Kingston HyperX Cloud II

av Fredrik Olsson

När människor pratar om Ram minnen och SSD diskar, så är det lätt att man kommer in på Kingston och vad de gör bra. Men nu går det även att addera headsets till den diskussionen. Och frågan är; klarar Kingston att slå ljudbarriären (så att säga)?

Känsla & Design

Först kommer de intryck man får av paketering och byggnadskvalitet. I detta fall så ger Kingstons HyperX Cloud II ett riktigt bra intryck. Kartongen och de accessoarer som medföljer känns proffsiga och framförallt gedigna. Headsetet i sig har en ren och smäcker design, sparsmakad men rak och tydlig. Och i vårt fall så gick recensionsexemplaret vi fick i svart och rött; där metallen på hörlursbågarna går i rött och resten av konstruktionen är i svart förutom HyperX loggan i rött på sidan av kåporna. Detta upplägg känns snyggt utan att vara bombastiskt.

Ergonomi

Vad gäller komfort och ergonomi, så har Cloud II både för och nackdelar. Dess metallkonstruktion hade ett påtagligt tryck över öronen, vilket blir extra tydligt under längre tidsspann. Så har ni ett stort huvud som jag, så bör ni ta er till en återförsäljare och prova på headset:et innan ett ev. köp. Dock bör sägas att efter ha testat flertalet olika headsets, så är de ändå förhållandevis sköna under längre stunder.

hscp-bottom-slider-headset-img009

Därtill så har dessa läderimitationer på muffarna, vilket gör det märkbart varmt under längre sessioner; men tack och lov så tillkommer det ett extra par muffar i tyg, så skulle man vilja byta till en mer öppen konstruktion så ges man möjligheten. Dock bör man ha i åtanke att läderversionen av muffarna ger bättre ljudisolering till skillnad mot den tygbaserade varianten.

Ljudbild & kompatibilitet

Headsetet har ett bra lägre register, men tyvärr en något överdriven bas. Basen har lätt att förvrängas i ljudmiljöer där många basgångar ska utföras samtidigt, vilket är synd då basen i övrigt känns tung och responsiv. Distorsionen är extra tydlig när man använder det medföljande USB ljudkortets 7.1 funktion; i just spelsammanhang eller mer bastunga låtar.

Och om vi passar på att titta på Kingstons virtuella 7.1 systemet så är det helt adekvat. Vid lyssnande av musik så ges man en mer fyllig rumskänsla och i spel så funkar surroundljudskänslan riktigt bra. Dock så kan det som sagt skära sig t.ex. när större explosioner eller andra bastunga moment sker, då den inte riktigt lyckas förvalta basen fullt ut.

Om vi sedan följer vidare uppåt i registret, så kommer vi till dess mellanregistret; där de presterar klart och tydligt och ger t.ex. musik en extra skjuts. Det mittre registret har en skön bredd som i sig självt kan lyfta många låtar. Vilket för oss vidare till dess diskant, så finner vi lite mer smolk i bägaren. Det är absolut inte dåligt, men det är aningen diffust på de riktigt höga delarna,  vilket är tråkigt då de har en så pass bra ljudbild i mellanregistret.

Mikrofon

Om vi sedan tar en lyssning på mikrofonen, så märker man att den är ofrånkomligt burkig, tunn i ljudbilden men samtidigt klar och tydlig. Vilket i detta fall, när det rör sig om ett gaming headset, ändå får ses som klart godkänt.

 

För det bör påpekas att de flesta gaming headset, oavsett pris allt för oftast resulterar i ett ljud liknande detta. Detta är därmed ett helt adekvat ljud vad gäller mikrofonen; och om vi därtill även adderar en klar ljudbild utan brus så påvisar det ändå att de håller god kvalitet.

Interface, Användning & installation

Att använda headsetet är enkelt. Du pluggar in den 3.5 mm kabel som går ut från headsetet in i USB dongeln, och sedan pluggar dess usb rakt in i datorn. Och vips, inom loppet av ett par sekunder så är allt igång.

USB dongeln i sig är var du ändrar ljudstyrka för mikrofonen och ljudvolym, och även smidigt klickar för att starta och stänga 7.1 surround ljudet.

Denna direkta åtkomst är bra och gör det enkelt att styra sitt headsets volymer. Men något som också hämmar, i.o.m. att headsetet inte kommer med någon ytterligare programvara för inställningar, så om du vill kunna göra ytterligare justeringar så blir du blockerad av usb enhetens ljudkort. Detta är dessutom synd, då byggnadsstandarden av headsetet med sina 53 mm element, adekvata ljudbild och funktionala mikrofon därmed blir begränsad till kvaliteten av usb ljudkortet.

Skulle det funnits möjlighet att koppla dess 3.5 mm kabel direkt till ditt befintliga ljudkort, så skulle möjligheterna för användarna ökat betydligt mer. Förvisso kan man säkerligen finna en omkopplare, men iom Kingstons ändå påkostade förpackning och utförande av headsetet, så känns det konstigt att de inte fört med en sådan extra kabel.

Hur som helst, det är samtidigt förståeligt att Kingston gått den här vägen; och att enkelhet premierats över mer komplexa justeringsmöjligheter.

Lägg därtill att headsetet är kompatibelt med PC & Mac, stereo kompatibla med PS4, Xbox One (med stereo adapter) samt mobila enheter, så gör det att du får ett headset med en bred repertoar


Specifikation

Headset – 53 mm element – Sluten konstruktion – Vikt: 320g – Frekvens omfång – 15Hz – 25000 Hz / Mic – Cardioid – Frekvens respons – 50-18000 HZ – Output: -39±3dB – Längd: 150mm (med puffskydd) – Kontakt: singel mini stereo 3.5mm kontakt
Cirkapris – 900 kr
Recensionsexemplar tillhandahållet av Kingston

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar