Steelseries Prime+ Gamingmus

av Fredrik Olsson

Med en kurvad design, och väl tilltagen storlek, äntrar nu en ny utmanare på E-sportsscenen för gamingmöss. Prime+ från Steelseries lovar en beskedlig vikt, ny sensor och dunderbra brytare – allt i ett stort utförande. Håller det i längden dock…? Dags att låta musen glida fram i takt med valfritt förstapersonsspel, för att se vad den faktiskt går för!


Den frikostigt tilltagna konstruktionen på Prime+ innebär att människor med större händer utan problem kan använda den och ändå uppleva god stöttning och komfort. För just komforten är en av Prime+ största styrkor med den mjuka designen, de stora rundade hörnen och enormt goda glidet, vilket gör att den trots sin storlek ändå känns smidig att använda. Lägg därtill de två Prestige OM-brytarna som även de på ett förvånansvärt tyst och effektivt sätt registrerar höger- och vänsterklick och du får en mångfacetterad, men framförallt välgjord, mus för spelare. Utöver detta bjuder musen på en TrueMove Pro+ sensor, på 18 000 CPI (Counts Per Inch) och 50G acceleration vilket märks i snabba actionfyllda matcher där precisionen är väldigt tydlig från start. Att du även kan använda klogrepp, helhandsgrepp eller bara fingergrepp gör att den ligger rätt i handen för de flesta spelare. 

Under spelande går det med andra ord riktigt bra, och parat med en vikt på 71g och en eminent programvara från Steelseries, har man all kontroll man behöver som en datorspelare. Bara det faktum att musen har en LED-skärm på dess undersida där du lätt kan skifta mellan CPI-nivåer, lyftdetektionsnivå och andra aspekter gör att du alltid når inställningar, oavsett om du är hemma vid datorn eller ute på E-sportsturneringar. Den trivs dock bäst (eller överhuvudtaget) på musmattor, då dess sensor inte klarar att läsa av mer glatta ytor alls (exempelvis bordsytor). Sitter du därför och spelar direkt på ditt datorbord, bör du definitivt tänka en extra gång innan ett köp. Även om detta är ett väldigt strikt scenario i dagens läge.

Musen kommer med ett större skrollhjul, tygdraperad kabel och en sekundär sensor (bara för avkänning av lyft) som gör musen mer unik, trots sitt mer återhållsamma utseende. För tittar du på musen gör den inte mycket väsen av sig. Dess mattsvarta estetik är nedtonad, till den grad att bara Steelseries loggan vittnar om vad den tillhör för varumärke. Detta är  ett plus i min bok, och även om du saknar lyster av RGB (förutom en aning i skrollhjulet), kommer denna mus smidigt gömmas bland såväl datorspelares tillbehör, såväl hos kontorsarbetares.

Under användning…

Som spelmus gör den sitt jobb riktigt bra – vilket är tydligt i spel där du snabbt går mellan olika CPI nivåer, som ex. i Sniper Ghost Warrior Contracts 2 där du behöver snabb manövrering i ena stunden och sedan långsammare långdistanssikten i andra. Här mår Prime+ som en fisk i vattnet. Dessvärre kan jag inte säga lika mycket gott om dess skrollhjul. Dess alltför lätta registrering av klick blir snabbt ett problem, och även om man definitivt kan lära sig att hantera dess känsliga nertryckningsnivå, känner jag att Steelseries skulle hållit tillbaka och gjort denna mer stum. Ja, det är en alldeles duglig sådan, för de som sitter i kontorsarbete, men känsligheten i skrollhjulets knapp borde ha setts över mer helt enkelt.

Till sist…

Vad Prime+ gör är att förse spelare med en välgjord och ergonomisk mus i en härligt stor storlek – fast med fördelen av att ha en låg vikt. Dess sensor är kanon och servar spelomgångar väl, även om jag inte kan säga likadant för dess skrollhjul. Däremot ligger kalaset på runt 1 000 kronor, vilket för mig är precis i gränslandet för att bli för dyrt. Det är svårt att bedöma på ett sätt, för den balanserar precis där i gränslandet för att ligga på en perfekt nivå (pris+prestanda). Då detta enbart är priset utifrån Steelseries hemsida, kan priset bli ännu högre ute i butiker när denna väl finns mer tillgänglig. Trots detta är det svårt att inte rekommendera Prime+. Dess goda komfort och diskreta utseende, trots att det är en gamingmus kommer serva dig som spelare väldigt väl och väldigt länge!


Specifikation

Sensor

SteelSeries TrueMove Pro+

Sensortyp

Optisk

CPI

18 000

IPS

450, på SteelSeries QcK-ytor

Acceleration

50G

Polling-frekvens

1 000 Hz / 1 ms

Hårdvaruacceleration

Ingen (ingen hårdvaruacceleration)

Recensionsex tillhandahållet av Steelseries. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

I nuläget otillgänglig – men kan hittas på Steelseries.com för 999 kr.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar