QPAD QH-90

av Fredrik Olsson

På många sätt blir man luttrad ju mer man håller på med något. Och får framförallt allt högre krav på kvalitet, ju längre man tar sig an produkter och gör recensioner. Självklart försöker man hela tiden hitta en balans i detta. Som recensent så vill man utgå från en så opartisk utgångspunkt som möjligt; utan påverkan av förutfattade meningar eller hype. Men jag ska erkänna i detta fall var det svårt. Med QPADs tidigare recenserade QH-1339 färskt i minnet, så kom jag på mig själv med att nästan omedvetet jämföra dess kvalitet med denna. Förvisso inte helt otänkbart, men jag vill ändå ge produkter en så pass ”ren” analys som möjligt. Hur det gick….hmm…ja, det får du läsa nedan!

Känsla & Design

Redan vid öppnandet av kartongen, så står det klart att man verkligen inte sparat på krutet. Precis som med Kingstons Cloud serie, så är det ett kvalitativt första intryck man får. Allt ligger prydligt paketerat, med extra kablar (Y-split, förlängningskabel och kabel med kontroll box för volym och mic-mute), en väldigt tydlig manual och även en fin vit tygpåse.

Och i vårt fall, så var det den vita QH-90 modellen som dök upp, som med sitt vita läder huvudband, silverfärgade sidokonstruktion i aluminium, och rundade former, verkligen står ut som en av de finare gaming headset på marknaden. Värt att säga är att föredrar det motsatta, så finns samma headset i en svart version, för de som gillar det mer.

Dess öronkuddar är även de i vitt läder, vilket känns väldigt elegant, men framförallt väldigt skönt. De är mjuka nog för att kunna bäras länge, men även tillräckligt hårda, för att inte kännas som ren luft. En väldigt bra balans helt enkelt i hur de känns över huvudet och framförallt öronen.

Ren design med bra komfort
Passar de flestas huvud!

Ergonomi

Vad gäller då komfort, så är det som jag kom in lite på tidigare verkligen hög kvalitativt. De ligger bra runt öronen, och med dess slutna läder kuddar, så sitter de både bestämt fast på huvudet; även om du skulle röra dig mycket. Storleksmässigt, så kommer de passa de flesta personer, även om man möjligtvis kan få viss tryck om man har ett större huvud än mig.

Därför blir långtidsanvändning ett rent nöje med dessa, och du kommer utan problem kunna ha de under många långa spelsessioner med dina vänner, innan någon eventuell ömhet eller tryck på skallen ens infinner sig.

Ljudbild & kompatibilitet

Nu kommer vi in på det som jag beskrev i den inledande texten. Jag hade nämligen fått oresonligt höga förhoppningar på detta headset, efter jag recenserat QH-1339 från samma tillverkare. Självklart så förstår jag att där QH-1339 har en prislapp på nästan 3000 kr, och denna på 750 kr, så kommer det finnas saker som har sparats in på. Men vad, var då frågan. Är ljudet mycket sämre?

Nej, tack och lov inte. Det är faktiskt riktigt bra. Dess 53 mm drivelement har en rik och fyllig bas, som när den får utnyttjas rätt (dvs. du behöver egentligen ett dedikerat ljudkort eller bra programvara för EQ) så kan den verkligen få ljudbilden att poppa ut!

Diskanten var även den riktigt bra; den är ren och framförallt utmärkande på det sättet att du kan utskilja varje höga ton, även i ett sammelsurium av ljud. Mellanregister däremot, var kanske den delen som smälte samman mest med diskant och bas, vilket ledde till att viss distorsion kan ske vid väldigt färgstarka låtar. Men detta är dock något som verkligen kan lyfta med ett dedikerat ljudkort, så tänk på det.

Mikrofon

När det gäller den avtagbara mikrofonen, så gör den sitt jobb bra. Den är ren och klar, och kommer definitivt hjälpa i spel och varför inte över telefon. Och även om den kanske inte når helt upp till QH-1339s omfång i frekvens, så är den bra nära, och QPAD har även här gjort ett väldigt bra jobb.

Denna billigare mikrofon var en farhåga jag kände, då jag tänkte att man måste dra ner på någonting nånstans. Så därför tänkte jag att det möjligtvis kunde vara mikrofonen. Men icke sa Nicke, tack och lov. Den har en SPL* på 105 dB, vilket innebär bra möjligheter även för den högljudde. Inte för jag vet varför man skulle vilja vara så hög, men å andra sidan kan det vara bra vid glädjeutrop i t.ex. matcher, utan att stämman förvrängs.

*SPL = Sound pressure level avser vad den högsta ljudtrycks nivån en mikrofons elektronik kan hantera innan den börjar ge distorsion.

Bra mikrofon
Den är bra vacker att titta på tycker jag 🙂

Interface, Användning & installation

Så när vi sedan kommer in på användning, så är det första som bör nämnas, att det inte medföljer någon dedikerad programvara för detta headset. Ej heller finns någon på deras hemsida. Utan man får helt enkelt använda sig av den programvara man har till sitt ljudkort. Och om den har en EQ som man kan peta i, desto bättre. Det är tråkigt att de inte har någon sådan, men i.om att man bara pluggar in de och de funkar från start, så är det väl en avvägning som är förståelig.

Men här kommer vi till en av de större minusen med detta headset. Dess kontroll box, som gör att man kan styra volym och ’mute’  funktion för mikrofonen är ärligt talat inte särskilt bra. Till att börja med, så är det uppenbart att vid användning av den, så infinner det sig ett svagt brus, som sedan försvinner helt om man enbart går via kabeln in i datorn. Märkligt nog så märkte mina vänner det tydligt när jag bytte mellan ren 3.5 mm ingång till datorn till skillnad från att köra med kontroll boxens 3.5 mm kontakt.

Tråkigt då jag gärna sett att det inte ska påverka något, men uppenbarligen gjorde den det på såväl mikrofon, såväl som ljudbild (om än mindre på den).

Men tar man bort kontroll boxen, och använder sig av en egen programvara, så är detta i sanning ett väldigt bra headset för sitt pris. Och lägg därtill att du utan problem kan ha den till dina konsoler, och på sätt och vis med din mobil (även om du där lär behöva kontroll boxen mer).

Kontroll boxen lämnar lite att önska...

Specifikation

Headset: Vikt: 350 g, 53 mm drivelement, Circumaural, Frekvensrespons: 15 – 25Khz, Noice cancellation – ca 20 dB.

Mikrofon: Cardioid, Frekvensrespons  – 100 – 12Khz, Känslighet: -39 dB, 150 mm mikrofon längd med boom, 3.5 mm mini stereo kontakt.

Cirkapris – 800 kr
Recensionsex tillhandahållet av QPAD

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar