Sony Pulse 3D

av Niclas Emanuelsson

Sonys och Microsofts nya konsoler har kommit! Nåja, det var i höstas, men de är fortfarande ytterst sällsynta. Med nya konsoler kommer nya tillbehör. Dessa är, till skillnad från spelmaskinerna, inte i närheten av lika svåra att lägga vantarna på. Här ska det kikas på det officiella headsetet Pulse 3D till Sony Playstation.


Kartongen jag fick hem är vit med ljusgrått mönster av Playstations knappar (kryss, trekant etc). Det viktigaste med kartongen är givetvis att den skyddar produkten. I det här avseendet levererar Sony i absoluta världsklass. Kartongen är en rigid pjäs utvändigt såväl som invändigt. Utsidan är väl förseglad och genomtänkt så att det i stort sett är omöjligt för den att öppnas oavsiktligt under transport. Invändigt är det första man ser en kartongbit som går ner på headsetets bak- och framsida. Kartongbiten sitter väldigt stadigt utan risk för att klämma sönder något. Man kan också se på sidorna att det är vikt kartong som skyddar (denna sitter dock fast). När den löstagbara biten kartong är flyttad kan man lyfta upp headsetet i huvudbandet och kablarna. Sladdarna som följer med är en USB-C för att ladda och en 3.5mm om man vill lyssna med sladd. Kablarna är fastsurrade i en ståltråd med ett ytskikt av brunt papper. Detta är ytterligare ett stort plus för kartongen. Den totala avsaknaden av plast gör förpackningen miljövänlig och bidrar till hållbarhet.

Sony Pulse 3D är det officiella headsetet till Playstation 5 och det syns tydligt. Den futuristiska, svartvita ’looken på konsolen speglas i headsetet. Där konsolen ser som plastigast ut (vita ytor) ser headsetet lika plastigt ut. Jag gav inte från mig några högljudda hurrarop när jag först såg konsolen eller headsetet, men jag har börjat värma upp inför den billiga air plastigheten tillför. Värt att poängtera är att det minst sagt är en vattendelare. Gillar man inte hur konsolen ser ut kommer man med största sannolikhet inte gilla headsetets utseende.

På den vänstra kåpan sitter alla knappar för att styra headsetets alla funktioner. Man kan justera volymen, ändra hur stor del av ljudet som ska komma från chatten kontra spelet, stänga av mikrofonen, monitor som låter dig höra din egen röst för att avgöra mikrofonens volym och så klart på/av. Funktionerna gör sig väl lämpade för gaming, men jag hade gärna sett att de satt på/av knappen på andra kåpan för att enklare kunna komma åt den.

Headsetets två kåpor är fullstoppade av skumgummifyllda kuddar som bidrar till en god komfort. Trots att jag har på mig glasögon när jag använder headsetet tar det uppemot tre – fyra timmar innan jag känner av den alltför bekanta åtklämmande smärtan. Under toppen av bågen som går över huvudet finns ett gummiband som sitter väldigt snällt på huvudet. Dessvärre betyder det att man inte kan ställa in headsetets passform. Jag som har ett ganska litet huvud hade tur, för på mig sitter det där det ska. Har man en storlek eller två större än mig kommer man känna av spänningar på bara några sekunder.

Mikrofonerna (det är två) finns inbyggda i kåporna, en på vardera sida. Sony påstår att det ska bli bättre ljud när man har två mikrofoner, vilket jag innerligt inte hoppas är fallet. Visst, ljudet på dem är ingen katastrof, men man ska ändå kunna höras klart och tydligt utan antydan till burkighet på ett headset skapt för gaming? Jag gör mig hörd och förstådd, men lite bättre kvalité kan man vänta sig när det är något de tryckt på i marknadsföringen.

Ljudet upplevs bra när man spelar och det finns inget vitt brus, men de presterar inte utomordentligt. Kontrasten mellan bas, mellanregister och diskant gör sig lätta att urskilja oavsett hur mycket som händer samtidigt. Om explosioner, distad elgitarr och dialoger händer samtidigt kan man utan någon som helst svårighet få med sig alla detaljer. 3D-ljudet fungerar också det riktigt väl. När man exempelvis spelar ett Soulslike eller ett FPS vill man vara fullständigt medveten om sin omgivning för att kunna undvika och planera egna attacker. Det lyckas man med om man har den här produkten. 3D-ljudet låter dig mer exakt specificera avståndet till objekt och fiender ur din karaktärs synvinkel.

Mellanregistret är lurarnas största styrka. Kollar man på en Youtubevideo eller lyssnar på podcast är de här lurarna fullt dugliga. Rösterna hörs väldigt väl och, om de inte är kristallklara, så åtminstone krispiga. Vill du ha ett par hörlurar att lyssna på musik med ska du omedelbart vända på klacken, för de här är allt annat än anpassade för musik. Jag lyssnade på bandet Wolver’s låt Ulti-poser. Det är en slags Muse-inspirerad modern rock där basen spelar en stor roll. Jag önskar att jag lyssnat på den via mobilens högtalare för det jag hörde var ren och skär slakt. Basen försvann nästan helt, vilket gör det helt meningslöst när man vill lyssna på något där basen spelar en central roll. För att se så att det inte var låtens fel lyssnade jag även på diverse artister ur olika genrer. Bland annat lyssnade jag på Lamb of God, Eminem, Bob Dylan och Lady Gaga. Oavsett om jag lyssnade trådlöst eller via 3.5 mm flöt allt samman till en sörja av ingenting. Basen tycktes mer befintlig via 3.5 mm men då var den också markant grötigare. 

Obegripligt nog finns det ingen mjukvara till headsetet. Föregångaren, Sony Gold 7.1 (till och med den billigare 2.0 varianten!), hade både mjukvara och anpassningsmöjligheter. När man startade headsetet kunde man välja läge 1 eller 2. Lägena fungerade som förinställningar. Via mjukvaran kunde man använda förinställningar för vissa spel eller om man ville använda lurarna till annat, så som musik eller videor. Anpassningsmöjligheterna var absolut inget extraordinärt, men de fanns och det är det viktiga. Att då inte uppföljaren har det är minst sagt underligt. Hade mjukvara funnits vore användningsområdet betydligt bredare.

För att jämföra med Sony’s tidigare varianter sitter headsetet (då specifikt 7.1 versionen), står sig batteriet mycket bättre. Föregångaren påstås ha ca åtta timmars batteritid, men det stämde inte ens från dagen jag plockade dem ur kartongen. På ett ungefär fem till sex timmar fick jag ur dem per användning. Att Sony fördubblat batteriet till den här generationen är optimalt. Då headsetet är nischat för spelande är 12 timmar absolut godkänt. Hur ofta sitter man och spelar 12 timmar i sträck? Det var då inte i går det skedde! Man kan också ladda headsetet som man använder det 3.5 mm såväl som trådlöst. För att göra det bör man ha en powerbank eller laptop till hands, eller en väldigt lång USB-C-kabel. Sladden man får med är en meter lång vilket är mer än nog för det ändamålet. Man kan också ladda produkten när ens Playstation är i viloläge, så även om man inte spelar kan man ladda det via konsolen.

Om man vill använda headsetet till Mac, PC eller PS4 fungerar det också, det är bara att plugga in USB-adaptern i datorn/konsolen. Det ska sägas att det för med sig vissa restriktioner. Headsetet producerar inte 3D-ljudet, det är produkten den är ihopkopplad med som gör det. För att kunna använda 3D-ljudet måste alltså enheten ha stöd för det. På PS5 är det inga som helst problem (produkten är ju utvecklad för konsolen), men det finns inga garantier att det fungerar på andra enheter bara genom att koppla in headsetet. 

Vill man ha en nischad produkt som vet vad den är och inte försöker prestera inom andra områden är det här ett okej val, men det finns några saker man bör ta i beaktning. Om man inte är vad som i folkmun kallas ’gamer’, eller om man har ett snäppet större kranium än genomsnittet, ser jag inte något användningsområde för headsetet. Visst, klart man kan kolla på Youtube och lyssna på podcast med dem utan att ljudet blir undermåligt, men då finns det andra, bättre sätt att göra det på. Till spelande är det ett par bra lurar, absolut, men de sticker inte ut märkvärt. Lägger man i stället ut en handfull hundralappar extra kan man få produkter som levererar betydligt mer. De här lurarna är en liter mellanmjölk för över tusenlappen.


Specifikation

Produkt: Headset.
Anslutning: Trådlöst och 3,5 mm.
Mått: H 19 cm, B 21,3 cm, D 9,1 cm.
Mikrofon: inbyggd, brusreducering.
Batteritid: 12 timmar.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar