Logitech G231 Prodigy

av Fredrik Olsson

Jag har tidigare tagit mig an Logitechs Prodigy serie när jag tog mig an deras nya möss. Denna gång är det dock Prodigy seriens gaming headset G231 som gäller. Ett headset som ska ge användarna mycket kvalitet för pengarna. Frågan är om det räcker för att övertyga mig.

Känsla & Design

En sak är säker; Logitech går verkligen in för att göra ett headset som passar de som är ute efter ett mer ekonomiskt tilltalande alternativ. Dock börjar det inte bra, när den knarriga plast konstruktionen direkt ur förpackningen verkligen känns billig. Inte hjälper det heller till att dess svart-orangea utseende ytterligare adderar till billighetsfaktorn enligt min mening.

Men Logitech är inte oärliga på något sätt, utan de har uttryckligen riktat in sig på en marknad, där gamers tänker med plånboken. Du får inte med några flashiga LED effekter, eller ens möjligheter för anpassning i programvara. Det är helt enkelt väldigt spartanskt både till headsetets fysiska attribut såväl som dess mjukvarumässiga sådana.

Ergonomi

Trots dessa anmärkningar, så är det en annan femma under långtidsanvändning. Det sitter bra över skalpen, och trycker bestämt men ändå bekvämt över öronen. Och även om det finns lite ljudläckage, så är det ändå knappt nämnvärt.

Komforten är alltså förvånansvärt bra; även om dess plastkonstruktion inledningsvis får en att tvivla hållbarheten. Men som jag känner så är detta verkligen ett bra headset ur komfort syn, då dess passform lätt kan ändras, och kommer att passa de flesta öron och huvudformer.

Ljudbild & kompatibilitet

För ett headset som slåss i 600-700 kronors klassen, så var milt sagt mina förväntningar låga. Vilket gjorde att jag nästan tappade hakan i hur välbalanserad ljudbilden var. Diskant, mellanregister och bas är alla riktigt bra, och förmedlar musik, spel och film väldigt bra. Självklart så hänger det en del på vilken typ av ljudkort du har, då detta är ett 3.5 mm headset. Men har du ett acceptabelt ljudkort så kommer du definitivt vara nöjd. Särskilt i jämförelse med priset.

De 40 mm drivelementen, förmedlar en balanserad ljudbild, men tyvärr så finns det ingen 7.1 mjukvara, för de som vill få ut extra i spel och film. De är dessutom kompatibla med Xbox One och Playstation 4, för de som önskar köra via handkontrollens 3.5 mm kontakt.

Mikrofon

Med ett frekvens omfång på 50 Hz – 20 kHz så finns tekniken för att ge ett okej mikrofon ljud. Och det förmedlar det också roligt nog. Det är förvånansvärt rent, även om den nästan obligatoriska tunna stämman infinner sig. Men att din röst kommer fram i högre diskant toner i ex. kommunikationsprogram hjälper bara till att få dina vänner att urskilja din röst lättare. Särskilt då många spelmiljöer är mer fokuserade på det bombastiska och framförallt basbetonade (explosioner och dyl.).

Samma sak gäller här som med ljudbilden; ju bättre ljudkort desto mer får du ut av headsetet. I alla fall inom gränserna för dess hårdvara. Vilket jag tycker i slutänden är klart godkänt.

Interface, Användning & installation

För att installera headsetet, så behöver man verkligen inte vara en raketforskare. Det är bara att koppla in 3.5 mm kontakten och sedan välja headsetet i uppspelnings- och inspelningsenheter, sen så är det bara att köra. Det betyder att det helt enkelt inte finns några bra möjligheter för att ställa in headsetets ljud (om du mot förmodan inte har programvara för ditt ljudkort som kan hantera utsignalen), vilket är tråkigt då Logitech är välkända för sin riktigt bra gjorda programvara.

Dess tvinnade tunna kabel med tillhörande dosa för reglering av volym och mute funktion finns med från start, för enkel åtkomst för reglage. I övrigt finns ärligt talat inte mycket att nämna. Det är ett sparsmakat headset inriktat för den prismedvetne gamern, och det är Logitech inte blyga inför. Snarare tvärtom.


Specifikation

Windows® 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Xbox One™, PS4™ eller PC. Högtalarelement: Högtalarmembran: 40 mm (1,6 tum), Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz, Impedans: 32 Ω, Känslighet: 90 dB SPL/mW  Mikrofon (arm): Mikrofonens upptagningsmönster: kardioid (riktad), Typ: Hastighetsmikrofon av elektrettyp, Frekvensåtergivning: 50 Hz–20 kHz , Känslighet: -40dBV/Pare: 0 dB = 1 Pa, 1 kHz

Cirkapris – 600 kr
Recensionsex tillhandahållet av Logitech

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar