Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Patriot Viper V380 | Headset

Patriot Viper V380 | Headset

av Emil Nordström

Efter att ha gett beröm till Patriots tangentbord kunde jag knappt bärga mig när jag även fick testa deras headset. Någonstans djupt inom mig fanns dock oron över att gamingperspektivet skulle skugga allt annat som gör ett headset bra. Frågan är om mina farhågor besannades eller om de i slutändan bara var just farhågor?


Design och hårdvara

Alla mina tankar kring Viper V380 är i konstant konflikt. Vid först anblick är kåporna i en udda gigantisk design, med läderklädsel (svettig öronklädsel) och aluminiumdetaljer som ofta inte syns i denna prisklassen. Jag vet inte om jag älskar eller hatar designen, men sen kopplar jag in hörlurarna och möts av en RGB regnbåge utan dess like. Här kommer ”gamer”-estetiken in och som många av er vet är inte detta en estetik jag riktigt bryr mig om. Men jag kan förbise det då byggkvalitén är suverän med mycket metall och en USB-kabel som kan överleva även den mest ärrade dreamhackveteran.

Kåpornas stora design gör att de sitter lite underligt över mina öron. Det känns luftigt men ändå tajt och lite obehagligt då de inte andas. Tyvärr är det ett genomgående tema med detta headset, att det känns som att det är för stort för mitt huvud. Mitt huvud är redan i storleken större så det blir en underlig känsla när ett headset får mitt huvud att kännas mindre än vad det är. Trots sin minst sagt stora design sitter V380:n tajt nog över huvudet och känns bra även under långa sessioner (med undantag för svettiga öron).

Alla funktioner är samlade i vänstra kåpan. Här finner du mikrofoningång, mick on/off, RGB-knapp för att ändra lägen och volymspak respektive kabel. Knapparna hade gärna fått vara separerade då jag av misstag ändra RGB snarare än att stänga av min mick. Volymspaken känns billig och utan ett skönt klick när volymen är på femtio procent. Här finns inte mycket annat att anmärka på så låt oss stirra oss blinda på den där mikrofonen som är ack så viktig!

Här kommer oron in på riktigt. Mikrofonen är rent sagt usel. I optimal miljö låter den aningen burkig och tar upp mycket kringljud. Med deras noise cancellation blir ljudet så dåligt och underligt komprimerat att de jag spelar med inte kan uppfatta vad jag säger. Mikrofonen känns som en stressad extragrej som Patriot hade glömt fram till sista minuten innan produktion. På grund av headsetets storlek blir det extra svårt att justera mikrofonen så den sitter rätt och jag är hela tiden väldigt medveten om att jag har just en mikrofon framför mitt ansikte vilket ytterligare drar ner på upplevelsen.

Ljud

Med sina 53mm högtalare förväntade jag mig ett stort ljudomfång. Tyvärr fick jag likt många andra headsets i denna prisklass en baslåda utan mellanregister. Tack vare equalizern kunde jag balansera bort den överväldigande basen och till slut fick jag ett väldigt balanserat och ärligt talat ganska imponerande ljud. Detta märktes speciellt när jag lyssnade på musik eller kollade på film. Ärligt talat är ljudbilden så pass bra att filmer med tunga basiga ljudeffekter verkligen lyfts med detta headset. Spel är däremot en annan historia… 

7.1 surroundljud utlovas och när jag aktiverar detta i programvaran blir ljudet mos. Jag kan lätt skönja om det är framför mig eller bakom mig fienden befinner sig, men allt annat låter förvrängt, som att ljudkvalitén pulveriserats digitalt. I stereoläge har jag inte mycket att anmärka på då ljudet behandlas lika väl som en film eller musik. Surroundljudet går inte att justera på något sätt så i nio fall av tio är det lika bra att inte bemöda sig med funktionen.

Programvara

För att styra allt krävs bra programvara och vad man får är ett väldigt avskalat program som ser allt annat än fräscht ut. Manualen förklarar knapparna väl och det behövs då programmet kommer utan några supportfunktioner. Här styr du RGB-funktioner, mikrofonfunktioner, equalizer och av någon anledning en röstmodulator. Detta stärker bilden av att jag inte är målgruppen då röstmodulatorn har lägen som ”monster”, ”kvinna” eller varför inte ”cartoon”. Om din röst inte var svår att förstå innan så blir det ännu svårare efter detta. Än en gång känner jag att fokus borde ha legat på att göra programvaran välfungerande och behaglig att använda än att lägga in onödiga funktioner som kanske är roliga att använda i fem minuter när du skaffar headsetet.

Samlade tankar

Patriot försöker sig på mellanmjölksmarknaden där konkurrenter som Steelseries, Razer, Corsair för att nämna några regerar. En byggkvalité som imponerar och en stereoljudbild hade kunnat föra detta headset väldigt långt fram om det även kom med en bra mikrofon och avskalning av surroundljud och onödiga funktioner. Jag hoppas däremot att framtida headset tar lärdom av detta då det finns stor potential här. Satsa på kvalité och mindre på fluff så kan Patriot bli ett starkt namn även på denna marknaden!


Specifikation

Signal-brusförhållande 60 dB
Känslighet 106.0 dB/mW.
Frekvensomfång (min) 20.0 Hz
Frekvensomfång (max)20000.0 Hz.
Impedans 64.0 ohm
Storlek på elementen 53.0 mm

Recensionsex tillhandahållet av Patriot Memory. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar