Razer Opus

av Joel Svahn

Ett nytt headset från Razer dimper ner i brevlådan. Tillbehörsjätten försöker slå sig in på en ny marknad då Razer Opus INTE är ett headset specifikt skapat för gamers. Istället vill man leverera en premiumupplevelse utöver det vanliga. Kan dessa brusreducerande lurar hålla det de lovar?


Att öppna upp Razer Opus kändes nästan lite förbjudet, för dessa lurar andas lyx. Det läderaktiga fodralet som headsetet kommer i ser och känns riktigt bra, men det som glänser mest är det svarta, silvriga, diskreta som ligger däri.

Detta är ett headset utöver det vanliga som Razer levererar, samtidigt är det inte riktat mot samma publik. Razer Opus går såklart att spela spel med, men dess huvudsyfte är att vara det headset du använder under dagen; det du har på dig på bussen, tunnelbanan, jobbet och i hemmet. Det vill helt enkelt bli ditt favoritheadset, det där du inte riktigt kan klara dig utan. Till att börja med har det både bluetooth och 3.5mm uppkoppling, kompatibelt med det mesta, men vad mer kan det leverera?

För att bli min favorit krävs först och främst bra ljud, inte bara kvalitetsmässigt, utan även välbalanserat mellan de olika registren. Första gången jag slår på min favorit OST får jag en uppenbarelse: jag har lyssnat fel hela mitt liv. Allt det du vill ha finns här, en krispig men inte luddig bas, ett välljudande mellanregister som inte är dominerande och snygga men inte skarpa diskanttoner. Men det som slår mig med häpnad är hur extremt jämt allt låter, inte platt på något vis, utan som att alla får samma möjlighet att låta. Det är en helt fantastisk upplevelse att lyssna på något med Razer Opus, oavsett om det är tal, instrument, sång, eller podcast [länk till NL podd i detta ordet!].

För att ytterligare sänka ner dig i musikens vagga har man gjort valet att ge Opus en speciell form av active noise canceling. Här finns en hybrid mellan de två klassiska ANC metoderna för att totalt ta bort allt oönskat ljud. Första gången jag slår på dessa händer något fantastiskt, min sambo frågar ”funkar det?” och jag kan inte svara… För jag har inte hört en enda stavelse av frågan. Opus ANC är i en helt annan nivå än andra headset med samma funktion som jag har provat. Razer har tagit ett steg till och hittat ytterligare ett sätt att använda ANC – fast helt tvärtom.

(Lite kort om ANC: ANC är en metod för att få bort brus och tal från utsidan för att ge en bättre lyssnarupplevelse. En mikrofon på utsidan av hörluren plockar upp det oönskade ljudet och skickar en signal till en högtalare. Denna högtalare skickar samma ljudvåg fast spegelvänt vilket neutraliserar det oönskade ljudet innan det når dina öron.)

Med två tryck på power knappen under höger hörselkåpa slår man på ambience läget. Helt plötslig hör jag TV:n, köksfläkten och löken som fräser i stekpannan. Fortfarande pumpas överdrivet bra ljud in i mina öron, men ANC:n förstärker och riktar ljudet utifrån rätt in i mina öron. Jag slipper pausa min musik, kan svara på frågor, eller bara höra vad min katt håller på med samtidigt som jag lyssnar på det senaste avsnittet av cultpodden [Samma grej här]. Extremt praktiskt vid ett övergångsställe eller om man bara vill ha lite cool bakgrundsmusik till vad man gör.

Om du mot all förmodan behöver ta av dig ditt headset har Opus en automatisk pausfunktion. Denna fungerar oftast, men jag har haft några tillfällen då musik har fortsatts att spela trots att det hänger runt min nacke, men nio gånger av tio har det gått bra! En mysig extrafunktion som kanske är standard inte så långt in i framtiden.

Passformen är pricken över i:et när det kommer till Opus. De är tänkta att användas hela dagen, och väger därför väldigt lite. De sitter bra och faller inte av vid första taget, men trycker inte på så att du får huvudvärk. Du kan använda dem hela dagen utan problem sett till batteritid. Med ANC på hela dagen blir tiden något kortare, men du har ändå snuskigt mycket tid per laddning. Ett problem har jag dock, och det är nästan ständigt närvarande i alla headsets jag använder: jag får ont i öronen när jag har på mig mina glasögon och använder lurarna under en längre tid. Något kommer i kläm. Detta har dock minskat ju mer jag använt headsetet, så efter några dagar till efter att denna recension släpps kanske problemet är löst, men oavsett, jag vill inte ha ont alls när jag har på mig ett headset.

Det finns ett problem till med Opus, mikrofonen. Man har lagt allt krut på ljudet och ANC, så det är egentligen inte så konstigt. Värt att nämna ändå, i denna tid av videochattar och mobilsamtal, är att detta headset inte är vad du vill ha för att höras tydligt. Micken tar upp en hel del missljud och tal bli extremt skarpt och nästan skärande i öronen, speciellt s-ljud blir offer för detta. Tråkigt, men det viktigaste för mig med denna typ av headset är ändå ljudet jag hör, inte det jag gör.

Sist men inte minst, detta headset ser extremt slimat och snyggt ut. Inga krusiduller så som utdragbar mikrofon eller konstiga färger. Svart och enkelt med ett silvrigt ”Razer” på sidan. Det som sticker ut är att det står THX på båda sidorna av kåporna. Känns lite skrytigt och inte riktigt min stil, men om du gillar att ”flexa” är det bara att köra på. Sa jag att det sitter på riktigt bra? Jag vill i alla fall säga det en gång till, speciellt öronkuddarna sitter på ett extra bekvämt sätt utan att få dina öron att svettas.

Summasummarum, detta är ett headset i världsklass sett till ljudbild och komfort! Om du går runt med musik i öronen hela dagarna och inte vill bli störd är lurar i denna prisklass med ANC något du verkligen ska ta med i beräkningarna. Det kostar en slant, men dina öron kommer tacka dig. Razer har tagit ett stort steg åt ett riktigt bra håll med Opus. Jag kommer att använda detta headset en lång tid framöver, kanske inte till videosamtal, men musik och poddar har fått en helt ny dimension att undersöka. 


Specifikation

FREQUENCY RESPONSE: 20 Hz – 20 kHz
IMPEDANCE:
12 Ω (1 kHz)
SENSITIVITY:
105 dB/mW by HATS (1kHz)
DRIVER SIZE – DIAMETERS (MM):
40 mm
DRIVER TYPE:
Dynamic Driver
EARCUPS:
Circumaural
INNER EARCUP DIAMETER: Major Diameter 91 mm, Minor Diameter 69.5 mm
EARPADS MATERIAL:
Protein Leather / Nylon with Foam
NOISE CANCELLING: Active Noise Cancellation
CONNECTION TYPE:
Bluetooth and 3.5 mm connections
CABLE LENGTH
1.3 m 3.5 mm analog cable (Accessory), 30 cm USB C to USB C cable (Accessory)
WEIGHT:
265 g
MICROPHONE STYLE: MEMS
PICK-UP PATTERN:
Omni-directional
MICROPHONE FREQUENCY RESPONSE:
100 Hz – 10 kHz
MICROPHONE SENSITIVITY (@1KHZ):
-38 dBV/Pa (1kHz)
VOLUME CONTROL:
Yes (VOL + and VOL – buttons)
OTHER CONTROLS:
Power On/Pairing button, ANC Control (ANC ON/ANC OFF/Ambient Awareness), Multi-function button
BATTERY LIFE:
Up to 25 hours with ANC on
LIGHTING:
LED for indicating power, pairing and charging status
COMPATIBILITY:
3.5 mm Connection: Mobile/System/Console/Airplane, BT Connection: Mobile/System

Razer Opus. Lägsta pris 2119 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-30.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar