Innehållsförteckning
Förra året fick jag möjlighet att testa på ASUS ROG Cetra, nu har jag fått pröva på dess uppföljare Cetra II. Hur står de sig mot föregångarna och är det värda att köpa in, in med lurarna i öronen och dax att lyssna på vad de har att erbjuda.
Jag kommer säga precis som med första Cetra lurarna att det fortfarande känns ovant att ha sladd som går mellan in-ear lurarna och ner till datorn, mobilen eller Switchen. Redan där faller det lite för mig då det hade varit bättre om det varit trådlösa, och haft en dongel som man kunnat plugga in till de olika plattformarna. Men det är en väldigt personlig preferens och det finns säkert massor därute som föredrar sladd över trådlöst.
Men nu över till vad vi får med i förpackningen.
Först och främst har vi Cetra II lurarna, dess sladd är 1.25 meter lång. Lagom lång sladd för att ha till mobilen eller din Switch. På utsidan av lurarna lyser dess logga upp, om man vill kan man ändra på dess färg inne i programvaran Armoury Crate.
Medföljande är också ett etui där vi kan bära med oss lurarna och dess tillbehör. Medföljande är också tre stycken extra pluppar i olika storlekar, så man kan få den bästa passformen för ens öron. Det följer även med ett par skum pluppar, dessa var min favorit då de satt bra och tog bort lite mer av ljudet runtomkring mig. Man får tre stycken vingar som man kan välja mellan så att de sitter fast bra i örat. Sist följer det med en sladdklämma som är uppskattat.
Utseendet på lurarna är precis som den föregående versionen och de kommer i en svart/mörkgrå färg. Precis under brytpunkten på sladden upp till lurarna sitter kontrollen för hörlurarna. På den kan du sänka/höja ljudstyrkan, pausa det du lyssnar på. På ovansidan av kontrollen sitter knappen för att slå av eller på dess ANC (Active Noise Cancellation), mer om det senare.
Cetra II ska vara för gaming, musik eller annan media. Den har stöd för PC, MAC, Switch, men ska fungera även på mobil i begränsad form. Du kan använda dem på din mobil (i mitt fall på min Samsung S9), för att lyssna på podcast eller titta på någon media. Men återigen som föregångaren kunde jag inte ta emot eller ha samtal med dem, vilket tar ifrån väldigt stor del av dess användnings område. På PC ska de fungera, d.v.s. om du har en dator som har stöd för USB-C, har du ett äldre moderkort och en dator som inte har uttag för USB-C är det ganska kört. Jag har ingen USB-C uttag på min dator, men eftersom första Cetran fungerade utan problem med en adapter kan jag väl bara leta fram den igen. Här har jag nu en av de största problemen med lurarna, de fungerar knappt med adaptern, och jag har testat på med tre stycken olika adaptrar och två av dem var från ASUS headsets.
Om jag kopplar in dem med adapter kan jag få dem att fungera, men så fort jag byter källa från att t.ex. titta på Youtube och går in i ett spel hör jag ingenting. Jag måste aktivt dra ur och koppla in adaptern för att de ska hittas igen. Det här är ett stort minus i min åsikt, den förra versionen fungerade utan problem med adaptern, varför gör inte den nya det?
Lättare var det att plugga in den till Switchen (Tack Fredrik för lånet). Bara att plugga in och du har ljud, lätt och smidigt som det ska vara.
Om vi istället riktar våra öron mot ljudkällan och lyssnar lite är det en helt okej ljudbild vi får från lurarna. Basen är bra och överröstar inte diskanterna eller mellanregistret. Mellanregistret och diskanterna är rena och man hör tydligt vad det är man lyssnar på. Man kan förbättra hur man hör saker beroende på vad man gör (spelar spel, pratar med kompisar över Discord) om man går in i programvaran och ändrar de förinställda ljudprofiler som redan finns där. De gör skillnad så man gör sig själv en tjänst genom att aktivt ändra ljudprofilen efter vad man tänker göra. Värt att nämna är att gå in och kolla ljudnivåerna då de från start är satta ganska låga.
Sett till mikrofonen på lurarna sitter den inte på sladden som förra hade, här har man satt den i den ena hörluren. Detta för att slippa ha en till sak som hänger på sladden och föra mikrofonen närmare huvudet. Men som med många andra mikrofoner på in-ear lurar är det inte det bästa ljudet, man kan höra och förstå vad som sägs, men det är något att skryta med. Samt att ljudet har en lite burkig ton på vissa saker jag säger när jag lyssnar på mina testinspelningar.
Något som är förbättrat är dess silikon vingar, jag hade problem med de på första Cetran och de började skava. Men de nya silikon vingarna har varit sköna att använda och inga skavsår här denna gång.
Återigen har vi programvaran Armoury Crate som vi kan använda på datorn. Här kan man välja mellan de olika förinställda ljudprofilerna, ändra vad för färg och hur den ska lysas upp på lurarna. Det finns de vanligaste inställningarna du kan behöva, EQ, volym, Virtual Surround, det fungerar och det räcker.
Om vi ska hoppa tillbaka till de olika ljudlägena som jag pratade om tidigare, här har vi två olika som vi kan gå igenom. Först har vi Active Noise Cancellation (ANC) och Ambient Mode. ANC säger sig självt, du slår igång det på sidoknappen på kontrollen och vips hör du mindre utav omvärlden. Detta är perfekt om du sitter ute och spelar på din Switch på något utan att störas av omgivningen, slå bara på och avnjut. Ambient mode är nästan lite raka motsatsen till ANC, för när vi slår på Ambient mode stängs ANC helt av och vi kommer direkt att höra omvärlden omkring oss bättre utan att vi tar av oss lurarna. Detta är perfekt om du t.ex. är uppe på stan och rör på dig. Man vill kunna höra om någon plinga eller skriker på dig om du är på väg att kliva ut framför något fordon.
ASUS ROG Cetra II är inte de sämsta lurarna du kan hitta, men om man inte har USB-C uttag på dina dator eller stöd för det tappar du en stor del av dragkraften med dem. Sen att de ej går att ha samtal med dem på mobil gör att de finns mindre charm med dem. Men om du kan plugga in dem i datorn kommer de att göra ett bra jobb, de har en bra ljudbild och med de olika förinställda ljudprofilerna kan du få det bästa ljudet beroende på vad du gör. Om du inte har USB-C uttag, med en adapter rekommenderar jag att du kollar in ASUS ROG Cetra istället då den fungerar utan större problem på de flesta plattformar.
Product Type
Usage Scenario
Interface
Connector
Support Platform
Driver Material
Driver Size
Headphones Impedance
Headphones Frequency Response
Microphone Pick-up Pattern
Microphone Sensitivity
Microphone Frequency Response
AI Noise Cancelling Microphone
Active Noise Cancellation
Channel
Lighting
Aura Sync
Foldablility
Weight
Carry bag/box
Extra ear-cushion
Color
Cable
Accessories
Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner