Creative Stage Air

av Fredrik Olsson

Nämen titta, en soundbar från Creative!” tänker ni när ni ser rubriken. ”Då ska det vara blåtand, MP3 uppspelning via USB och ett tunt och alldeles alldeles…ynkligt ljud!”. Nej nu ska ni inte döma boken efter sin framsida – det finns mer än man anar i denna förvånansvärt prisvärda lilla högtalare. Så igång med ljudet – dags att ösa på!


Att ta sig an en soundbar kan tyckas märklig och svår, men egentligen är det enkelt. Gör det sitt jobb tillräckligt bra att slanten den kostar gör den värd ett inköp? Ja, och där kan jag redan nu avsluta recensionen egentligen; för det gör den!

Men nog är inget så svart på vitt såklart, nog finns det mer att säga – och mycket riktigt så är det även med Creative Stage Air, en blåtandsförsedd soundbar för din dator, tv eller bara lite allmän uppspelning från Spotify. Till att börja med är den försedd med batterier som håller i runt 6 timmar, och om du tänker som jag; ”Nämen dåså…då kan jag väl lika gärna ha strömkabeln inkopplad konstant!”. Men tyvärr, riktigt så enkelt är det tyvärr inte…

För om du kopplar in strömkabeln när du kör med 3.5 mm kabeln mellan t.ex. datorn och soundbaren så uppstår ett ganska högljutt pipande ljud; uppenbarligen på grund av strömtillförseln till Stage Air enheten. Men om du laddar den samtidigt som du är i blåtandsläget, ja då hörs ingenting. Inte ens om du samtidigt ändå har 3.5 mm kabeln.

Men visst, det kan jag leva med, då det är blåtandstillgången som gör soundbaren lite extra speciell, men det är ändå tråkigt, då man lätt via den sidoknapp som finns på enheten kan byta mellan datorljud (via 3.5 mm kabeln) och blåtandsanslutna enheter. För om du fortfarande laddar den så går du mellan tyst och rent ljud via blåtand, till ett bakgrundsgnisslande pip i 3.5 mm läget.

Nåja, det är lugnt – om du laddar upp din soundbar då och då så räcker ärligt talat de sex timmarna längre än väntat, särskilt i o.m. att kanske inte varje användare sitter sex timmar i sträck och tittar på något.

Sex timmar borde räcka åt de flesta…eller?

Men hur är då ljudet i Stage Air?

Ja ärligt talat är det förvånansvärt rent och har en bra bredd över ljudspektrumet. Visst saknas det som vanligt med denna typ av enhet ett bra ’umf’ i de lägre regionerna; bas saknas men är inte helt borta. I övrigt så är både mellanregister och diskant alldeles utmärkta för lite slötittande på Netflix, lika väl som pangande i Overwatch.

Det fina är just det jag var inne på i min lilla strömtillförsel-’rant’ tidigare – möjligheten att flippa mellan ljudkällan över blåtand och ljudkälla från 3.5 mm kontakten. På detta sätt kan man t.ex. koppla sin mobil till Stage Air, för att sedan med en knapptryckning få ljudet från ens dator. Smidigt och bra genomtänkt. I våra tester så provade vi även att koppla både 3.5 mm kabel till dator samt blåtand till datorn samtidigt. Mest för att se hur påtaglig laggen var i blåtandsläget, men även utifrån en mer allmän nyfikenhet.

Och vad gäller användandet, så är Stage Air förfriskande enkel att ansluta till, tydlig i vad som händer (då den har en röst som berättar vad den gör), och framförallt så är lagget betydligt mindre än t.ex. de tidigare testade Creative T100. Visst existerar en mindre förskjutning, men den är i detta fall (enligt mig i alla fall) helt överkomlig – oavsett om du spelar spel eller ser på film och Youtube.

Sen till råga på allt detta, så är själva enheten rätt bra i pris. I nuläget kan den hittas för runt 400-500 kronor, och då bör det tilläggas att om du har en nyare blåtandssändare än den vår dator hade, så kan du få ut lite mer av Stage Air. Visst hade jag älskat att uppladdningen var utan det biljud som skedde, och även att batteritiden från start var längre – men ärligt talat är det mycket kvalitet man får för pengarna, så jag känner att det inte finns så mycket att klaga på. Ja menar, bara det faktum att den är relativt liten, svart, glansig och samtidigt snyggt diskret, gör att den kan passa med många olika typer av apparater. Sedan att du även hippt som happt bara kan lyfta upp den och ta med den ut på resande fot när du vill – om så det är på fjället, stranden eller bara i bilen, ja det gör att den blir än mer attraktiv.


Specifikation
Mått (H x B x D)
70 x 410 x 78 mm, USB-kabel Längd: 0.5 m, 3.5 mm Cable Cord Length: Approximately 0.5 m
Vikt
910 g (2 lb), Micro USB-kabel: 10 g, 3.5 mm stereo-till-stereosladd: 10 g
Användningstemperatur
0 °C till 45 °C
Nätuttag
2 x 5W, Sammanlagd maxeffekt för systemet: 20W
Enheter
2 x 2.25″
Frekvensrespons
80 Hz ~ 20 kHz
Batterityp
Inbyggt litiumjonbatteri, 2200 mAh
Batteritid
6 timmar
Systemkonfiguration
En enhet
Signal/störningsförhållande (SNR)
≥ 72 dB
Bluetooth driftsfrekvens
2402 – 2480 MHz
Räckvidd för Bluetooth-enheter
Upp till 10 meter, (Mätt i öppet utrymme. Väggar och strukturer kan påverka enhetens räckvidd.)
Bluetooth®-version
Bluetooth 4.2
Bluetooth-profiler
AVRCP (Bluetooth-fjärrkontroll), A2DP (trådlös stereo-Bluetooth)
Codecs som stöds
SBC
Anslutningstyp
Bluetooth, Aux-ingång
Färg
Svart

Creative Stage Air. Lägsta pris 479 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-02-26.

Recensionsex tillhandahållet av Creative.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar