Corsair HS55 Wireless

Bästa ljuddämpande öronkuddarna?

av Danny Larsen

Corsair släpper snart sitt nya HS55 Wireless headset och vi har haft det tillgängligt hos oss nu ett bra tag och fått testa på det i lugn och ro. Hur väl står det mot andra trådlösa headset och klingar ljudet väl i dem samt hur väl hörs du i mikrofonen. Detta och mycket mer ska vi utröna!


Corsairs headsets har vi fått testat på ett par gånger, de senaste två var HS65 Surround och HS55 Wireless Core. Men här sitter jag nu med deras senaste på huvudet och lyssnar på lite lugn musik samt försöker få ner mina tankar kring vad jag tycker om headsetet. Men vi kan börja med vad du får med i förpackningen.

Det som följer med är självklart headsetet, vilket för övrigt kommer i en svart och ett vitt utförande – det vi fått till oss är det vita, men utöver lurarna följer det även med USB mottagare, USB laddningskabel och ja, det är kort och gott vad som följer med. Sparsmakat men ’on-point’, med andra ord!

Om vi istället kollar över hur de ser ut istället. De ser nästan exakt ut som HS55 och HS65, det som skiljer dem åt är färgschemat och hur loggan ser ut på sidorna av öronkåporna. De ovala öronkåporna har gråa cirklar på sidorna där du kan se den silverfärgade loggan för Corsair. De slutna öronkuddarna är väldigt tjocka i grått imiterat läder och filtrerar effektivt ljud så det inte läcker igenom. Det tjocka huvudbandet av vit plast har ett lagom tjockt grått pannband som gör att det ligger bekvämt ovanpå huvudet. I början tyckte jag att det satt lite hårt över huvudet, men efter en kortare tids användning märktes de inte av längre – så till den grad att jag från och till glömde bort mig att jag hade dem på huvudet.

Som jag nämnde tidigare är de väldigt ljudisolerade tack vare de tjockare öronkuddar som verkligen innesluter örat och stänger till för att ljudet som du spelar ska komma igenom. För mitt test för att se hur väl de isolerade ljud slog jag igång en väldigt bombastisk rocklåt och satte volymen på max och mina ljudinspelningar plockade inte upp något av musiken, även när jag testade att prata samtidigt för att dubbelkolla huruvida de då eventuellt plockade upp musiken. Men inte ens då! Så på den biten var jag väldigt nöjd, vilket för mig är ett stort plus som spelar in podcasts så att de andra som är med inte läcker igenom och förstör mina inspelningar.

Tjocka och ljudisolerade öronkuddar.

När det kommer till vilka plattformar du kan använda headsetet på finns det support för PC, Playstation 4/5 och mobila enheter. På Playstation 5 behövde jag bara plugga in USB-stickan och vips så kopplade den över till headsetet och samtidigt stängde av ljudet från tv:n. Oerhört smidigt! När det kom till att testa via mobilen får du först slå igång din bluetooth på mobilen och sedan klicka på den övre knappen på baksidan av headsetets högra öronkåpa. Detta är knappen för att kunna koppla upp med bluetooth och när jag gjort detta så hittades headsetet direkt i min lista av anslutningsbara enheter och därefter kunde jag använda headsetet för att lyssna på mobilen om jag så ville. På PC kopplar du in USB-stickan i datorn och slår igång headsetet, går in på ljudenheter och nu ska den dyka upp som valbar ljudenhet. Om du vill så kan du bara använda headsetet direkt så genom att bara koppla in det direkt i datorn.

Men vill du få ut det mesta av headsetet rekommenderas du att installera Corsairs programvara iCUE. Tack vare programvaran kan du gå in och ändra EQ, välja bland redan förgjorda EQ profiler eller göra din egen ljudprofil och på så sätt få som du vill att det ska låta. Utöver EQ kan du även ställa in volymen på mikrofonen, d.v.s. hur högt du ska låta till de du pratar med. Härinne kan du även slå igång Dolby Audio 7.1 Surround sound, vilket bara fungerar på PC.

Surroundljudet i spel på PC gör sitt jobb väldigt väl, även om jag tycker att det kunde ha varit lite mer tyngd i ljudet när du slår igång Dolby 7.1. Misstolka mig inte fel, ljudbilden är god och du hör var saker och ting är i en 3D miljö. Headsetet har även stöd för Tempest 3D Audio för Playstation vilket gör att du får en 3D ljudbild av vad som händer runtomkring dig. Tack vare stödet kunde jag lätt höra var saker var runtomkring mig när jag spelade t.ex. Forspoken eller Dead Space; tacksamt att kunna utröna vart ett monster kommer ifrån om att jag inte kan se det ännu på skärmen. Ska du kolla på film eller lyssna på podcast bör du stänga av Dolby då det skapar ett reverb-ljud som om du lyssnar på saker i en grotta.

