Turtle Beach Stream Mic

av Fredrik Olsson

Vi har recenserat många mikrofoner tidigare, där kvaliteten varit på studio nivå rakt igenom. Men nu har Turtle Beach Stream mic dykt upp, och vi ska se på vad som dels gör den unik, men även hur den står sig mot alla andra mikrofoner på marknaden. Så med det sagt, så värmer vi upp sångrösten, och sjunger ut om sagda den.

Känsla & Design

När vi väl öppnar förpackningen möts vi av en plastig och förvånansvärt kort mikrofon. Den skruvas ihop lätt med sina plast skruvar, och står sedan bastant på bordet. Den har nämligen en fot med tyngd i, och gummibeläggningar som ser till att minska ner eventuella vibrationer.

Utseendemässigt så övertygar den nog inte den estetiskt medvetne, men dess svart-silvriga yta och plastiga uppenbarelse räcker ändå en bra bit. Men om vi återgår till dess storlek så är det förvisso förvånande att den är liten, men så här i efterhand så är det ändå förståeligt. För i och med att denna mikrofon även kan användas på konsoler (Xbox One och Playstation 4) så är dess lättare vikt och lilla storlek bra. Du kan smidigt gömma undan den, så att den inte står och skriker efter uppmärksamhet. Även om dess långa USB kabel kan dra till sig uppmärksamhet, så är det ändå lätt att stuva undan den om man så önskar. Utan om man använder den för konsolerna, så är dess formfaktor och vikt dess främsta talang.

Ljudbild & kompatibilitet

Till att börja med, måste jag prisa enkelheten i användandet. Du kan verkligen bara plugga in den (på både konsol och PC) och sedan vara igång. Och med ett gäng olika inställningar som sköts direkt via mikrofonen, så ges användaren möjlighet att anpassa ljudupptagningen utifrån situationen. T.ex. om du är ensam och behöver enbart ’cardiod’ läge, eller något mer omfattande som ett ’omnidirectional’ läge. Du kan alltså lätt komma åt dessa funktioner via mikrofonens LED indikator på framsidan av mikrofonen. Du ser även vilket läge som är aktiverat utifrån vilken färg som visas. Grönt är cardiod (riktat mot användaren), lila är ’bi-directional’ (tvåvägs), orange är ’hypercardiod’ (ett mer riktat läge för bullriga rum) och slutligen blått som är ’omnidirectional’ , vilket tar upp allt runt omkring mikrofonen. Du har även på baksidan av mikrofonen en knapp för att välja plattform; Xbox One eller PS4/PC, men även knappar för att öka mikrofon känsligheten. Alltsammans är enkelt uppvisad i Quickguiden, som självklart är ett måste att gå igenom. Då man annars famlar lite i mörkret med vad som är vad. Du har slutligen även mikrofon utgång samt reglage för att reglera hörlursvolym enkelt, skulle du vilja ha medlyssning.

Detta för oss in på det absolut viktigaste; ljudbilden. Ett område som i detta fall kan bli lite svårt att avgöra rättvist. Och det är på grund av att till skillnad från många av de tidigare mikrofonerna vi testat, så har många varit rena studiomikrofoner. Men i detta fall, så pratar vi om en mikrofon som är främst framtagen för twitchanvändande och streaming rent generellt. För även om du mycket väl kan använda den för sång och musikinspelning, så är den inte riktigt i samma nivå som många andra mikrofoner gjorda för det syftet.

Men utifrån vad den är och framförallt framställer sig att vara; först och främst en streaming mikrofon. Ja, då funkar den riktigt bra. Överlag får du en känslig mikrofon, som tar upp rummet väldigt bra, men ändå bibehåller styrkan i användarnas röster oavsett avstånd (i alla fall om man spelar på konsol på omni-directional läge). Kvaliteten är klart godkänd, även om det på PC kan uppstå ett svagt brus på grund av dess höga ljudkänslighet.

Självklart kan du på baksidan byta till en annan ljudkänslighet (det finns hög och låg), men det är egentligen bara den höga inställningen som är aktuell, då den låga inte ger bra respons alls egentligen, utan kräver ett tyst rum och väldigt närgången användning. Men även då blir för låg och till och med brusig (på PC).

Men det som Turtle Beach har tagit fram, är en mikrofon som verkligen fungerar som bäst på konsoler. Dess enkla installation och höga kvalitet för streaming kommer passa många användare. Dels får man som användare, en mer gedigen mikrofon som faktiskt skänker mer tydlighet och svängrum för de som streamar huvudsakligen från konsol. Men även en ljudstandard som i sig självt ökar från mertalet av headsets som finns på konsolmarknaden.

På PC övertygar den inte lika mycket, mest på grund av det stora utbud av konkurrenter. Och även om du på PC kan använda dig av Turtle Beach programvara ’Ear Force Audio Hub’ (som kan ge Voice EQ, ändra ’clip indikatorn’ som sitter i LED belysningen och en automatisk noise gate) så räcker det inte hela vägen där, mestadels på grund av en ljudkvalitet som för plattformen kanske inte når ända fram.


Specifikation

System krav/stöd: Xbox One, Playstation 4, PC eller Mac – USB 2.0 (eller nyare).

Cirkapris – 1100 kr
Recensionsex tillhandahållet av Turtle Beach.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar