Innehållsförteckning
”Öppna in-ear” – vad betyder det, och hur fungerar det? I denna recension ska vi ta reda på exakt vad öppna in-ear hörlurar innebär och hur de presterar. Häng med när vi utforskar dessa hörlurar från Creative.
Inledning
När vi tänker på in-ear hörlurar, föreställer vi oss oftast något som ska stoppas in i öronkanalen. Men idag har jag framför mig mina första öppna in-ear hörlurar. Jag är nyfiken på hur de kommer att leverera ljudbilden, eftersom de bara vilar i öronen istället för att stoppas in. Många frågor dyker upp kring hur de kommer att prestera, och det ska vi snart ta reda på.
Känsla, komfort och design
För att vara hörlurar med en båge som hakas över öronen, märks de knappt av när du använder dem. Bågen, som ligger bakom örat, är tillverkad av mjuk och flexibel silikon, vilket gör att den inte skaver. Kombinerat med hörlurarnas låga vikt (endast 11 gram) gör det att jag ibland glömmer att jag ens har dem på mig. De vilar lätt i örat och bågen håller dem på plats utan att vara påträngande. Komforten håller även under längre användning, som när jag gick en lång promenad – hörlurarna kändes fortsatt bekväma hela tiden.
Men vad skiljer dessa från andra in-ear hörlurar jag har testat? Det unika med dessa hörlurar är att de inte har någon plugg som ska in i öronkanalen. Hörlurarna vilar istället vid öppningen, vilket ger en öppenhet som låter dig höra vad som händer runtomkring samtidigt som du lyssnar på musik eller en ljudbok. Det är praktiskt om du vill vara medveten om omgivande ljud som trafik eller personer som pratar med dig.
Jag känner också flera personer som ogillar traditionella in-ear hörlurar på grund av den obekväma öronpluggen. Dessa öppna in-ear hörlurar kan vara ett bra alternativ för dem.
Bågen är som jag skrev i silikon och ligger bakom örat för att hålla fast hörluren i örat, jag hade dock önskat att den gick att böja till för egen hand för att anpassa den lite mer efter hur mitt öra är format, men här är det ”en kurva för alla öron”. Hörlurarna går att anpassa väldigt väl hur du ska ha dem liggandes i örat tack vare att den går att justera upp och ner och även i sidled för att ge maximal variation då vi alla har olika utformade öron. Dem ligger som sagt väldigt bekvämt och lätt i mina öron och märks knappt av alls, bara att ljud strömmar in i mina öron som säger till mig att jag har dem på mig.
Men jag har ett stort problem, även om de ligger väldig väl och bekvämt i mina öron så finner jag att de aldrig vill ligga precis så att ljudbilden blir maximal hörbarhet. Samt med den öppna designen och allt ljud som kommer in genom detta så går det ej hand i hand med att jag aldrig får till att höra musiken eller ljudboken som bäst. Jag märkte att vänster hörlur låg bättre till och jag kunde plocka upp ljudet bättre på det örat, medan det högra så vill det aldrig bli lika bra. Vilket skapade en stor obalans i hur jag plockade upp ljudet och det blev som en skev upplevelse. Det blev en bättre upplevelse när det var mindre ljud omkring mig som plockades upp och jag kunde faktiskt få avnjuta ljudbilden (mer om det senare). Men när jag var i stadstrafik var det bara musik som gällde då en talbok var kört p.g.a. att det var svårt att höra vad som sades om jag inte höjde upp ljudet väldigt högt, vilket förtar hela iden med in-ear lurar enligt mig.
Dessa problem är dock subjektiva och kan bero på individuella öronformer. För mig var upplevelsen bättre i lugna miljöer, där hörlurarna verkligen sken när jag lyssnade på musik. I mitt fall är uppenbarligen mina öronkanaler olika i storlek, varav skillnaden i passform – så just den biten får du ta med en nypa salt, men det är ändå något som blev ett irritationsmoment. Om än ett litet sådant. Passformen för de två hörlurarna är givetvis identiska sinsemellan.
Jag förstår och gillar vad Creative vill göra med dessa hörlurar, njut av musik medan du samtidigt har koll på din omgivning och inte missar om något händer runtomkring dig. För mig blev det tyvärr inte en så övertygande upplevelse i stadsmiljö, men om jag satt ute lutandes mot ett av träden i parken lyssnandes på avslappnande musik var det istället en riktigt fantastisk upplevelse.
Hörlurarna har en båge och själva huvudet är oval med högtalarelementen synliga vart de är. Hörlurarna och laddningsetuiet kommer i en mörkblå matt färg, med utsidan på hörlurarna i en mörkgrå färg. Medföljde är också en kort laddningskabel. Jag gillar designen på hörlurarna och de ser bra ut när du väl har dem i örat
På utsidan av hörlurarna finner vi även den touchpanel för att pausa, starta eller svara på samtal, samt utrustade med en liten LED-lampa som visar när de är igång. Jag fann den som bäst adekvat då den till och från ej ville reagera trots att jag hade ”dubbeltappat” dess yta för att pausa musiken. Jag föredrar fysiska knappar, eftersom jag då får tydlig feedback på att jag faktiskt tryckt på något. Ibland var jag tvungen att plocka fram mobilen för att pausa, vilket blev frustrerande. För den som är van vid touchkontroller kanske detta fungerar bättre.
Lederna som används för att vrida hörlursfästena och anpassa dem till öronen känns något ömtåliga. De ger ett tydligt klickljud när du vrider på dem, men känslan av att de är sköra finns där. Jag hoppas att det bara är min upplevelse och att jag har fel. Så länge du inte tappar dem eller vrider på dem fel, tror jag dock att de kan hålla i många år. Men om oturen skulle vara framme, kan de vara en vridning från att bli oanvändbara. Det borde vara svårt att förstöra dem, såvida du inte är väldigt vårdslös eller behandlar dem som något du enkelt kan slänga och ersätta. Om du använder dem normalt och tar hand om dem, kommer de sannolikt att hålla länge – åtminstone två-tre år.
Laddningsetuiet är något större än andra på marknaden, men det är för att bågarna också ska få plats. Batteritiden är dock god – du får sex timmars kontinuerligt lyssnande på en laddning och upp till 26 timmar totalt med etuiet. Perfekt för en lång vandring, gympass eller en dagsutflykt.
Om du är ute och går och det börjar att regna eller om du använder hörlurarna när du gymmar så ska du inte oroa dig för väta på dem då de har IPX4 stänkskydd, d.v.s. att den kan motstå vattenstänk eller svett. Denna klassen innebär å andra sidan inte att du kan hålla dom nersänkta i vatten eller under mer extrema nivåer av vattenstänk, så håll det i åtanke.
Som ni kan se i hur jag beskriver användandet av hörlurarna så skulle jag nog säga att den målgruppen som jag tror att de är mest anpassade till är för dig som tycker om att vara ute på långa promenader i lugn och ro eller för den gymmande som vill ha ett par hörlurar som sitter bra fast på öronen och tål lite svett. Vid långa promenader kan det vara bra tillfälle för en avkopplande ljudbok, eller vid gymmande kan det vara pumpande rytmisk musik som håller igång dig medan du lyfter tungt eller springer på ett motionsband. Kommer du in i stadstrafik lär allt oljud som kan uppstå där förta upplevelsen och den ljudbild som kan vara riktigt bra, därav mina tankar på vem som dessa kan passa bäst till.
Ljudkvalitet, mikrofon och gränssnitt
När det gäller ljudbilden, utan störande omgivningsljud, presterar hörlurarna riktigt bra. Ljudet är klart, med en lagom tung bas och balanserade mellanregister och diskant. Inget register tar över, vilket ger en behaglig lyssningsupplevelse oavsett om du lyssnar på musik eller podcast. Med Creatives app kan du dessutom justera ljudet via olika EQ-profiler, som Pop, Rock, R&B eller Vocal, beroende på vad du lyssnar på. Här skiner faktiskt hörlurarna sett till ljudbilden och jag kan avnjuta hårdrock eller mer melodiska melodier där jag vill kunna urskilja alla nyanser som musiken har att erbjuda på ett utsökt sätt – eller bara kunna sitta och avnjuta en stilla ljudbok i lugn och ro.
Något som kanske inte förvånar mig lika mycket är hörlurarnas mikrofoner som är fullt dugliga, men att förvänta dig inte någon ”wow” upplevelse. Du kommer höras väl med en lite lätt burkighet som vi alla nu mer eller mindre förväntar oss när det kommer till trådlösa in-ear hörlurar.
Du kan även koppla hörlurarna till två enheter samtidigt om du vill, jag har testat hur väl det fungerade genom att koppla dem först till min mobil och sedan till min dator via blåtand, vilket fungerade riktigt smidigt och var enkelt att göra. Vad jag dock har märkt av fast hörlurarna har blåtand 5.4 är att det förekommer fördröjning när jag tittat på Youtubeklipp på mobilen och på datorn, vilket jag finner väldigt konstigt. Även fast jag har slagit igång ¨Low Latency Mode¨ på mobilen kvarstår fördröjningen mellan ljud och bild.
Även om min testinspelning på datorn av mikrofonerna lät som jag förväntade mig, så var responsen när jag hoppade in i Discord inte lika väl mottagen. De sa att jag lät dåligt och inte bra alls, då var bara att ta av mig dem och plocka fram ett vanligt headset istället.
Creatives app på mobilen ger dig de inställningar som du behöver, EQ, batteritid, valet av att ändra touchkontrollen och vad som ska hända om du dubbeltappar eller trippeltappar på de olika hörlurarna. Det är en programvara som är utformad för enkelhet och ej går allt för djupt och gör det svårt att hitta det som du vill göra däri.
Slutliga tankar
Jag gillar idén med öppna in-ear hörlurar. De ger dig möjlighet att vara uppmärksam på din omgivning samtidigt som du lyssnar på något. Men för mig föll det på att omgivningsljudet ibland tog över det jag lyssnade på, särskilt vid talat innehåll som ljudböcker. Då var det nödvändigt att höja volymen, vilket i sin tur gjorde att jag hörde omvärlden sämre – inte optimalt. Den teknik som Creative använder – Adaptive Equal Loudness Correction (AELC) – vilket automatiskt ska anpassa sig till miljöskillnader i olika miljöer, är intressant på pappret, men i slutänden ett försök att egentligen hålla nere priset. Det är känslan som infinner sig när poängen med att kunna sväva bort i det du lyssnar på går förlorat när så mycket av ljudet utifrån tar över det jag lyssnar på. Är det musik är det inte lika farligt, men när det är det talade ordet jag lyssnar på kommer samtalen jag hör försvinna med allt det som hörs från omvärlden. Då finns bara alternativet att höja och höja volymen tills jag hör bättre, vilket för mig ej är optimalt då kanske jag paradoxalt nog hör omvärlden sämre och inte hör den tutande bilen som potentiellt kör upp bakom mig.
Styrkan ligger i ljudbilden när omgivningsljudet inte stör. Hörlurarna är bekväma och lätta att ha på sig, och designen är stilren. För den som inte gillar att stoppa något i öronen, men ändå vill ha ett par in-ear hörlurar, kan dessa vara ett bra alternativ. Priset, som ligger under 900 kronor, gör dem också till ett prisvärt val. Personligen tycker jag att traditionella in-ear hörlurar med ANC (Active Noise Cancelling) ger en bättre ljudupplevelse, men då får du också räkna med en högre prislapp, ofta över 2000 kronor.
Avslutningsvis vill jag nämna att dessa open-ear-hörlurar säkert har sin publik, men jag tror att vanliga in-ear-hörlurar kommer att fortsätta dominera marknaden. Varför? På grund av de faktorer jag redan nämnt – ljudkvaliteten är bra, men bara om du har en tyst miljö eller lyssnar på musik där melodin eller sångtexten inte är så viktig. Jabra Elite 7 Active, som jag själv använder, slår dock dessa hörlurar med råge tack vare sin aktiva brusreducering (ANC) och HearThrough-funktion. Med HearThrough kan jag höra omgivningen när jag är ute i stadstrafik, samtidigt som ljudkvaliteten på det jag lyssnar på är bättre. Och när jag vill lyssna på en ljudbok på bussen, kan jag slå på ANC och blockera det mesta av bakgrundsljudet.
Finns det en marknad för open-ear-hörlurar? Absolut, men bara för de som vet vad de köper och förstår när de passar bäst att använda. Som jag nämnde tidigare, får man ofta vad man betalar för. Även om mina Jabras kostar nästan 2000 kronor (och de nyare modellerna över 3000 kronor), ger de mig trygghet i stadstrafik och möjligheten att stänga ute omvärlden när jag vill. Fördelen med dessa open-ear-hörlurar är deras relativt låga pris och att ljudkvaliteten kan vara bra – under rätt förhållanden.
-
Bärstil: Öronkrok
Produkttyp: Trådlösa hörlurar
Anslutning: Bluetooth® 5.4
Väderbeständig: IPX4
Drifttemperatur: 0 °C till 45 °C
Rekommenderad användning: På resande fot, Musik/film
Mått (L x B x H): Hörlur (per sida): 54,00 x 40,34 x 16,63 mm, Laddningsetui: 103 x 55 x 25,8 mm
Vikt: Öronsnäckor: 2 x 11 g, Laddningsväska: 56 g
Kabellängd (från början till slut): 0.3m
Batteritid: Upp till 6 timmar per laddning, Upp till 26 timmars total speltid
Typ av batteri: (Laddningsfodral) Laddningsbart litiumjonbatteri x 1 – 600 mAh
Laddningstyp: USB-C
Mikrofon: Känslighet vid 1 kHz: -38 dBV/Pa
Avtagbar: Nej
Röstassistent: Siri, Google-assistent
Typ: Rundstrålande x 1 (per öronsnäcka)
Drivenheter/Drivelement
Frekvensrespons: 20–20 000 Hz
Typ: Neodym x 2
Bluetooth® Version: 5.4
Trådlösa codec : AAC, SBC, Stöder låglatensläge för filmer och spel
Profiler: (HFP) Hands-free Profile, (A2DP) Advanced Audio Distribution Profile, (AVRCP) Audio / Video Remote Control Profile, Stöder Multipoint för upp till 2 enheter
Driftsfrekvens: 2402–2480 MHz
Räckvidd: Upp till 10 m
Kontroller:
Uppspelning: Ja
Volym: Ja
Samtal: Ja
Röstassistent: Ja
Ström: Ja
Typ: Touch-kontroll
Färg: Mörkblå
Recensionsex tillhandahållet av Creative.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Creative Outlier GO. Lägsta pris 862 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-09-22.