Jaybird Tarah

av Fredrik Olsson

Att vara ute i gymmet eller rentav i löpspåret kan säkerligen göras roligare med musik, eller varför inte en podcast i öronen. Så när nu Jaybird ökar sitt stall av in-ear headset, så ställer vi oss frågan. Vad gör dessa för något nytt, mot det föregående i X-serien hos Jaybird, och är det tillräckligt mycket nytt för att legitimera ett köp?


Med platt kabel och IPX7 standard (d.v.s. hur vattenbeständiga de är) så ger de användarna möjlighet att vara aktiva men samtidigt inte tumma på både komfort och egentligen lätthet. Att starta upp headsetet och para med ens telefon sker supersmidigt – för att inte tala om att ställa in EQ i Jaybirds mobilapp. Med en design i silikon, och gelartade (läs. böjbar) ”vingar” som smidigt förs in i dina öron, så sitter de riktigt bra – och skulle man mot förmodan känna att dessa ”vingar” är för stora så kan man lätt byta ut de, mot någon av de medföljande extra-”vingar” som kommer med.

Dessa stödjer dessutom Bluetooth 5.0 vilket gör att störningar eller lagg undanröjs mer effektivt, och ger en frekvensrespons på 20 – 20000 Hz, vilket rent tekniskt räcker för att täcka ett stort spektrum av ljud. Med det sagt så är just ljudet riktigt bra för den här typen av produkt. Vi pratar ändå om ljud som ska kunna levereras från väldigt små drivelement; d.v.s. högtalare. Men trots sin minimala design och storlek, så får du ett bra omfång i ljudet, där särskilt mellanregister står ut. Det är en balanserad ljudbild utan några överdrivna ljud från varken bas eller diskant. Förvisso så saknas en ytterligare ’umph’ i basen – t.o.m. om du ställer in EQ på att öka mullrandet, men sett till sin helhet så är det ändå en bra upplevelse.

Jaybird Tarah kommer i tre färgutföranden – för de som vill hitta ett som passar bättre!

En extra rolig sak att poängtera ut är att dess platta kablar inte dras med några bi-ljud. Många gånger så förs ljud lättare upp till öronsnäckorna, när det är denna typ av kablar – men denna gång är det inget jag märkt av alls faktiskt. Det kan bero på materialet och dess aningen kortare längd (som är anpassningsbar) – men ett stort kudos till tillverkarna på denna punkt, då det kan dra ner även de bästa lurarna.

Något som däremot skulle behövt höjas är batteritiden på sex timmar. För även om man med all säkerhet inte gör gympass på så lång tid (det är inte vanligt i alla fall), så känns det snålt när föregående modeller i X-serien höll upp till åtta timmar. Men det är lite att vara petig, för i slutänden så lär det räcka åt de flesta – särskilt om man även ser till att uppladdningstiden (ca. 1.5 tim) är kortare än tidigare. Den medföljande kabeln som man klickar fast headsetet på är väl bra i sig, men jag hade gärna sett att Jaybird utvecklat denna bit lite mer – men med tanke på allt som följer med i paketet så är även detta en detalj i kontrast med resten.

Obs. Uppdatering av hörlurarnas ’firmware’ är något som sker när ni startar Jaybird-appen – gör denna så ni undviker ev. brusljud som kan komma med i vissa fall.


Specifikation

Jaybird Tarah. Lägsta pris 1090 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-02-13.

Producentens garanti 24 månader, Hörlurar – Bluetooth
Mått och vikt (komponenter) Headset: 52.8 cm x 1.325 cm x 2.36 cm / 13.85 g.
Färg: Glaciär, solstice blue, Skydd Vattentät, svettålig, IPX7, Max manöveravstånd 10 m.
Trådlös ljudförstärkningsteknologi SBC, Bluetoothversion Bluetooth 5.0.
Bluetooth-profiler Handsfree-profil (HFP), Headset Profile (HSP), Serial Port Profile (SPP), Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP), Ljudutgångsläge Stereo
Frekvensrespons 20 – 20000 Hz, Max. inmatningsström 10 mW, Total Harmonic Distortion (THD) <5%
Känslighet 99 dB, Impedans 16 ohm, Bländare 6 mm, 

Mikrofon: Känslighet -38 dB, 

Driftstid (upp till) 6 timmar, Laddningstid 1.5 timmar.

Recensionsex tillhandahållet av Jaybird.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar