Innehållsförteckning
Steelseries har tidigare visat var skåpet ska stå med både Arctis 1 och Arctis 7 – men nu är det dags för deras tungviktare; Arctis Pro Wireless! Det är blåtand och trådlöst samtidigt, utbytbara batterier och ett frekvensomfång som är nära nog 20 kHz högre än normen! Ja, det är mycket de lovar…låt oss se om de faktiskt håller vad de ger löfte om.
Steelseries fortsätter i sin smakfulla och måttfulla stil, som trots sin anspråkslöshet ändå bara känns så rätt. De lena öronkuddarna i sitt mjuka tyg håller uppe komforten i ett gäng timmar; något som är förståeligt att tillverkarna vill se, då det medföljer extra batterier som kan bytas ut när som helst. Men inte nog med det, denna gång kan vi även styra EQ, källa, Surround och Chatmix via den basstation som medföljer. Ja, Steelseries går verkligen hela vägen med detta paket – men för dess standardpris på nära nog 3500 kronor, så ska man också förvänta sig underverk här kan jag tycka.
Sett till ljudet, så levererar det gott nog, även om jag har vissa reservationer. Men först och främst så är helheten helt klart godkänd; du får ett skarpt ljud, där just separeringen av instrument i exempelvis musik lyfts fram bra. För att inte tala om hur ljudbilden känns ren från distorsion i spel; i från allt från förstapersonskjutare till smålunkande strategispel. Det som drar ner det hela är dels att ljudbilden känns väldigt artificiell – även om surroundljudet gör sitt jobb bra. Trots löfte om 40 kHz omfång, så hjälper det inte om dess mest grundläggande sak upplevs tam; ljudbilden. Basen finns där, men når aldrig det uns som man vill ha. Och även om man ganska bra kan justera den i Steelseries programvara ”Steelseries Engine 3”, så lyfter den helt enkelt aldrig. Det får en slags digitaliserad klang egentligen över hela registret, som förvisso med säkerhet hörs mer skarpt i mina någorlunda tränade öron – men som i det prissegment som denna befinner sig i, bara inte ska ha.
Vilket för in oss på mikrofonen – som i sig inte heller är dålig. Men som producerar ”bara” godkänd kvalitet. Visst visst, det är ett trådlöst headset, och du kommer höras. Men ljudet känns tunt och artificiellt även det – men gör sitt jobb, varken mer eller mindre.
Sedan har vi en aspekt som Arctis Pro Wireless knappast är ensamma om att dras med – det stilla sus som hörs när headsetet är tyst. Först trodde jag att det var lurarnas medlyssning eller blåtanden som spökade (åtminstone hoppades jag det); men nej, de har ett väldigt lågt sus, från följd av överföringen (troligen). Detta har jag märkt i flera trådlösa headset – och även om det med all sannolikhet är något man kan komma över, eller rentav kanske inte märka av, så blir det i mina öron aldrig ren tystnad, vilket tappar känslan i lurarna avsevärt. Tråkigt kan man milt sagt säga…
Men alla är vi inte audiofiler – hur är helheten?
Alltså förväntningar kontra pris är det som kanske spökar här för mig, så varför inte nu äntligen kolla på några av de saker som Arctis Pro Wireless faktiskt gör väldigt bra. Först har vi tvåsamheten! Med vilket jag syftar på de olika sätt och system du kan lyssna på – samtidigt. Då blåtand är inbyggt, samt stöd för både PS4 och PC, så kan du koppla headsetet mot din mobil, samtidigt som du lyssnar på PS4:an och PC:n. Visst det är kanske inte alla som gör så – men tänk er följande scenario.
Du sitter och snackar över Discord med dina polare, medan du lyssnar på det som händer i spelet på PS4:an. Helt plötsligt ringer det, och du besvarar enkelt via dina hörlurar! Alltså detta är verkligen guld värt – och är något som fler tillverkare av trådlösa headset skulle göra. Är det så att något behöver höjas i volym ex. dina polare i Discordchatten; ja då är det bara att trycka och snurra lite på basstationen, så har du justerat Chattmixen. Smidigt och så enkelt som det ska vara!
Att du även kan byta ut batteriet i hörlurarna snabbt, med det andra batteriet som följer med, gör det hela ännu mer smidigare. För att inte tala om att batteriet du tog ut, laddas i basstationen. Allt på sin plats, tillgängligt och smart genomtänkt. Något vi förvisso såg redan tillbaka i 2016 års recension av föregångaren Siberia 800. Dessvärre så hade redan de ett svagt surr – vilket man kan tycka att Steelseries skulle ha åtgärdat efter tre år. Oh well!
Men oavsett, som helhet så är Arctis Pro Wireless lite av en berg-och-dalbana. För varje nergång, så finns en uppgång – och allt resulterar i att du hamnar någonstans i mitten. Ljudet är givetvis inte dåligt, nej tvärtom, det är helt okej. Men det når bara inte den ambitionsnivå som Steelseries verkar vilja nå. De goda idéerna, och det fenomenala systemet med basstationen och möjligheten att koppla trådlöst via olika enheter gör headsetet till viss del ett unikum.
Ja, jag är så kluven inför detta – sett till dess utförande. För allt handlar om vad du är ute efter. Om det är de många användningsområdena och det smarta batterihanterandet. Ja, då ska du definitivt kolla in denna. Men är du en finsmakare sett till ljud – ja då kanske inte lika mycket. Det är helt enkelt något som du måste rannsaka dig själv innan ett eventuellt köp. Sedan i slutänden… är det värt den slant den kostar…?
ANSLUTNINGAR
DESIGN
DIMENSIONER
FUNKTIONER
LJUDEGENSKAPER
Steelseries Arctis Pro Wireless. Lägsta pris 2999 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-05.
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.