En ny minimalistiskt designat tangentbord har dykt upp. ”- suck…ännu ett tangentbord i raden av identitetslösa tangentbord” hör jag er mumla. Men tro det eller ej, under ytan gömmer sig en teknik som faktiskt levererar något nytt. Men innan vi kommer dit, måste vi gå igenom de ”vanliga” sakerna….häng med!
Känsla, Ergonomi & Design
Utseendemässigt så skiljer sig knappast den vanliga Huntsman tangentbordet (det finns även ett Huntsman Elite med några mer fräsiga extraknappar och handledsstöd) inte så mycket från andra standardiserade tangentbord på marknaden. En klassisk design, relativt låg vikt (för att vara ett tangentbord från 2018) och med avsaknad av extraknappar och annat jitter. Visst finns det mediaknappar och macromöjligheter – men dessa är placerade på F-tangenterna och är inte dedikerade knappar.
Tangentbordets yta är dämpad, i en mattsvart färg – medan samtliga knappar har RGB karaktär. Men allt som allt, en konventionellt tangentbord i både utseende, RGB belysning (numera) och funktionalitet. När det kommer till ergonomin, så hänger det väldigt mycket (i detta fall) på brytarna – då storleken på tangentbordet är något vi sett på många andra tangentbord.
Brytarna är den stora förändringen i detta tangentbord – då Razer tagit fram en ny egengjord brytartyp – Opto-mekaniska. Om vi ser till dess egenskaper så har de en lättare accentuering (nertryckning), med en ’actuation force’ 45g, och att den registrerar efter redan 1.5 mm avstånd. Vad detta innebär är att du får en betydligt mer direkt känsla i nertryckning och registrering av tangenter – från det att du påbörjar nertryckningen till det att datorn tagit emot signalen.
Tangenterna är klickiga och känns därför väldigt snabba och lätta – en aspekt lika mycket för de som skriver mycket, som för de som spelar. Direktheten i knapparna är väldigt tydliga i spel, och i mitt fall så måste jag säga att de tillför inte bara kvickhet, utan även en skön känsla.
Om vi ska förklara tekniken på ett förenklat sätt, så skulle man kunna säga att (som namnet antyder) när den optiska signalen som skjuts fram under brytaren bryts av, så sker signalen mot datorn. Detta innebär inte bara en högre tillförlitlighet i exakthet, utan även en livslängd betydligt längre än andra tangentbord – Huntsman klarar 100 miljoner klickningar.
Andra detaljer…
Sedan har vi programvara, som även här är Razer Synapse. Razer arbetar ständigt med att uppdatera mjukvaran och det märks. Det är stabilt, och lättöverskådligt – och ger användare möjlighet att ändra RGB inställningar, macros och profiler. Överlag så är installationen enkel, och likaså programvaran om man vill leka lite med effekter och specialfunktioner.
Några sista aspekter värda att nämna. Jag saknar (mest för att detta är något jag vant mig vid) USB port, och dedikerade (separata) funktionsknappar, särskilt med tanke på att tangentbordet ändå känns dyrt, och att för det priset skulle ha medföljt någon eller båda av dessa funktioner. Jag förstår att brytartypen är tangentbordets ’selling point’, men ändå känns det för dyrt. I alla fall för denna mer grundläggande version av de två Huntsman modellerna – den kostar ändå nära nog sjuttonhundra kronor. Sedan att brytarna är väldigt högljudda, är definitivt något man bör ha i åtanke innan man gör ett eventuellt köp.
Razer™ Mechanical Switches with 45 g actuation force, 100 million keystroke life span, Chroma backlighting med 16.8 miljoner anpassningsbara färger, 10 key roll-over anti-ghosting, Fullt programmerbara tangenter med on-the-fly macro inspelning, Tvinnad fiber kabel,
System Krav: PC or Mac with a free USB port, Windows® 10 / Windows® 8 / Windows® 7 / Mac OS X (v10.8 – 10.11), Internet connection, 100 MB of hard disk space, Razer Synapse
Razer Huntsman. Lägsta pris 1649 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-07-23
Recensionsex tillhandahållet av Razer
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.