Blue EnCore 200

av Fredrik Olsson

Så var vi framme vid en av de mer lyxiga modellerna – EnCore 200. En aktiv dynamisk mikrofon, som lovar förbättringar för liveframträdanden, samt bra ljud överlag. Låt oss undersöka hur det blir med den saken!


Först vill jag bara berätta vad aktiv innebär när det kommer till mikrofoner. Det är helt enkelt att mikrofonen kräver fantommatning – d.v.s. 48w ström. Så om allt nedan låter intressant, var beredd på att du kommer behöva förse mikrofonen med denna typ av strömkälla (vilket går att få via t.ex. en pre-amp).

Så till trallandet nu!

EnCore 200s största styrka blir uppenbar redan från start; dess aktiva design och goda frekvens mönster fullkomligen dräper oljud i din omnejd och ger samtidigt en varm ton, rakt igenom hela registret. Dess inbyggda pop-filter (i grillen) utesluter mycket explosiva p-ljud (inom rimliga gränser) och gör att mikrofonen står ut som en av de renast ljudande dynamiska mikrofonerna hittills.

Designmässigt så känns den elegant, med sin långa form i svart – och med en grill som går att byta från svart till brons. Den sköna tyngden gör sig extra väl under liveframträdanden, och med dess goda uteslutande av oljud, så plockar den upp förvånansvärt lite hanteringsljud. D.v.s. ljud från dina händer, när du håller den och rör runt den. Dess rentav rustika design, känns otroligt stabil och hållbar, och kommer med all säkerhet klara de mest tuffa miljöer.

Men ska man se till svagheter –så är det som sagt ett måste med en stadig strömkälla, och dess i kontrast lägre ljudvolym, p.g.a. sin aktiva design, gör att man behöver EQ:a upp den eller använda en bra kompressor, så du får saker och ting på rätt nivå. Å andra sidan är dess frekvens mönster gjort för utekvällar, med stora publiker – så den nedsatta upptagningen (på håll) kommer serva dig väl.

Att den har en impedans på 25 ohm innebär att den klarar av väldigt långa kablar – då signalen lätt tar sig till mikrofonen oavsett avstånd. Så spring för glatta livet på scenen om du så vill med denna.

Ser man sedan till podcasting, så funkar den alldeles ypperligt – dess rena ljudbild ackompanjerar bra till en livlig debatt, och gör att efterarbete mer eller mindre blir lätt och ledigt. Visst behöver du höja den på förhand, om man har medlyssning på – men för de som vill ha en ren men välljudande mikrofon, så är detta något för dig. Tar man sedan till det överkomliga priset på (i nuläget) strax över åttahundra kronor, så blir erbjudandet oemotståndligt.


Specifikation

Transducer Type: Dynamic moving coil, Polar Pattern: Cardioid, Frequency Response: 50 Hz – 16 kHZ, Sensitivity: 2.25 mV/PA, Output Impedance: 25 ohms, Maximum SPL: 147 dB SPL, Weight: 0.4 kg, Dimensions – Length: 185 mm, Dimensions – Diameter: 28 mm (min); 50 mm (max).

Blue EnCore 200. Lägsta pris 826 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-07-04.

Recensionsex tillhandahållet av Blue.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar