Innehållsförteckning
Kan detta vara körsbäret på toppen när det kommer till utvecklingen av mikrofonarmar? Något som levererar utifrån sitt koncept – och sedan gör det där lilla extra? ’Cherry Xtrfy Ngale Boom Arm’ kan mycket väl faktiskt göra just detta!
Punkter vi kommer beröra…
Som podcaster har jag testat ett gäng mikrofonarmar genom åren – alla med olika styrkor och svagheter. När det kommer till mikrofonarmar (eller boom armar som de även kan kallas) är det egentligen tre saker du bör ha i åtanke:
- Hur lång armen är, samt hur stor vikt den klarar att hålla. Ju längre den når, samt ju högre vikt boom armen kan bära, desto bättre.
- Det finns många olika kvalitetsnivåer, men en tydlig sak är priset. Många tillverkare stoltserar mer med sitt märke, än att faktiskt erbjuda kvalitet. Hur är pris kontra kvalitet?
- Daglig användning. Är den lätt att använda samt hur ser det ut med XLR/USB kabelgångar?
Bekväm användning…
Cherry som länge associerats i första hand med tangentbord, har gått samman med Xtrfy (bäst kända för sina spelmöss) – och har numera en större bredd vad gäller vilka produkter de täcker. Därför är det intressant att en av de första produkterna vi testar är något så till synes enkelspårigt som en mikrofonarm!
Mikrofonarmar är något som verkligen blivit vardagsmat. Inte bara för den uppsjö av podcasters som göms där ute bland kreti och pleti – men framförallt på grund av den enorma mängd ’streamers’ som numera håller till på Youtube och Twitch. Det är där som ’Ngale Boom Arm’ lämpar sig som bäst. Dess 82 cm långa räckvidd och support för 1,8 kg tunga mikrofoner gör att den utan tvekan klarar merparten av mikrofoner från idag. Visst, tanken är att lyfta mikrofonen och i mer av en båge placera den framför dig – och under dessa tillfällen är det mycket riktigt 1,8 kg som gäller.
Om du däremot behöver sträcka ut mikrofonarmen, så att den ligger raklång – d.v.s. i fullt horisontellt läge, ja då blir det en annan femma. Detta gäller förvisso många mikrofonarmar av idag, men här märktes det att den tappade förmågan att hålla upp tyngre mikrofonmodeller. Nu är det inte lika vanligt kanske att du som användare låter din mikrofonarm sträcka sig horisontellt framåt, men om det stämmer in med hur just du vill göra, då bör du veta att den snarare klarar runt 0,8 kg sett till vikt istället. Har du alltså en lättare mikrofon kan detta vara görbart, men tyngre än så resulterar i att mikrofonarmen sänker sig oavsett vad du gör.
I övrigt följer den ordinarie 3/8” gänga, vilket gör att vanligare mikrofoner kan fästas omgående – för att inte tala om många ’shock-mounts’. Har du däremot en mikrofon som kräver 5/8” gänga, medföljer det även en sådan adapter. Allt är alltså väldigt förväntat sett till tillbehör… Något som givetvis är tacksamt i sig.
Nya grepp…
Där just denna mikrofonarm står ut är primärt i dess fotanordning samt dess kabellängor. När det kommer till fotanordningen har Cherry Xtrfy låtit sätta samman en för mig helt ny lösning. Du har från start en större cylinderformad del, som du skruvar på. Denna täcker hela nedre delen av mikrofonarmen och kan smidigt skruvas åt. Utformningen är gjord som så att du roterar hela cylinderformen mer eller mindre, vilket gör den härligt obehindrad och okomplicerad. Detta är självklart inget som hela tiden behövs skruvas på när du väl fäst din mikrofonarm, då de flesta inte ändrar placering särskilt ofta – men med denna typ av konstruktion blir det avsevärt lättjusterat om så skulle önskas.
Sedan har vi kabellängorna, som placerats på översidan av mikrofonarmen. Till skillnad från många andra är dessa utskjutbara ur mikrofonarmen. Detta innebär att de likt smala långa lock skjuts ut över kabeln när du dragit den – eller dras tillbaka skulle du vilja byta kabel eller ändra på ett eller annat sätt. Det är en detalj på det stora hela, men vittnar om gott ingenjörskap; något som inte alltid är det första vi tänker på när någon pratar om mikrofonarmar. Dessa två goda implementeringar må verka vara arbiträra – detta avser ändå ”bara” en mikrofonarm – men uppskattas verkligen från min sida.
Under användning…
Att använda mikrofonarmen är på grund av alla ovannämnda faktorer väldigt tillfredsställande i det att den är lättarbetad och intuitiv. Dels för att inga verktyg behövs, men framförallt för att det känns som att Cherry XTRFY gått den där extra milen. Kablar är direkt ur vägen för dig med dess fiffiga kabellängor, och med en 360°-rotation kan du verkligen nå var du vill runtom mikrofonarmen. Att sedan själva mikrofonarmen är gjord i aluminium, vilket gör den till lite av en lättviktare (inom dess kategori av produkter d.v.s.) gör den betydligt mer hållbar, vilket gör att jag gillar den skarpt.
Förvisso kostar den i butik strax norr om tusenlappen, men med tanke på att konkurrerande mikrofonarmar av denna kvalitet i regel ligger runt samma prislapp, känner jag att det ändå är valuta för pengarna. Visst är det en nackdel för Cherry XTRFY att det faktiskt finns så många konkurrenter – de är inte helt unika där, men på grund av vad de levererar så står de ut aningen mer från de övriga på marknaden. Så till syvende och sist kan vi väl säga att varken Cherry eller XTRFY i fortsättningen inte behöver associeras med enbart tangentbord och möss, utan även kvalitativa mikrofontillbehör!
Threading: 3/8″ (5/8″ adapter ingår)
Montering: C-klämma (genomföring ingår)
Rotation: 360 grader
Max horisontell räckvidd: 82 cm / 32,2 tum
Max vikthållning: 1,8 kg
Recensionsex tillhandahållet av Cherry XTRFY.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Cherry XTRFY Ngale Boom Arm. Lägsta pris 1 089 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-06-28.