Innehållsförteckning
Om paketeringen var vad som beslutade slutbetyget, så skulle detta vara topp klass. Men självklart är det mycket mer än bara utseende som spelar in när man ska ta sig an ett trådlöst headset och dess sändare. Läs vidare och se vad som är bra och vad som är mindre bra!
Känsla & Design
Det går inte att undgå från känslan av kvalitet när man öppnar produktens paketering. Tydlig manual, prydligt namngett kablage och snyggt utformning rent generellt.
Och det är bara paketeringen…
När det gäller headsetet, så är det en välvårdad passform, med ett enda huvudband som går över hjässan, i mattsvart/grå plast som trots det känns gediget och framförallt hållbart. Öronkuddarna är i imiterad läder, med en klart godkänd packning, som vilar bestämt över öronen. Hela konstruktionen i övrigt vilar även den väldigt bra på huvudet, även om ett visst tryck infinner sig efter hand. Detta tryck är dock först märkbart efter ett antal timmars konstant användande.
Ergonomi
Komforten är som jag ovan nuddade vid bra, då öronkuddarna består av s.k. ”memory foam” som är till för att forma sig bättre efter användarens huvud/öron. I långtidsanvändning så kan dock ett visst tryck kännas över öronen. Självklart så kan du öka vidden för headsetets huvudband, och fånga upp detta lite.
Sen så är det självklart (som jag alltid tjatar om), något som är högst individuellt, då vi alla har olika huvudformer.
Ljudbild & kompatibilitet
Då detta är ett trådlöst headset, så är det värt att börja nämna, att det svagt surr alltid ligger. Förmodligen ett spänningsljud från de medföljande batterierna, men om man som mig är känslig mot låg frekventa ljud, så kan det ändå vara värt att nämna.
I övrigt så stoltserar sig faktiskt Siberia 800 med ett rikligt ljudregister, som trots sin plastiga uppsyn ändå genererar en bred ljudbild. Mellanregister och diskant är klart och tydligt, om än aningen tunt. Basen gör så gott den kan. Dess ljud är tillräckligt för att ge dig som lyssnar ett tydligt gensvar i bastunga element, utan att för den delen spränga dina trumhinnor. Den saknar förvisso det där riktigt tunga omfånget, men headsetet vinner över mig med dess breda kvalitet över hela ljudspektrat.
Vilket för mig in på dess 7.1 ljud, som även där levererar en bra upplevelse. Även om den även här inte direkt vinner några priser. Det är helt enkelt bara bra, inte superbra. Hade hoppats att de kunnat definiera och utveckla rumskänslan mer. Men i spel så är det en helt okej upplevelse, som lär få över alla typer av gamers.
Mikrofon
Sedan kommer vi till mikrofonen som är Siberia 800s akilleshäl. Inte nog med att ljudet i headsetet läcker in i mikrofonen, det har dessutom ett svagt brus rakt igenom alla samtal i själva mikrofonen. Steelseries har gjort många rätt, med mikrofonen som går att skjuta in i headsetet som ett exempel. Men då ljudbilden i övrigt är ganska skral och tunn (även om det inte är något ovanligt rent generellt för gaming headset), så är ljudläckaget från headset in i mikrofon oförlåterligt. Det blir ohållbart att prata över t.ex. TeamSpeak om ens vänner hör t.ex. musik eller annat som spelas i ditt headset.
Interface, Användning & installation
Först bör vi ta upp det vi ännu inte pratat om; headsetets sändare. För med i paketeringen följer självklart en sändare (svart fyrkantig, smidig och med display). Efter du pluggat in den så hittas det trådlösa headsetet omedelbart, och sedan är det bara att köra på. För övrigt följer det även med totalt två batterier, som du smidigt laddar i sändaren(!), och enkelt byter ut genom att öppna headsetets vänstra kåpa. På det sättet har du alltid ett batteri tillhanda om/när du behöver byta. Ett batteri räcker i ca 20 timmar.
Och i sändaren, kan du lätt växla mellan olika plattformar (pc, konsol, tv, aux), starta dolby surround, höja/sänka volym (med ett reglage vid sidan om displayen), ändra profilsättningar, ändra för chatmix (förbättring i ex. spel för att höra ens kompisar), livemix, equaliser (6 förinställda EQ-lägen finns och möjlighet att skapa egna). Helt enkelt en väldigt lättåtkomlig dosa som både är tydlig och behändig.
Skulle du t.ex. spela på konsol (Xbox360,X1, PS3, PS4 har den stöd för f.ö) så är det riktigt bra dessutom, då du kan dela din ljudupplevelse med en kompis (som också har ett Steelseries headset). Man pluggar bara in en 3.5 mm sladd i headsetets ”share” uttag, och sedan in i polarens headset. Och vips så kan ni tillsammans höra vad som händer i ert spel på konsolen. Bra tänkt verkligen!
En sak är märkligt; då alla övriga Steelseries produkter har hittats i deras egenskapade mjukvara ”Steelseries Engine 3”, men inte denna. Hade varit smidigt, men är å andra sidan bara en detalj.
Steelseries gör verkligen så många rätt när det gäller helheten att man verkligen vill se vart de går härnäst. Även om jag personligen önskar att de ska lägga mer fokus på mikrofonen. Hur som helst, med mjukvaran och deras medföljande sändare (dosa) så har de verkligen gått all-in, på gott och ont, vad gällande detta headset.
Headset: Vikt: 297 g, Circumaural, Trådlös, Frekvensrespons: 20 – 20Khz, 40 mm element,
Mikrofon: Frekvensrespons – 100 – 10Khz, Känslighet: -44 dB. Medföljande kablar: Optisk kabel, USB kabel, RCA kabel, Ljudkabel, 2 batteripack, mobilkabel, chattkabel, sändarenhet.
Cirkapris – 2900 kr
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.