NZXT Signal 4K30

Fånga mig älskling!

av Fredrik Olsson

När nu NZXT hoppar in i den djupa delen av capture card-poolen, är frågan direkt huruvida de ens kan simma. Snabbt visar det sig dock att de simmar varv på varv runt andra. NZXT:s Signal 4K30 vill vara en ny frälsare på marknaden, men även om de simmar på utav helskotta, når de mållinjen i slutänden?


När det kommer till installation var det opretentiöst enkelt från start. In med en in- och ut HDMI kabel, in med dess USB-C kabel i den dator där du vill spara vad som visas på skärmen och vips är du igång mer eller mindre. Signal 4K30 hittas exempelvis i Streamlabs OBS, och genom att direkt fånga källan dina HDMI kablar går mot, så plockas det upp omgående i streamingprogrammet. Om det så är en annan dator, Playstation 5, Xbox Series X eller annat… ja det funkar bara!

Ser vi till dess namn, anspelar det mycket riktigt mot 4K video, och för det krävs input från källan av detta slag. I hårdvaran skalas sedan signalen till 1080p – och vips så har du en detaljrik och dynamisk kvalitet i dina streams. Vad gäller just själva signalen klarar capture kortet att konvertera HDR till SDR till och med – så om du vill spela med specifikt en sådan färgkvalitet, är det inget som blir strul med mot din publik (som det i många andra fall gör). Signalmässigt klarar capture kortet att ta emot följande signaler:

 • 3840x2160p : 60fps HDR
 • 2560x1440p : 144fps HDR

 • 2560x1080p : 144fps HDR

 • 1920x1080p : 240fps HDR

 • Övrigt : 720p, 480p, 576p, 480i, 576i, 1920x1080i

Detta medföljer uppenbarligen att du som användare inte behöver reglera din dators upplösning eller uppdateringsfrekvens efter vad du ska streama i för kvalitet – utan kan fortsätta mer eller mindre som vanligt. Just denna enkelhet parat med 16 bitars ljud över 2 kanaler i 48 kHz gör att du ges verktygen till att ge en god ljudbild mot din tilltänkta publik.

Där jag verkligen saknar något är egentligen i programvaruväg. Givetvis fungerar det ypperligt att köra rakt in i ditt streamingprogram – men i t.ex. Elgato HD60 X fall fanns ett dedikerat inspelningsprogram. Förvisso behöver du inte nödvändigtvis streama live bara för att du spelar in i Streamlabs, men jag hade gärna sett en dedikerad sidomjukvara för de stunder jag enkelt bara vill spela in lokalt. Ingen större grej egentligen, men ändå något värt att kolla på inför kommande produkter hos NZXT. Denna typ av sak är ändå ett mervärde för användaren, och ger den fler verktyg från tillverkaren i sig, istället för att enbart luta sig mot tredjepartsprogram.

NZXT 4K30… en ny kung på tronen?

Den nästan anspråkslösa naturlighet som finns hos detta capture kort är verkligen inget att fnysa åt. Att den dessutom lyckas vara en snygg beskedlig liten enhet, som pumpar ut 4K kvalitet i 60fps med HDR stöd… gör den bara omöjlig att inte rekommendera. Visst, jag hade gärna sett att man även kunde spela in i 4K60, men där begränsas det till 30fps. Men trots det är det alldeles utmärkt med tanke på dess flexibilitet.

När produkter inte försöker vara något annat än vad de är, och går in helhjärtat i vad de ämnar göra, gör att de många gånger har chansen att träffa rätt betydligt mer. Så är det i Signal 4K30, då dess UCV-stödda (komprimeringsteknik) bjuder på NV12 och YUY2 också, gör att detta är en ny kung på tronen! Visst, kostar enheten runt 1 600 – 2 000 kronor, men ändå… Fasligt bra trots det ändå!


Specifikation
 • Spela in videoinnehåll i 4K-upplösning med 30 bilder per sekund från din konsol, mobila enhet, PC eller kamera för att dela med din publik
 • Spela dina spel i hög upplösning och uppdateringsfrekvens medan du spelar in: 4K60 HDR, 1440p144Hz HDR eller 1080p240Hz HDR med noll-lag passthrough
 • Få din stream bildperfekt genom att ansluta direkt till OBS, Streamlabs eller någon annan streamingmjukvara
 • Fungerar sömlöst med Skype, Zoom, Discord eller någon annan programvara för videosamtal
 • Hårdvara som är kompatibel med både Mac och PC, kräver USB 3.2 Gen 1
 • Programvarustöd via NZXT CAM

Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Lägsta pris 2002 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-08-26.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar