El33t Elite v2

av Fredrik Olsson

När det gäller komfort under spelsessionerna, så är självklart stolen man sitter i något väldigt viktigt. Vi har en tendens att lägga mest vikt på tillbehör; möss, tangentbord, headset m.fl. Men många gånger så missar man den nästan viktigaste delen: Hur man sitter och hur bekvämt ens rygg, ryggslut och sittställning är. I denna recension så tar vi oss an El33ts gaming stol.

Följande områden kommer att beröras:
Montering & Manual; så ni får en bild av hur pass lätt stolen är att sätta samman.
Komfort & Ergonomi; hur bra är det att sitta i stolen under längre tid, och hur är den rent ergonomiskt.
Funktioner & Inställningar; vilka inställningsmöjligheter som finns.

Montering & Manual

När det handlar om dess montering, så är det tydligt och enkelt. Manualen som medföljer visar med bilder vilka steg man bör ta, och i vilken ordning. En smidig montering följer därav, även om några av stolens skruvar ibland inte hittar sina gängor p.g.a att själva hålen är dolda av tyg. Men med lite jävlar anamma, så går det bra att få ihop stolen. Med det sagt, så är min rekommendation att göra monteringen med någon, så att ni lättare kan hålla vissa av stolens beståndsdelar medan ni monterar den. På det sättet blir det både enklare och snabbare. 

I övrigt är det inte så mycket mer att säga ang. montering och manual; följer man stegen så är stolen effektivt ihopsatt. Punkt slut!

Komfort & Ergonomi

När det gäller komfort, så bör det först påpekas att denna stol är gjord i en konstläder. Och därför så är det extra viktigt att poängtera att det definitivt är något av en smaksak i vad för underlag man gillar, när man sitter under långa perioder. Fördelen med just detta, är att det är lätt att göra rent, och håller en strikt form, som passar de som gillar den lite mer stramare och hårda underlagen. Inte för att det är direkt hårt, men den fasta sittdynan och ryggen, gör att man definitivt bör testa stolen om tillfälle ges. För de med rygg problem så är det absolut ett bra alternativ, då det förser dig med en bra sittställning från start, och att dess något hårdare yta faktiskt hjälper till, och inte gör att du sjunker ihop lika lätt.

Sen kan man inte säga att den rent estetiskt står ut i jämförelse med många konkurrenter. Den har en idag ganska standardiserad racing-stols utseende, och kommer därför passa de flesta spelarna där ute. I detta fall så finns det en svart version samt en med grönt inslag. Båda är diskreta i sin formgivning och kommer passa de flesta datorrum. Även om den med grönmarkerade delar kan vara aningen svårare att placera, förutsatt att inte resten av rummet följer samma färgschema.

En ytterligare detalj värd att nämna är ang. dess plasthjul. De gör sitt jobb okej, men kan lätt fastna upp. Huruvida detta är på grund av själva plastdesignen eller ej vet jag inte. Men den där smidigt följsamma rullförmågan finns inte riktigt där. Den gör sitt jobb, men inte mycket mer än så. Men å andra sidan så är inte tanken att man ska rulla runt som en galning, så det jämnar ut sig.

Funktioner & Inställningar

När det gäller inställningar så ger den även här många av de funktioner som man ser hos många andra stoltillverkare. Självklart kan du luta stolsryggen bakåt individuellt, och du har en gasfjäder som gör att du kan reglera sitthöjden mellan 39 – 48 cm. Det är förvisso något som märks skilja sig mot andra stolar, men spelar ingen större roll för en vuxen person som mig. Dock så kan de där ytterligare centimeterna spela roll för er som är kortare, eller om ni är väldigt unga. En annan aspekt som direkt märktes av var att de armstöd som följde med förvisso var höj- och sänkbara, men att de var aningen korta i sitt mest utsträckta läge. Jag försökte finna en sittställning där armstöden låg parallellt med mitt skrivbord, men fann ingen riktigt bra ställning. Jag kunde höja stolen, men då kom hela min överkropp för högt upp, men då var armstöden bra. Sen om jag sänkte stolen, så blev armstöden för låga, och jag var tvungen att låta armarna hänga, vilket inte gav någon bra känsla efter en stunds spelande.

Så A och O här, är att först kolla på dimensionerna, vad gäller höjd, för att se att du och din datorplats sammanstämmer. Chansa inte, då risken finns att du lägger ut tvåtusen kronor på något som sedan ligger fel. Men med det sagt, så ger stolen dig gungfunktion och svank- och nackstöd, så alla de ordinarie saker man ser efter när det gäller en gaming stol i denna prisklass finns där.

En sista sak; sittdynan var aningen kort, så att du helt enkelt inte satt med främre delen av din underkropp på något underlag. Förvisso hjälper det endel att inte använda svankstödet som medföljer, men även då kändes sittdynan aningen kort.


Specifikation

Ryggstöd 92 cm, Sitthöjd 39 – 48 cm, Sittbredd 53 cm, Sittdjup 53 cm, Armstöd Justerbart upp/ner Färg Grön / Svart.

Cirkapris – 1990 kr
Recensionsex tillhandahållet av El33t / AuroraGroup

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar