Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Creative Sound BlasterX H5

Creative Sound BlasterX H5

av Fredrik Olsson

För ett tag sedan recenserade jag Creative’s Sound BlasterX H7, vilket i mångt och mycket är likadant headset som denna fast med skillnaden att det är USB baserat till skillnad från denna som är analog. Så frågan blir då, vilken står sig bäst. Den med ett medföljande USB ljudkort, eller den utan?

Känsla & Design

Stilmässigt skiljer de sig inte åt allt för mycket. H5:an har däremot mer silver i sitt utseende, där t.ex. bågarna går i silver, till skillnad från H7:an som går i svart. Detta är mest tydligt på de aluminium bågar som finns på headsetet. I övrigt så är designen likadan, med ett huvudband i imiterad läder, och ett färgschema på svart och rött. Precis som H7:an så har även denna slutna öronkåpor som består av mjuk imiterad svart läder. Och ja, utseendet liknar till viss del Kingstons HyperX serie, även om utsidan av öronkåporna (precis som H7:an) har en mönstrad utformning (prickar), som skänker det en mer unik identitet.

Ergonomi

De ligger väldigt bra på huvudet, med dess sköna huvudband och de väldigt mjuka öronkuddarna. Och framförallt är detta tydligt under långtidsanvändning, då komforten är väldigt bra och inte trycker allt för hårt på ditt huvud.

Ljudbild & kompatibilitet

När det gäller ljud, så är självklart Creative inga nykomlingar på marknaden. Så med sin erfarenhet i ryggen, så har de lyckats väl med denna produkt. Det är en ren ljudbild, utan artefakter, som kan höras i de sköna lurarna. Baselementet är skön utan att vara allt för uttrycklig. Och med det menar jag att dess ljudbild inte står ut i mängden, men som gör sitt jobb riktigt bra ändå. Likaså är mellanregister och diskant bra hanterade, med utkristalliserad ljudbild, där särskilt vocals står ut. Däremot så hade det varit bra med ett inbyggt stöd för 7.1 system. Men å andra sidan, med Creative’s ”BlasterX Acoustic Engine Pro” programvara installerad, så får man även ett bra virtualiserat sådant. Överlag så är det ett bra headset vad gäller ljudbild, som bara ökar i klarhet när Creatives mjukvara inkluderas.

Det mest fundamentala för ett headset är såklart ljudbilden. Här blev intrycken inledningsvis negativa. Men det var innan Creatives ”BlasterX Acoustic Engine Pro” installerades. Inte för att ljudbilden innan på något sätt var dålig; den var bara trivial och ganska intetsägande. Men när väl Creatives ljudprogram installerades så väcktes det till liv.

Mikrofon

Vad gäller ljudbild så levererar de en standard upplevelse kan man väl säga. Ljudbilden har ett svagt brus, men är överkomligt, med tanke på ändamålet. Jag menar du vill höras tydligt i samtal över spel, och det funkar det bra som, varken mer eller mindre. Än en gång så ges du lite mer val med programvaran, men egentligen mer åt det plojiga hållet; med t.ex. ”BlasterX Acoustic Engine Pro” Voice FX läge där du kan få din röst att ändra karaktär i realtid. T.ex. till en ljus stämma likt ett barn, eller en mörk likt en jätte. Lite roligt, men inget som direkt ökar kvaliteten i mikrofonen. I alla fall i sitt grundutförande.

Interface, Användning & installation

Om vi ska gå in lite på fördelar gentemot USB varianten, så är det faktiskt personligen bättre med de analoga 3.5 mm kontakterna än med USB varianten på ett sätt. För där USB versionen haltar lite utifrån kvaliteten i USB ljudkortet, så förlitar sig detta mer på din dators ljudkort. Så har du ett bra ljudkort, så kan du säkerligen få en bättre ljudbild än H7:an. Å andra sidan så har H7:an en hög lägsta nivå, som i H5:an fall står och faller med vilket ljudkort du har.

I mitt fall, så kunde jag testa med ett flertal olika ljudkort, vilket gjorde att jag lättare kunde definiera ut vilka styrkor som headsetet har. Och framförallt som kan förhöja både ljudupplevelsen såväl som dess mikrofon en bra bit, med ett rejält ljudkort.

Detta har jag även tagit upp tidigare på H7:ans recension, men känner att det är värt att ta upp igen. För om vi då går tillbaka till Creatives programvara ”BlasterX Acoustic Engine Pro, så finns det en del att säga om den.  I programvaran, finns följande flikar; ”profile”, ”acoustic engine”, ”equalizer”, ”scout mode”, och ”voice fx” att välja mellan. I ”acoustic engine” kan du skifta på olika reglage; du har ”surround”, ”crystalizer” (förbättrar ljudet genom att återskapa låga och höga ljud som förlorats vid ljudkomprimering), ”bass” (Lägger till extra effekt i låga frekvens toner), ”Smart volume” (håller dynamiskt volymnivåer, även vid plötsliga volymförändringar) och ”Dialog Plus” (förbättrar röster i spel och film).
Alla dessa hjälper till att verkligen kunna göra din spel upplevelse (eller film) mer personlig. För t.ex. om du vill ha större fokus på dialog i film men ändå få fram en bra bas, eller om du vill öka surround känslan men ändå öka ”Smart volume” ifall något oväntat händer i ditt spel. Det finns många områden man kan applicera detta på, och där har verkligen Creative skapat ett mångfacetterat ljudprogram.

EQ läget är även det bra, med ett antal förinställda lägen (pop, rock, vocal m.m.), som även där kan ge dig möjlighet att få din musik som du önskar. Självklart kan du även göra egna inställningar och spara de som ”custom” profiler att välja på. Ett annat läge är deras ”scout mode”, som i princip gör att du i spel kan höra dina fiender från längre håll. Ett sätt att ge dig som spelare en något bättre taktisk fördel i spel. Detta läge har väl fungerat någorlunda bra, men var överlag ganska onödig kan jag tycka. Men den funktionen finns med för den som vill. Det har dessutom bra stöd för konsoler; såsom PS4, Xbox One och mobila enheter.

Samma sak var det här; att drivrutinerna krånglade lite vid installation och användning (genom att stänga ner sig självt, eller få felmeddelande), men när det väl var inne så fungerade det som det skulle. Detta hoppas vi Creative uppdaterar bort i kommande patchar dock.


Specifikation

Headset – Over-ear dynamiska 50 mm element – Sluten konstruktion – Vikt: 200g – Frekvens omfång – 20Hz – 20000 Hz – HP Impedance 32ohms / 118 dB/mW @ 1kHz Mic – uni-directional – Frekvens respons – 100-15000 HZ – Output: -40 @ 1 kHz – Kontakt: USB eller 3.5mm kontakt

Cirkapris – 800 kr
Recensionsex tillhandahållet av Creative

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar