Corsair HS65 Surround

av Fredrik Olsson

Corsairs nya USB-kabelförsedda HS65 är en trimmad liten pjäs som ska vara redo för en längre spelsession. Men även om det nya surroundheadsetet mycket riktigt riktar sig mot gaming är stunder framför ens dator eller spelkonsol sällan endimensionell, utan kan även innefatta musik och film. Klarar headsetet därför den mängd av funktioner och ljudstandarder som vi nu vant oss vid? Vi trär på oss lurarna och beger oss in i både musikaliska världar såväl som 3D världar!


Med väl tilltagna öronkuddar i imiterad läder jäms med utsidan, och med mjukt tyg jäms med sidan som vetter mot ditt huvud blir det uppenbart snabbt att komforten är på topp. Headsetets 50 mm stora neodymium ljudelement visar sig sedan stå för en rik ljudupplevelse där flexibilitet står i fokus. I Corsairs spartanska men lättnavigerade programvara ICUE kan du lätt ändra EQ lägen för att få lurarna att passa dina örons måttstock. Om vi just ser till dess ljudbild – i ett plant EQ läge, vittnar det om ett fylligt ljud, där bas känns tydlig men inte övertagande och där mellanregister och diskant verkligen står ut som kristallklara. Att du som sagt sedan kan påverka detta med programvarans EQ ökar bara omfamningen av leverera en härlig ljudbild.

Går vi tillbaka till själva konstruktionen och i förlängning utseendet av lurarna, är de sparsamma men tydligt ’Corsair’-mässiga i sitt svarta (eller vita) utformning. Med en avskalad ’look’, där enbart yttersidorna med en touch av krom ger de en nästan aristokratisk känsla, blir man imponerad av att de lyckas med att vara stilrena trots sin enkla runda design.

En mer unik aspekt med dessa är Corsairs nya ’SoundID’, där en mängd olika ljudtester riktar in ljudbilden efter dina önskemål och prefererade ljud. För att få detta gör man en mängd tester, där du därefter (istället för EQ) får en helt anpassat ljud. Det innebär egentligen att ljudbilden mer riktas in på hur du vill ha det – mer bas, diskant eller mellanregister. De justeras helt utifrån ditt test. 

Överlag fungerar ’SoundID’ faktiskt på ett godkänt sätt, där exempelvis musik visade sig höjas ännu mer. Det blev aningen mer knepigt när det kom till andra typer av mediums ljudbild. För spel fungerade det okej, men kändes lite avvikande, likaså för film. Men som koncept är det fräscht, och är något jag hoppas Corsair förfinar ännu mer in i framtiden.

Ser vi till dess plattformsstöd istället är det utan tvekan ett mångfacetterat headset. Stödet för PC, PS4/PS5, Nintendo Switch och mobil står ut och får headsetet att lätt hitta plats i många av hemmets apparater. Det uppskattas givetvis, men det är här vi kommer till en distinkt del för just detta headset; surroundljudet. För där den ordinarie ljudbilden får ett fint omdöme är det inte lika klart som korvspad vad gäller surroundljudet. I både spel på dator som PS5 (de har givetvis stöd för 3D ljud) blir vi istället underväldigade. Det förut rena ljudet blir skralt och kommer inte till sin rätta – trots Dolby surroundstöd. Det är inte på något sätt uselt; positioneringen av olika ljudkällor är bra, men det är en tunn ljudbild som lämnar en del att önska. Här blir det istället mer tydligt att den digitala signalen – om än ren aldrig ger den där feta ’umf’-känslan man vill få med surroundljud. Något som stämmer överens i både atmosfäriska spel som Horizon: Forbidden West eller Elden Ring.

Men även om ljudbilden sett till surround inte riktigt övervinner mig är det mikrofonen som dessvärre drar ner headsetet mest. Inte sett till dess ljudbild i sig – då den är neutral och förhållandevis ren från artefakter. Nej, det är dess ljudläckage som mer eller mindre dräper headsetets chanser på utmärkelser. Oavsett hur man justerar i ICUE eller Windows-inställningar förs ljud från headsetets hörlurar in via mikrofonen – så sitter du exempelvis i ett samtal (oavsett via din konsol eller PC) så märker dina medspelare av eko på sin sida. Det må vara på gränsen till överkomligt, men om du till och med bara sitter på Discord och dina vänner märker att de hör sig själva konstant… ja då vill man rätt snabbt vilja byta headset. I alla fall under mer sociala omständigheter.

Headsetets fundamentala styrkor är dess härliga ljudbild i stereo vid film, spel och musik. Men när surroundelementet och mikrofonen stjälper upplevelsen – särskilt på den senare punkten, där samtal är A och O med ett headset… ja då blir det svårare att rekommendera det.

Corsair har förvisso redan i den senast tillgängliga uppdateringen av deras programvara ICUE åtgärdat några småfel som märktes när vi först fick till oss headsetet, så kanske de kan åtgärda/förbättra både surround och mikrofonläckage i framtiden. Men i nuläget är det dessvärre något som man för stå ut med. Förvisso är dess prisbild överkomlig, särskilt om man ser till dess premiumkänsla vad gäller komfort och allmän ljudbild – men vi behöver mer. Tråkigt men sant.


Specifikation
Surround-ljud: Ja
Vikt: 0,282 kg
Headset Frequency Response: 20Hz – 20 kHz
Hörlurskänslighet: 111dB (+/-3dB)
 
Impedans: 32 Ohm @ 1 kHz
Typ av headset: USB Trådbundet
Drivelement för headset: 50 mm
Kabellängd: 1,5 m
Färg: Svart
Audio: Stereo
Belysning: Ingen
Plattform: PC, PS4, Nintendo Switch och mobil
Mikrofonimpedans: 2,2k ohm
Mikrofontyp: Enkelriktad brusreducering
Mikrofonens frekvensområde: 100Hz till 10kHz
Mikrofonkänslighet: -40dB (+/-3dB)

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Ännu ej helt tillgängligt i Sverige – men finns för lägst 949 kronor via Prisjakt.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar