Behöver du en mus som matchar ditt spel på högsta nivå? Då är Logitech Superlight 2 DEX precis vad du letar efter. Namnet må vara lite krångligt, men musen är allt annat än det – här handlar det om ren och skär gamingprestanda i toppklass.
Jag inleder med att säga detta: PRO X Superlight 2 DEX är rent tekniskt en fantastiskt bra mus. Logitechs Superlight-serie är förmodligen bland de mest framgångsrika mössen någonsin, och tillsammans med Razers Viper V3 toppar dessa möss listorna över vad proffsspelare i FPS-spel som Valorant och Counter-Strike använder. Det finns en god anledning till detta: dessa möss är helt enkelt bland de bästa på marknaden med extremt höga pollingfrekvenser, trådlös anslutning i världsklass och oerhört lättviktiga på under 60 gram. Det är gamingmöss av den absolut högsta graden, men för den som inte spelar på elitnivå finns det många petitesser med just denna mus som gör det svårt att motivera det höga priset.
Den största skillnaden mellan Superlight 2 och dess DEX-variant är formen. Superlight 2 är en så kallad ambidextriös mus, vilket innebär att den är symmetrisk. DEX-modellen är istället asymmetrisk och har en lutning så att högerhänta (förhoppningsvis) får ett bättre grepp i handen. För min del är DEX-modellens passform helt perfekt – enligt min mening så skön som en mus kan bli. För mitt palm-grepp fungerar musens större storlek bra och ”knölen” känns perfekt utformad för mina händer. Det är givetvis bara min upplevelse, och din må vara annorlunda, men musen är trots allt designad för att passa alla sorters användare. Logitech påstår att de lagt tusentals timmar på att finna den perfekta formen, och jag tror faktiskt på det. Den känns så pass bra.
Superlight 2 DEX:s lutning känns perfekt i handen.
Jag nämnde tidigare att musen, rent tekniskt, är ett underverk. Det stämmer mycket väl. Den uppdaterade Hero 2-sensorn erbjuder 8 000 Hz pollingfrekvens och 44 000 DPI – två galet imponerande siffror som leder till att fördröjningen är så gott som borta. Den trådlösa prestandan är likaså enormt bra och har visats vara bättre än många trådade möss. Med en extremt låg vikt på 60 gram finns det alltså mycket som talar gott för musens prestanda – för den blir helt enkelt inte mycket bättre än så.
Nu måste jag dock påpeka att dessa siffror till stor grad bara är ett sätt för mösstillverkare att visa sina muskler. 8 000 Hz pollingfrekvenser snor prestanda från din CPU, förkortar batterilivet enormt och har sådan minimal förbättring att det är svårmotiverat att använda. Likaså är 44 000 DPI endast skryt, då de allra flesta användare ändå använder mellan 400-1600 DPI. I vilket fall är Superlight-serien känd för att prestera i toppklass, och Superlight 2 DEX är inte annorlunda.
Byggkvalitén är också av hög grad och känns, trots den lätta vikten, utomordentligt bra. För att göra en så lätt mus krävs det tunn plast, men det är inget som märks av vid användning då musen känns solid och hållbar. Med en vikt på endast 60 gram, som kan bli så lätt som 58 gram om användaren tar bort “pucken” på undersidan, är den extremt lätt att svänga runt musmattan. För den som använt tyngre möss eller en mus med kabel kommer denna inledningsvis att kännas overkligt lättviktig, men går snabbt att vänja sig vid. Dessutom finns det inga lösa delar som skramlar runt när du gör snabba rörelser; allt sitter stadigt på plats, vilket återigen bidrar till den stabila känslan. Sammanfattningsvis är Superlight 2 DEX en rejält stadigt byggd mus som varken känns plastig eller billig.
I praktiken finns det dock mycket som Logitech kunde gjort bättre med Superlight 2 DEX. Jag inleder med att prata om musfötterna – de vita plastbitarna på botten som faktiskt tar kontakt med musmattan. Musfötterna känns nämligen sträva på min tyg-musmatta, och musen har som resultat av det en känsla av friktion när den glider runt. Det har självklart alla möss, men i just denna känns underlaget betydligt strävare. Jämfört med tidigare möss jag använt känns dessa musfötter helt enkelt sämre, och musen låter dessutom mer när jag svänger runt den på mattan. Det är inget som förstör upplevelsen – musen känns fortfarande responsiv och snabb – men det upplevs som billigt, och för 2 000 kronor är det oacceptabelt. Ja, det går att köpa nya musfötter för 160 kronor, men hur kul är det när du redan spenderat så mycket på själva musen?
Superlight-mössen är dessutom kända för att ha dåliga sidoknappar, och trots flera års arbete på denna mus har Logitech inte lyckats lösa denna uppenbara och kritiserade brist. Det finns två sidoknappar på musens vänstra sida. Den främre känns helt okej, men den bakre känns rejält mosig och har så kallad “pre-travel”, det vill säga att jag tvingas trycka in knappen rätt långt innan den faktiskt klickas och registreras. För min del är detta ingen större fara, då jag sällan använder sidoknapparna, men det är pinsamt att min billiga HyperX-mus för 400 kronor har bättre sidoknappar än Superlight 2 DEX som kostar 2 000 kronor.
Nu avslutar jag mitt klagande med ett kort stycke om scrollhjulet. Det är rätt populärt att klaga på Superlight-mössens scrollhjul, men enligt min mening fungerar de alldeles perfekt. Scrollhjulet sitter på plats, har distinkta “hack” och agerar precis som ett scrollhjul ska göra. Det går givetvis också att klicka med scrollhjulet. Enkelt sagt så finns det inte mycket jag skulle gjort annorlunda.
Hur är batteritiden då? Superlight 2 DEX får inget lyft i denna anseende och marknadsförs med 95 timmars batteritid, vilket stämmer väl från min upplevelse. Om du använder 8000 Hz pollingfrekvens äter batteriet snabbt slut, men vid 4 000 varar det tillräckligt länge för att jag aldrig behöver oroa mig. Logitechs mjukvara varnar dessutom när batteriet når låg nivå, och det tar bara någon halvtimme att ladda upp den till 100% igen. Och ja, laddningen är återigen via USB-C. Kort sagt finns det ingenting att klaga på här, och batteriet är i linje med vad som förväntas av moderna gamingmöss.
På tal om mjukvaran Logitech G Hub, finns det inte mycket att klaga på. Den är ren, enkel och användbar. Jag skulle också påstå att den är högst nödvändig, då det är det enda sättet att ändra musens DPI. En oerhört användbar funktion är att du kan ställa in olika DPI för olika spel, som mjukvaran automatiskt byter till när du hoppar in i spelet. Personligen kör jag 1 600 DPI i Counter-Strike för så låg latens som möjligt, men en sådan känslighet är för mig nästan obrukbar på desktopen, där jag istället använder 800. Att Logitechs mjukvara automatiskt byter mellan dessa två lägen är en väldigt välkommen funktion som gör att jag aldrig riktigt saknat DPI-knappen.
Borde du köpa denna mus? Svaret beror i högsta grad på vem du är. Detta är en mus som är primärt riktad åt first person shooter-proffsspelare och lever på det viset upp till Superlight-mössens elitnivå. Det finns helt enkelt inte mycket bättre teknologi än vad som erbjuds här: lättviktig, blixtsnabb, lång batteritid och dunderbra mjukvara – alla bitar faller på plats.
Men för dig som varken är elitspelare eller toksatsar på FPS-spel, behöver du en Superlight 2 DEX? Givetvis kan denna mus användas för vilken spelgenre som helst, men det som den utmärker sig med är relevant för endast ett fåtal spel där precision och oöverträffad pricksäkerhet är väsentligt. Det finns flertalet andra möss som ger dig en liknande form, fler sidoknappar (om så önskas) samt har bättre musfötter – och som dessutom kostar hälften av vad Superlight 2 DEX gör. Du mister då Hero 2-sensorns precision och de millisekunders förbättring som 8 000 Hz pollingfrekvens bidrar med, men hur viktigt är det om musen används för att hugga ner träd i Stardew Valley? För att vara en gamingmus i toppnivå är denna mus bland toppskiktet och kommer onekligen användas av hardcore-spelare i flera år framöver, men vilket värde du får ut av musen beror på dig och ditt spelande.
För 2 000 kronor förväntar vi oss perfektion, och detta är inte en perfekt mus. Om Logitech hade lyssnat på communityns besvär och fokuserat på scrollhjulet och sidoknapparna, och i synnerhet musfötterna, då vore detta ett självklart toppval för vem som helst. Men som det är just nu går det inte att motivera musen för de allra flesta köpare, för en vardaglig spelare behöver helt enkelt inte alla toppfunktioner som Superlight 2 DEX erbjuder, särskilt när en del annat med musen är bristande. Om ditt spel kräver prestanda i världsklass är detta rätt mus för dig, men för gemene man går det att nöja sig med billigare, helt fungerande och minst lika användbara möss.
SENSOR | HERO 2 – Optisk |
VIKT | 60 gram |
BRYTARE | Logitech LIGHTFORCE |
GLIDSKOR | PTFE |
SETTINGS |
Plug and play. Ingen programvara behövs. |
DPI | 100– 44000 |
POLLING RATE | 125/250/500/1000/2000/4000/8000 |
DEBOUNCE TIME | 2/4/8/12 ms |
LIFT-OFF DISTANS | Låg/medel/hög (ingen distans specificeras) |
IPS |
>888 |
MAX ACCELERATION |
88g |
KOPPLING | 2,4 GHz trådlös eller USB |
KABLAR | USB typ A till typ C |
KABELTYP | Oflätad kabel |
BATTERI | Upp till 95 timmar |
Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Logitech Pro X Superlight 2 DEX. Lägsta pris 1999 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-10-17.