På den högra öronkåpans baksida har vi två knappar, den översta är bluetooth och en till för att svara mobilsamtal. Under dessa finns en LED som indikerar statusen på headsetet och under den finns av/på-knappen för headsetet. På den vänstra öronkåpans baksida har vi en knapp för att stänga av ljudet på mikrofonen, även fast du kan stänga av ljudet genom att lyfta upp mikrofonarmen i stående ställning. Det finns volymreglaget under den där du kan höja och sänka ljudet på vad du lyssnar på. Sist på undersidan sitter laddningsporten för headsetet.

Batteritiden på headsetet är ca 24 timmar när det är fulladdat. Börjar du få dåligt med batteri behöver du bara ladda den i 15 minuter och får nu ca 6 timmars batteritid.

Mikrofonen på headsetet är precis vad du förväntar sig av mikrofoner på trådlösa headset; Det är inte det starkaste ljudet, men det är rent och fritt från oljud. Samt som jag skrev innan om så finns det inget läckage till mikrofonen från drivelementen (själva högtalarna i öronkuddarna), vilket är uppskattat då jag med dessa kan sitta i samtal över Discord eller i ett spel utan att de jag pratar med hör sig själva eller för den delen ljudet från spelet. Mikrofonen är duglig och du hörs väl, men det är samtidigt inte den bästa på marknaden. En sak som stör mig lite är mikrofonarmen som är formad på ett speciellt sett för att sitta en bit ifrån munnen och plocka upp ljudet på bästa sätt. Här skulle jag önska att du kunde få vinkla den mer för att sitta så som jag vill ha mikrofonen; visst du kan vinkla den lite grann men att den åker mer eller mindre tillbaka till dess ursprungsform efter ett tag.

Men om vi ska komma till den viktigaste biten; ljudbilden. Här har vi styrkan i headsetet, det har en väldigt fyllig och välljudande ljudbild. Diskanterna och mellanregistret är rena och du kan avnjuta musiken utomordentligt och plocka ut texturer i musiken. Basen är fyllig och ger ett bra umf när det så skulle behövas i musik eller filmer. Samt att du kan välja EQ efter vilken upplevelse du vill ha, är det film kan du välja EQ profilen Movie Theatre, kör du FPS är det FPS Competition som gäller. Det finns många valmöjligheter och att du själv kan styra hur du vill ha ditt ljud tack vare EQ gör det bättre. Men om vi bara kollar på ljudbilden utan någon EQ påslagen är det en tacksam sådan och bra ljudbild där ingen av diskanterna, mellanregistret eller basen är för dominant och grumlar upp ljudet. Det finns heller inga skumma artefakter eller digitala distorsioner i ljudbilden, även när jag maxar på volymen i musiken för att se hur väl de 50 mm neodymium ljudelementen fungerar, så klingar ljudbilden förvånansvärt rent.

På det stora hela är det här ett gediget headset som bygger på de tidigare vi har fått testa på – och det går verkligen att se att det går framåt i modellserien, och skapar förbättringar från de föregående modellerna. För det priset du betalar för dem (listpris €119.99) tycker jag att du får ett himla bra headset med en redig ljudbild samt ett fullgott multiplattformsstöd för PC, Playstation och mobil. Det jag saknar lite är bättre mikrofonsljud, men vet att det är mycket att önska för denna typ av headset, samt att surroundljudet kunde ha varit lite mer ”umf” i ljudbilden när Dolby 7.1 är igångslaget. Men i slutänden går det inte att säga annat än att det är riktigt bra, och att dess ljudbild och kvalitet överensstämmer med vad vi förväntar oss av ett nytt headset på marknaden idag!


Specifikation
Drivelement för headset: 50mm Neodymium

Frekvensområde: 20Hz 20 kHz

Impedans:
32 Ohms @ 1kHz

Känslighet:
114dB (+/3dB)

Mikrofontyp: Enkelriktad
Mikrofonimpedans: 2.2k Ohms

Mikrofonens frekvensområde: 100Hz 10kHz

Mikrofonkänslighet: 41dB (± 2dB)

Dimensioner:
184mm(L) x 87mm(W) x 193mm(H)

Vikt:
266g

Garanti:
2 år
 
Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Ej släppt ännu, listpris ligger på €119.99.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar