Logitech Mevo Start 3-Pack

av Fredrik Olsson

Att vara fri att ge streaming eller Youtube allt man kan är få förunnat. I alla fall om man ser till de nästan osunt dyra lösningar med systemkameror och dylikt som används av användarna. Just därför vill Logitech att deras nya tre pack av kameran Mevo ska bli en räddare i nöden! Men om dess multikamerafunktion är vad som faktiskt behövs… det återstår att se.


Först ut kameran…

Mevo är en trådlös kamera som tämligen lätt hittas i Logitechs tillhörande mobilapp, så länge du befinner dig på samma Wifi nätverk. Det är en 1080p HD kamera som är tänkt att smidigt konkurrera ut exempelvis mer dyra systemkameror och de mer ordinära webbkamerorna där ute. Tanken är att du ska använda dess mobilgränssnitt till att smidigt addera scenlager (exempelvis bilder etc.) rakt i mobilappen och därefter applicera det i realtid medan du exempelvis streamar. En process som faktiskt visar sig fungera bra när väl kameran och nätverket är konfigurerat. Med en 83,7 grader DFOV vinkel och god ISO nivå visar sig den på styva linan redan från start. Bildkvaliteten är ren, utan brus och framförallt oväntat fokuserad. Likaså är ljudupptagningen oväntat klar även den – även om flerkameralösning kräver finlir så du inte får rundgång.

Att sätta upp kameran – och därefter smidigt flytta runt den då den är trådlös gör det hela till en streamers dröm. Vill du placera den temporärt utanför huset (så länge räckvidden till wifi nätet är adekvat) så är det bara att köra på. Med andra ord kan din fantasi verkligen få gå på helvarv, medan du hittar roliga lösningar för var du placerar den trådlösa kameran.

Ett paket som heter duga…

Dessa Mevo karmeror går mycket riktigt att köpa separat ($380 direkt från Mevo) men det är först med det mer tilltagna paketet vid namn ”Mevo Start 3-Pack” som multikameraaspirationerna verkligen slår in. Mevo mobilappen smiter mellan olika kameror oerhört lätt – och med ett enkelt tryck på mobilen kan du givetvis även ställa in upplösning och streamingkvalitet. Just målet med att få en mer professionell upplevelse när du placerar de trådlösa kamerorna gör att ännu fler möjligheter öppnar upp sig. Vill du exempelvis ha en unboxing ’live’ och smidigt gå mellan kamerorna (eller till och med starta en AI styrd regissör) så går det utmärkt. Då de är trådlösa kan du snabbt justera eventuella vinklar och se relativt omgående hur just du vill få det.

En mobilapp för den flitige

Mevos mobilapp är i sig rättfram och lätthanterlig. Är du bara på samma wifi nätverk som dina kameror kan du snabbt göra justeringar inte bara för hur mycket ljus du vill ställa in i de olika kamerorna men givetvis mängder av andra funktioner, såsom ’crop’, inspelning direkt i mobil, skapa olika ’overlays’, ställa in varje kameras individuella ljudupptagning och rentav bestämma övergångar och hur de ter sig. Detta skapar en helhet som är svår att värja sig för – särskilt om du är intresserad av att interagera med din publik på ett smidigt sätt.

Givetvis kan du även koppla kamerorna till din dator (se bara till att den är på samma lokala nätverk som wifinätet) och på det sättet lika lätt byta kameravinkel i mängder av olika program. Om det så är Teams, Zoom, Discord eller Skype, allt sker smidigt då du fortfarande kan styra från mobilen.

En kostsam historia…

Att kamerorna är av god kvalitet sett till optik är tydligt, men att lyckas driva en ström av tre kameror samtidigt kräver sin dos av bredband… särskilt om du vill ha i högsta upplösningen och med så lite lagg som möjligt (båda dessa kan ändras i mobilappen). Just därför blir uppkoppling känslig på för långa avstånd och kan börja kexa ur. Bilden kan börja stanna upp, och mobilappen börjar varna. Mevo må vara tydliga med att ett kort avstånd till wifi-nätets router är den bästa placeringen, men då tappar hela idén momentum känner jag. Den trådlösa naturen av kamerorna kräver en himla bandbredd och närhet till routern, vilket då hämmar kreativiteten. Visst, de flesta ’content-creators’ där ute nöjer sig med att säkert sitta nära sin dator och i förlängning router, men för prisbilden som ruvas på dessa kameror (för att inte tala om ev. accessoarer som deras bordsställ och golvstativ) blir det plötsligt mycket som samlas… och inte av de mest positiva sådana.

I dagsläget har 3 kamerapaketet inte helt lanserat i Sverige, därför är priserna i specifikationsrutan från Mevo själva. Skulle vi göra det är det priser på runt 25 000 kronor lokalt som gäller, vilket gör att systemkameror snarare blir ett bättre alternativ bara då de ger ännu mer justeringsmöjligheter sett till bildkvaliteten. Men för Mevo 3-Pack till sitt grundpris blir det en avvägning hos dig som potentiell köpare. Vet du vad du ämnar göra för innehåll, då kan mycket väl de hela $1 000 dyra 3-pack vara värt det. För runt 10 000 kronor är det ändå väldigt kompetenta kameror det handlar om, och funktionen att samla de i en mobilapp där du smidigt byter scen är ändå unikt. Men att du ändå måste addera kostnader för eventuella tillbehör då de inte kommer med något stativ av något slag gör att priset säkerligen ökar med ytterligare 80 – 240 dollar. Saftigt är alltså bara förnamnet!

I nuläget kan jag inte förneka att Logitech har något bra på spåren här, men de behöver antingen öka bildkvaliteten och wifi-mottagningen mer (för ökad räckvidd) eller sänka priserna. Deras trådlösa anslutningsförmåga är mycket riktigt unik och härlig, men då ett fett bredband och plånbok är ett måste tappar de tyvärr snabbt den initiala wow-faktorn jag hade. De är verkligen inte dåliga på något sätt – tvärtom. Det är bara svåra att precisera vem som faktiskt gynnas bäst av de.


Specifikation

TEKNISKA SPECIFIKATIONER

VIDEO
1080p-kodning i HEVC eller H.264
LINS
f2,8 3,6 mm EFL med låg distorsion
83,7 graders DFOV
AUDIO: 3 MEMS-mikrofoner med rumslig bearbetning

Extern

3,5 mm aux-ingång
USB-C ljudingång
Via Mevo Mic App

Batteriladdning

via USB-C-kabel
STREAMNINGSPLATTFORMAR
Facebook Live, Youtube Live, Twitch, Twitter, Linkedin, Livestream, Vimeo, RTMP och NDI® | HX (NDI är ett registrerat varumärke som tillhör Newtek, Inc.)
KAMERA DIMENSIONER
8,7 x 3,4 x 7,5 cm
KAMERA VIKT
232g
ENKELPAKET DIMENSIONER
12,7 x 12,5 x 8 cm, 533 g
3-PACK FÖRPACKADE DIMENSIONER
35,6 x 7,5 x 12,8 cm, 695 g

Recensionsex tillhandahållet av Logitech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Grundpaketet med enbart 3 kameror kostar $999.99 – Svenskt riktpris ännu ej framtaget.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar