ASUS ROG Fusion II 500

av Danny Larsen

ASUS ROG Fusion II 500 är för gamern, det är i alla fall vad de säger om sitt nya headset. Men låt oss då se vad hörlurarna har att erbjuda och om de kommer förhöja vår upplevelse i spel.


Utöver själva headsetet får vi med en extra uppsättning öronkuddar, det är då ett par 100% proteinläder och ett par tygkuddar. De båda är bekväma mot huvudet och tygkuddarna är de som jag har använt mest då de är mjukare. Vill man ha mer ljudisolering är det läderkuddarna som gäller. Medföljer gör också en 3.5 mm och en USB-C sladd, det kommer även med en USB-C till USB-B adapter. Genom dessa kan vi använda dem på PC, konsoler och mobil (så många användningsområden).

Headsetet kommer i en mattsvart utförande med varsin LED-strip på baksidan av båda kåporna. Huvudbandet har mjuk stoppning som gör att headsetet ligger bekvämt på huvudet. Det och att headsetet bara väger 310g gör att det sitter relativt lätt på huvudet. På den vänstra kåpans baksida, utöver LED-strippen, finns det även några knappar, en för att muta mikrofonen och ett scrollhjul för volymreglaget. På den högra kåpans baksida finns en knapp för att byta mellan användandet av konsol eller PC och ett scrollhjul för att höja samtalsvolymen eller ljud från spelet du spelar (OBS! denna funktion gäller enbart på PC). De är lätta att komma åt och man kommer snabbt ihåg vilken sak som gör vad. Under den vänstra finns även uttagen för 3.5 mm och USB-C.

På det stora hela sticker headsetet inte ut från något annat. Det enda som jag känner är LED-stripen på baksidan som jag när jag använder det inte ser (det är mer för att synas om man är med andra). Övrigt gör det inget nytt, men det är inget fel på det heller, så länge det gör sitt jobb är utseendet en sekundär.

Du kan lätt med antingen 3.5 mm eller USB-C koppla in headsetet till din Xbox Seriex X, Playstation 5, dator eller använda till din mobil. Jag har använt headsetet när jag recensionsspelade Stranger in Paradise: Final Fantasy Origin på min Playstation 5 och jag är väldigt nöjd med ljudbilden som jag hörde där. Till PC måste jag säga att den levererar en helt okej ljudbild.

Basen är go och rundad, samt att mellanregistret och diskanterna spelar väl ihop med basen. Här kan man få en bra stund om man bara lyssnar på en podcast eller om man sitter i ett spel och lirar. Det är inte den mest imponerande ljudbilden, men den gör vad den ska och det är vad vi vill att den ska göra. Den virtuella 7.1 ljudbilden är väldigt bra den också, när du slår igång den höjd ljudet och ger den en mer inlevelsefull upplevelse.

Utöver hur väl ljudet låter kommer också frågan hur väl dess bärare låter. Headsetet kommer med en integrerad ljudreducerande AI när det kommer till mikrofonen. Denna funktion fungerar dock bara när man kör headsetet över USB-C kabeln, 3.5 mm ger dig bara standard ljud. Ljudbilden överlag på mikrofonen är inte mycket att hänga i julgranen, den har en burkig och platt ton. Något som kan hjälpa om du sitter i en bullrig omgivning är att slå igång den integrerad ljudreducerande AI, jag testade att knäppa med fingrarna och samtidigt knappra hårt på tangentbordet och skillnaden var väldigt märkbar då den reducerad och tog bort majoriteten av oljudet och min röst var det som kom igenom bäst. Men överlag är det som vanligt den svagaste biten på headsetet; mikrofonen. Notera här att det här är ingen boom-mikrofon eller en som man fäller ner, utan det här är inbyggda mikrofoner direkt i headsetet. Men med det sagt, jag hörs och jag blir utan problem förstådd vad jag säger.

Headsetet kommer med en 9280 Quad DAC vilket enkelt förklarat är ett inbyggt ljudkort som (beroende på ditt interna ljudkort) kan förhöja och ge en bättre ljudupplevelse i t.ex. spel. Den använder sin ljudbehandling för att leverera den bästa ljudbilden utan att tappa i kvalitet.

I programvaran Armoury Crate kan du gå in och leka runt med olika förvalda EQ ljudprofiler eller skapa din egen som passar dig bäst. Här kan du även ändra LED-striparnas ljus och färgschema. Det är väldigt lätt att använda programvaran och du kan enkelt leka runt i EQ eller som sagt använda redan förgjorda inställningar.

Nu låter det som att det här är ett helt okej headset, vad stoppar mig från att ge det en utmärkelse? Problemet är två faktorer. Den första är att det finns inget här som sticker ut från andra headset, bra ljudbild och usel mikrofon, dock skön att ha på huvudet. Den andra faktorn är prisbilden, i talandets stund ligger det på ca 3 300 kronor och jag känner för vad jag får utifrån headsetet är det ett lite för hög prisbild. Hade det varit en bra bit billigare hade jag kunna sagt att det är ett bra köp, men inte för det här priset. Samt det i kombination av det bara okej ljudbilden och en svag mikrofon gör att det är bara vad det är: ett helt okej headset och det är inget fel med det.


Specifikation

Interface

Wired

Connector

USB-A
USB-C
3.5mm

Support Platform

PC
MAC
PlayStation® 4
PlayStation® 5
Nintendo Switch
Xbox one
Xbox Series X
Xbox Series S
iPad

Driver Material

Neodymium magnet

Driver Size

50mm

Headphones Impedance

32 Ohm

Headphones Frequency Response

20 ~ 40000 Hz

Microphone Pick-up Pattern

Omnidirectional

Microphone Sensitivity

-37 dB

Microphone Frequency Response

100 ~ 10000 Hz

AI Noise Cancelling Microphone

Yes

Hi-Fi DAC

ESS 9280

Hi-Fi Amp

ESS 9280

Channel

Virtual 7.1

Lighting

RGB

Aura Sync

Yes

Foldablility

Yes

Weight

310 g

Extra ear-cushion

Yes

Color

Black

Cable

USB-C cable: 1.5m;
3.5 mm cable: 1.5m

Accessories

User guide
ROG Hybrid ear cushion
3.5 mm cable
USB-C cable
USB-C to USB-A adapter dongle

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar