Creative Outlier Gold

av Fredrik Olsson

Som den lilla ljudnörd jag är så var förväntan stor när Creatives senaste trådlösa lurar i champagne färgad guld dök upp. Ett par lyxiga lurar som sägs kombinera lika stora delar träning som privatliv, allt med en känsla av överdåd strösslat över sig. Ja, det är stora ord här, frågan är bara om jag satt mina förhoppningar aningen för högt?


Att Creative har erfarenhet kring ljudprodukter är uppenbart; bara det faktum att deras Sound Blaster serie var välkända redan när jag växte upp, och att jag under de senaste åren även flitigt använt de eminenta Outlier Sports lurar som kom 2017, är bara två saker som verkligen visar att äldst mycket riktigt är klokast. Det är för övrigt den gamla recensionen (och användandet) av just Outlier Sports som på många sätt definierat mycket av vårt testande av just in-ear hörlurar, då de lyckades kombinera både hållbarhet, bra ljud och komfort redan då, innebar att vi idag förväntansfullt öppnade den lilla utskjutbara laddningsbox som innehöll de nya Outlier Gold.

Outlier Gold lurarna kommer alltså med en laddningsbox (med tydliga ljusdioder för laddningsstatus), ytterligare gummiproppar, laddningskabel (USB till USB-C) och (självklart) själva earbuds:en, d.v.s de trådlösa lurarna.

Earbud-lurarna åker smidigt in i ens öron, särskilt efter vi bytt öronproppar – vilket ledde till att vi snabbt hittade en komfortabel form och position. De känns bastanta och täta i hur de vilar i öroningången, och trots att de har en tydlig vikt, så är det tack och lov aldrig något som stör.

På en laddning, lyckades vi använda hörlurarna i cirka 12-14 timmar, och med en snabbladdning en stund, så fick vi ytterligare en bra stund. Visst kan man få nån extra full laddning, men vi märkte att den totala användningen kanske inte var 39 timmar så som Creative påstår – även om det givetvis är i närheten. Men trots det går det inte att säga annat än att de gör sitt jobb väl, och bör hålla under merparten av en arbetsdag, och mer därtill.

En ytterligare aspekt värd att ta upp är knappfunktionen på varje earbud. De har nämligen jäms med sidan möjlighet att tryckas in, och ta emot samtal, pausa- eller starta musik och höja och sänka volym. Dessvärre kommer vi till en av Outlier Golds svagheter; knapparna kräver en hel del bestämdhet för att tryckas in. Så till den grad att du allt för oftast trycker hårt nog för att få själva earbud-lurarna att åka betydligt djupare in i örat än man velat. Ja, varje gång man ska använda knapparna så blir det lite av ett problem, då komforten drastiskt påverkas av detta. Visst, det är extra viktigt att påpeka att det kan skiljas sig från person till person – sett till hur era öron är formade, och att eventuellt extra tryck inte påverkar på samma sätt, men var beredd på att ni behöver vara hårda och bestämda i användandet av specifikt knapparna i alla fall.

Vad som däremot är riktigt bra är ljudet! Vilket tack och lov är A och O med ett par lurar. För med Gold lurarna, så är det inte bara det faktum att de isolerar ljudet; de är även väldigt rena och fina sett till ljudkvaliteten. Från de lägre tonerna i basljud, ända upp till de högsta tonerna i diskantsfären – allt upplevs balanserat och varmt. Ja, det är en oerhört bra ljudbild, särskilt med tanke på de 5.6 mm stora drivelement som finns i lurarna.

Ytterligare, så märkte vi att under träning så fungerade de finfint, och att även det mest svettiga passet inte på något sätt påverkade varken ljud eller förmågan att sitta kvar i öronen. Detta är på andra sidan inte konstigt då de har IPX5 standard tillgänglig.

Nåväl, i övrigt kan det även vara bra att ta upp bluetooth, då de i detta fall har stöd för ända upp till version 5.0, vilket i praktiken betyder mindre risk för lagg – något som vi definitivt inte märkte av, oavsett vilken typ av källa vi lyssnade ifrån (Youtube, Spotify, Twitch etc).

Slutligen ska vi ta upp det som Creative gör unikt för just dessa lurar – något som kallas Super X-Fi. Detta är en app du tar ner i din telefon, sedan skannar både öron och ansikte, varpå sedan Creatives algoritmer mer eller mindre tar fram hur specifikt du bäst hör! Ja, visst låter det som sci-fi!

När vi var på ett tech-event i Stockholm, så fick jag testa på denna funktion – som mycket riktigt fungerade, även om det upplevdes mer som att man applicerade en EQ – så god idé i alla fall. Dessvärre i Creative Outlier Golds fall, så kunde aldrig vår mobil att hitta lurarna i Super X-Fi appen. Vi testade att para om, glömma bort de från telefonen, testade en annan telefon (vi testade både Android och iPhone), men inget hjälpte. De dök inte upp i appen, och vi kan helt enkelt inte svara för hur väl ljudet förbättras.

Med allt detta sagt, så kan vi ändå komma till en slutsats…

Sett till utseende och känsla i lurarna, så osar det kvalitet. Den bastanta men lyxiga laddningsboxen, parat med ett välformat par earbuds, gör att upplevelsen aldrig blir obekväm sett till dess konstruktion och form. Dessvärre så krävs extra kraft för att trycka in knapparna på earbuds-lurarna, vilket i regel innebär att du mosar in lurarna djupt in i örat. Något som kan få den paranoide att oroas över att gummipropparna riskerar att fastna längst in i öronkanalen. Sedan att den nya tekniken Super X-Fi aldrig kunde testas fullt ut, är även det smolk i bägaren. Men tack och lov så kom sedan det befintliga ljudet in i (ljud)bilden, vilket i slutänden trumfar det mesta.

Särskilt när man ser att dessa batterisnåla lurar inte bara automatiskt stängs ner när du tar de ur dina öron, men att de även är väldigt överkomliga sett till priset! Med tanke på konkurrensen från t.ex. Jaybird, på träningslurssidan, så är de verkligen överkomliga i jämförelse med vissa lurar. För det kan sägas, den ljudbild, komfort och mångsidighet som Outlier Gold ändå visar upp, är definitivt värt de runt 900 kronor som de kostar. Creative fortsätter helt enkelt att bygga på sitt arv, även om det finns några små fläckar denna gång.

Kul detalj! Om man sätter in en av ear-buds-lurarna tillbaks i laddningsboxen, då fortsätter den andra funka utan några problem. En finess som innebär att de som hellre har ena örat ”öppet”, utan problem kan ha det.

 


Specifikation
Gränssnitt
USB Type-C (laddning), Bluetooth 5.0
Vikt
Laddningsfodral: 54 g, öronsnäckor: 2 x 5 g
Färg
Champagneguld
Frekvensomfång
20–20 000 Hz
Drivelement
5,6 mm grafen-drivmembran
Batterityp och livslängd
Batteri i hörlurar: 2 X uppladdningsbart litiumpolymerbatteri 80 mAh, batteri i laddningsfodral: 1 x uppladdningsbart litiumpolymerbatteri 450 mAh
Laddningstid
2 timmar (öronknoppar i laddningsfodral), 3,5 timmar (laddningsfall)
Anslutningstyp
Bluetooth 5.0
Bluetooth- profiler
HFP (handsfree-profil), A2DP (trådlös stereo Bluetooth ), AVRCP ( Bluetooth- fjärrkontroll)
Bluetooth- driftsfrekvens
2,4 GHz
Audio Codec
aptX, AAC, SBC
Driftsområde
Upp till 10 m
Mikrofon
Frekvensrespons: 100–10 000 Hz
Känslighet: – 42 dBV / Pa-
typ: Omni-directional
Väderbeständig/motståndskraftig
IPX5
Driftstemperatur
0-45 ° C
Inbyggd mikrofon
Ja

Creative Outlier Gold. Lägsta pris 875 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-02-18.

Recensionsex tillhandahållet av Creative.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar