Razer Viper 8K

av Martin "Fyghar" Johansson

Razer har nu släppt en gamingmus med en polling rate på 8 000 gånger i sekunden istället för de 1 000 gånger som är standard idag. Men kommer det göra någon skillnad eller är det bara överflödigt? Dags att ta reda på vad som gäller.


När jag packar fram musen ur sin förpackning tycker jag inte den ser ut att vara något särskilt. Det ser ut som en kontorsmus fast med Razer-loggan på den nedre ovansidan och USB-kabeln är Razer Speedflex, vilket ska innebära att kabeln lätt glider med när man använder musen. Det gör den också, jag tänker aldrig på att kabeln är i vägen, fastnar, korvar ihop sig eller stör mig alls faktiskt. När jag sedan kopplar in den i datorn och börjar använda musen försvinner alla fördomar jag hade fått baserat på dess utseende, det här är en starten för en ny generation av gamingmöss. Jag har inte tidigare tänkt allt för mycket på vad jag får för respons när jag flyttar musen över musmattan under spelsessioner eller allmänt datoranvändande. Eller, jag har tänkt på det när det krånglar, men annars är jag nöjd bara det fungerar. Sen kom Viper 8K och förändrade allt. Det är lite som när de nya upplösningarna på skärmar kommer. Man tycker att ens TV som är HD-ready fungerar riktigt bra och sedan är man i affären, ser hur klart allting blir med 4K och sen kan man knappt kolla på sin egna TV längre. Ungefär så kändes det när jag började använda Viper 8K istället för de andra jag har recenserat eller min egna gamingmus. Den meddelar sin position 8 000 gånger per sekund och i kombination med PTFE-fötterna på undersidan musen känns det som att den flyter med längs musmattan och muspekaren svävar så fint över skärmen.

Utöver dess förmåga att uppdatera sin position hela tiden är den även ambidextriös vilket innebär att både högerhänta samt vänsterhänta kan använda den. Nu är den här biten kanske inte särskilt viktig men jag vill ändå ge Razer en liten guldstjärna för att de valde att designa Viper 8K så att alla kan använda den. Den känns också rätt lätt med sina 71 gram. Visst, vikten känns när man tänker på det men det är inte som att jag konstant sitter och tänker på vikten när jag spelar såvida den inte är väldigt tung eller ojämn. Kan vara för att jag sällan spelar spel där vikten blir ett problem, men även när jag sitter med FPS eller liknande tänker jag sällan på det. Den har sidoknappar på båda sidor samt gummi där man kan ha tummen som ger ett extra bra grepp oavsett vilken hand man sitter med. Jag tycker musen är bekväm att använda både när jag har handen vilande på den eller håller den med ett klogrepp och den svarar bra när jag klickar. Jag tycker dock att scrollen svarar lite för bra ibland och tror att jag trycker på den när jag bara försöker scrolla. Det kan dock bara vara jag som trycker lite för hårt på den, lite svårt att säga ibland. Om man bortser från den lilla detaljen svarar de två knapparna riktigt bra med sina taktila brytare, där är det riktigt svårt att försöka klicka fel för man får ta i lite när man trycker ner dem. Och när jag säger ”lite” så menar jag “lite”, för det krävs inte mycket för att de ska klicka ner men brytarna hindrar effektivt att man ska råka klicka ner dem av misstag. Det är sagt att den ska ha en livslängd runt 70 miljoner klick, vilket är en hel del, och jag kan har lite svårt att se hur något ska hålla så pass länge. Med det sagt, Viper 8K är välbyggd och kommer hålla länge, men det är svårt att säga exakt hur länge. Jag borde kanske testa att räkna hur många klick jag gör dagligen när jag sitter vid datorn för att få en måttstock?

Det finns åtta knappar på kontrollen att programmera via programvaran Razer Synapse och det går att spara fem olika profiler på musen i sig. En annan programvara jag kunde ladda ner var en Polling Testing App där jag kunde kolla hur ofta musen uppdaterade sin position när jag använde den på olika profiler. Det är inget nödvändigt att ladda hem men jag tyckte det var en kul grej att testa.

Vad blir min slutbedömning då? Jag tycker att det här är en riktigt bra gamingmus. Visst, den ser ut som en kontorsmus när man kollar på den men när man väl använder den vet man mycket väl om att den inte hör hemma på ett simpelt kontor. Den nästan flyter fram när jag använder den och uppdaterar sin position så pass ofta att jag kommer tro att de andra jag har använt laggar när de faktiskt fungerar felfritt. Med allt det här plus en prislapp som ligger runt 800 kronor tycker jag att Razers Viper 8K ligger i Toppklass!

Specifikation
FORM FACTOR True-Ambidextrous
CONNECTIVITY Wired – Speedflex Cable
BATTERY LIFE None
RGB LIGHTING Razer Chroma™ RGB
SENSOR Optical
MAX SENSITIVITY (DPI) 20000
MAX SPEED (IPS) 650
MAX ACCELERATION (G) 50
PROGRAMMABLE BUTTONS 7+1
SWITCH TYPE 2nd-gen Razer™ Optical Mouse Switch
SWITCH LIFECYCLE 70 Million Clicks
ON-BOARD MEMORY PROFILES 5
MOUSE FEET 100% PTFE Mouse Feet
CABLE Razer™ Speedflex Cable
TILT SCROLL WHEEL No
SIZES
  • Length: 126.73 mm / 4.99 in
  • Width: 57.6 mm / 2.27 in
  • Height: 37.81 mm / 1.49 in
WEIGHT 71 g / 2.5 oz (Excluding cable)
DOCK COMPATIBILITY None

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar