Hem RecensionerTillbehörsrecensionerTangentbord Patriot Viper V770 | Tangentbord

Patriot Viper V770 | Tangentbord

av Emil Nordström

Minnes- och hårddisktillverkaren Patriot slår nu upp dörren till tillbehörsvärlden. Med dunder och brak likt en sheriff som stormar in i en salong, flyger det tillbehör både till höger och vänster. Frågan är om just detta tangentbordet blir en träff mitt i pannan eller om det faller platt på golvet och blir en pinsam fläck för städerskan att tvätta bort dagen efter.


Innan jag börjar med mina tankar kring detta tangentbord måste jag ge en eloge till Patriot. Tillbehörsmarknaden är en extremt mättad marknad med alla stora märken i alla priskategorier. För att utmärka sig behöver man antingen en gimmick, ett galet varumärke eller bara en genuint bra produkt. Inte för att spoila recensionen men Viper V770 passar i en av dessa kategorier.

Jag har inte ett enormt intresse av tangentbord och jag är en simpel man, känns det bra, stabilt och har ett skönt klick så är jag nöjd. Men detta tangentbord öppnade ögonen för så mycket mer. Det gav mig ett intresse av reds, blues, khail och en uppskattning av det ingenjörsskap som ligger bakom ett vettigt tangentbord. Du har förutom de vanliga tangenterna fem makroknappar till vänster, mediaknappar (volym och playknappar), USB-port respektive ljudingång (3.5mm) och en hel rad av RGB-knappar (mer om dessa senare). Vad som är lite skoj är att handledsstödet är magnetiskt avtagbart och har sin egna RGB-strip som du kan konfigurera via Patriots egna programvara.

Detta är första gången jag rör ett mekaniskt tangentbord och just detta har Khail reds som brytare och jag märkte fort hur aggresivt jag använt mina tidigare tangentbord. Här är det fjäderlätta knapptryck som gäller så det blev en sann inlärningskurva. Men i gengäld är det extremt bekväma knappar som har behagliga klickljud. Jag var orolig att jag inte skulle kunna lära mig att skriva/spela mindre aggressivt men redan efter en vecka hade jag vant mig och har nu svårt att se mig själv använda någon annan form av brytare. Det enda jag har att anmärka på när det kommer till konstruktionen är att jag gärna sett ett större handledstöd. Med mina stora händer tvingas jag forma dem likt krabbklor när jag skriver längre texter samtidigt som mina handflator vilar på kanten av handledsstöd.

Här kommer lite av het tagning. Jag är inget fan av RGB. Regnbågar, strobelights, gamerestetik är verkligen inget jag bryr mig om. Min konfiguration trots miljoner av möjlighet blev röda tangenter och en vit strip på handledsstöd och det var allt jag behövde. Om du diggar allt som har med RGB att göra finns här mycket att hämta. Även om programvaran känns extremt simpel i sin UI gör den sitt jobb och du har enorma konfigurationsmöjligheter. Om inte det vore nog har du även en hel rad av RGB-knappar i det högra hörnet av tangentbordet. Dessa är snabbknappar till allt ifrån olika ljuslägen, färgval och färgstyrka. Väldigt praktiskt för den som vill kunna ändra sitt ljus ”on the go”.

RAINBOW

Att Patriot är seriösa med sin satsning märks i byggkvalitén. Här är det mer aluminium än vad det är plast. Det ger en kvalitetskänsla utöver det vanliga. Kablarna är styva och känns som att de kan överleva ett smärre krig. Till och med plasten känns som att den är i ypperlig kvalité. Allting osar kvalité, och även om jag inte gillar att erkänna det, känns RGB-funktionerna väldigt premium.

Det som sänker det hela lite grann är programvaran som känns både uråldrig och avskalad till den form att även om det finns många funktioner, är de gömda för det otränade ögat. Här finns inte någon hjälpknapp för att hjälpa en novis som jag att förstå vad skillnaden mellan ’response time’ och ’report’ är vilket gör det hela ännu svårare. När man väl har lärt sig hur man gör profiler är det lätt att gå mellan dessa beroende på vad du spelar och vad du vill ha för responstid samt om du vill låsa några tangenter. Hela programmet känns beta men jag både hoppas och tror att detta är saker som kommer att ligga högt på priolistan hos Patriot.

Avskalat for better or worse

Med dunder och brak flög detta tangentbord ut på den svenska marknaden. Med ett premiumpris och kvalité därefter är det mesta jag har att anmärka på enbart petitesser. De gamla tillbehörsrävarna har definitivt en anledning att hålla koll på vad Patriot gör inom tangentbordsvärlden för detta var en väldigt positiv överraskning!


Specifikation

Belysning: RGB, 16,8 miljoner färger, 109 tangenter, anti ghosting, multimedia tangenter, 1.8m flätad usbkabel, totalvikt 1400g
B: 495mm D:229mm H:72mm Material: Aluminium/plast

Lägsta pris för EN layout 1713 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-03-01.

Recensionsex tillhandahållet av Patriot Memory. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar