SteelSeries Rival 3

av Fredrik Olsson

När man strippar ner ens behov, så blir det oftast tydligt vad som är viktigast. En idé som i sig är tydlig när det kommer till SteelSeries Rival 3. En sparsmakad och rak historia, som snarare väcker frågan… Vad är egentligen viktigt för mig, snarare än vad som är viktigt i allmänhet för spelare? Så vi kör igång ett spel och ger Rival 3 en utmaning – så märker vi om den är för enkel för sitt eget bästa!


Jag ska vara rak på sak – jag diggar verkligen utseendet av Rival 3 starkt! Dess slimma design, mjuka former möts upp i ett lika smakfullt användande av RGB belysning. Och stanna inte nu upp med att läsa – RGB har mognat bra de senaste åren, och bör ses mer som en estetisk detalj än något som förstör helheten. Tiden för gräsligt ”gaming”-inriktade former, med ufo inspirerande designer är förbi (vi tittar på dig här Asus) – och istället så välkomnar vi ett mer diskret användande. Och framförallt, RGB belysning som är helt valfritt. Stäng av det om du vill!

Nåja, nog med raljerande, om vi då tittar igen på Rival 3, så måste jag ändå säga att RGB belysningen adderar riktigt bra till helheten som är denna gamingmus. Med en logga som lyser upp, samt en smal strip jäms med botten av musen, så får vi en väl upplyst och rentav snygg lösning.

Kommer vi sedan till dess prestanda, så är även den enkel, men effektiv. Med upp till 8500 CPI så räcker det för de flesta, och framförallt upplevs precisionen på pricken – där exempelvis förstapersonspel unnas extra bra kontroll. Sedan hjälper det även mycket att musen enbart väger 77 g; en vikt som möjliggör ett väldigt precist spelande eller arbete (i t.ex. Photoshop). Musens mekaniska brytare är tystlåtna men ändå tillfredsställande i sina mjuka klickljud, och med det stegbaserade skrollhjulet och de två sidoknappar (plus en DPI knapp) som finns så är det en förvånansvärt komplett mus.

Jag hade dock önskat att den var större i allmänhet. Den smidiga formen är givetvis bra, men den fysiska storleken av musen gör att den inte riktigt vill kännas bra i min någorlunda stora hand. En aspekt som givetvis är oerhört subjektiv – och är något som skiljer sig från person till person. Men oavsett känner jag att de tjänat på att åtminstone bredda musen mer, för att passa en större del av publiken. Men med det sagt, så är den ändå njutbar under spelande, vilket säger en hel del om musen i sig, och jag kan säga att köra man klogrepp eller med fingertopparna mer så är den snarare perfekt istället. Som sagt en smaksak…

För övrigt, så hade jag gärna sett att dess sladd, varit tvinnad (tyg), då den gummikabel som är nu lätt fastnar i underlag och saker, och med lätthet kan skapa irritation om man spelar under längre stunder. Tack och lov är det inget som förstör helhetsintrycket.

Om vi nu rundar av, så går det även påpeka att SteelSeries Engine 3 sköter sig väldigt bra, där du med denna mus kan ändra de vanliga aspekterna hos en mus; knapp-mappning, justerande av CPI och skapa olika CPI nivåer du kan byta mellan snabbt och smidigt och framförallt justera RGB belysningen.

För just ang. RGB belysningen, så har SteelSeries gett användare lite mer val – då musen är indelad i tre zoner, som du kan välja färg på. På detta sätt kan du skapa snygga och enkla ljusshower till mer taktfullt användande av RGB belysningen.

Rival 3 är en okonstlad gamingmus som trots sin belysning även ligger i en väldigt överkomlig prisklass (runt 450 kronor) – vilket bara tillägger ytterligare fördelar till musen. Detta är verkligen en mus lika mycket för nybörjaren som för e-sportaren.


Specifikation

Sensor

SteelSeries TrueMove Core

Sensortyp

Optisk

KPI

100–8 500 i 100 CPI-steg

IPS

300, på SteelSeries QcK-ytor

Acceleration

35 G

Polling Rate

1000 Hz 1 ms

Hårdvaruacceleration

Ingen (noll maskinvaruacceleration)

Bakomslagsmaterial

Svart matt finish

Kärnkonstruktion

ABS-plast

Form

Ergonomisk, högerhänt

Greppstil

Klo eller fingertopp

Antal knappar

6

Brytar typ

SteelSeries mekaniska brytare, rankade för 60 miljoner klick

Belysning

3 RGB-zoner, oberoende kontrollerade

Vikt

77 g (2,7 oz) utan kabel

Längd

120,60 mm

Bredd

58,30 mm (fram), 67,00 mm / 2,64 tum (bak)

Höjd

21,50 mm / 0,85 tum (fram), 37,90 mm / 1,49 tum (bak)

Gummikabelns längd

1,8 m

SteelSeries Rival 3. Lägsta pris 449 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-02-04.

Recensionsex tillhandahållet av SteelSeries.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar