Innehållsförteckning
Trygghet är svårt att köpa, men ett steg på vägen kan vara övervakningskameror för inomhusbruk. Det är där Arlo kommer in som en vit riddare – redo att skapa trygghet och hålla patrasket borta!
Inledning
Arlo som vi täckt ett gäng produkter av, är verkligen inga dunungar när det kommer till övervakning. Nu när de släpper sin nya kamera ’Arlo Essential 2K Indoor’ – som vi testar specifikt tvåpacksvarianten av – är det uppenbart att de nu vill skänka mer översikt för hemmets kanske inte allt för lugna vrår. Setet som kommer antingen i ett tvåpack, likt det vi mottog – eller en med enbart en singulär kamera är riktade mot de som vill skydda hemmet på ett mer interaktivt sätt. Mobilappen hjälper dig med att se i realtid vad som sker, såväl som att kunna prata och reagera via det tvåvägsljud som hittas här – tillsammans med en sirenfunktion som även följer med. Frågan är väl mest, är det för påträngande för gemene man/kvinna?
Teknisk fakta
Utifrån dessa specifikationer är det två kameror som klarar av att livestreama i 2K (2560x1440p) upplösning. Det går att ändra till 1080p eller 720p om så önskas, även det då tar ifrån lite av det unika med kamerorna. Därutöver kommer de med automatiska linsskydd som täcker linser när en kamera är inaktiv. Genomtänkt design kan jag säga.
Utöver detta bjuds det på 130° synfält över diagonalen, samt en digital zoom på 12x. Inte direkt något världsomvälvande, men ändå alldeles tillräckligt för inomhusbruk. Sedan medföljer ordinarie mörkerseendefunktionalitet samt rörelsedetektion på 7 meter. En diger samling funktioner, om än något ordinära för denna typ av kamera. Visst, jag hade gärna sett stöd för utomhusbruk också – särskilt om vi tar med priset i bilden, á 2 190 SEK (tvåpack) alt. 1 390 SEK (paket á en kamera), men vi kan inte få allt antar jag.
Programvara, installation & användning
Som brukligt är det Arlos mobilapp som gäller – vilket nu har förenklats ytterligare sedan tidigare kameror. Denna gång behöver du inte låta kameran fotografera/filma en QR-kod för att anslutas till mobilappen. Utan ”gammal” hederlig WiFi-anslutning är det som gäller nu. Sök efter kameran, och vips så dyker den upp.
Det är först under själva användningen som vi stöter på farthinder. Till skillnad från alla övriga kameror från tillverkaren vi testat hittills, är detta de första som kräver strömkabel. En strömkabel som med hjälp av USB-C kopplas mot de medföljande nätadaptrarna. Jag hade förstått att Arlo förändrat från att ha helt trådlösa – som körs med hjälp av inbyggt batteri – till strömkabel, om det synts avsevärt mer när det kommer till priset. Men tyvärr, inte riktigt. Visst, en singulär kamera för 1 390 SEK eller två för 2 190 SEK (dessa är tillverkarens riktpriser f.ö) är inte helt uppåt väggarna. Men om detta är iterationen över föregångaren, där det i mångt och mycket främst är upplösning som ändrats – och ej försetts med trådlöshet, ja då känner jag ändå att det är ett missat tillfälle för en ordentlig förändring. Sedan att kabelhantering i sig gärna undviks, och att det hela innebär att du begränsas av den två meter långa kabeln; ja detta hjälper liksom inte.
Lägg därtill Arlos envisa försök med att tvinga in användare till deras prenumerationstjänst ’Secure’, genom att bjussa på en månad först, på ett nästan påfluget sätt gör att det hela känns mer ljummet. Molnsparande av video är inte fel, det är bara synd att de inte erbjuder detta helt från start kostnadsfritt likt vissa andra övervakningskameretillverkare.
En tjänst som för övrigt kostar mellan 49 – 179 kr /månaden beroende på exempelvis mängden kameror du vill supportera, eller om du vill molnspara i högre upplösning.
Djävulens advokat…
Allt detta är inte till för att klanka ner på Arlo Essential Indoor (gen 2). Snarare att Arlos övriga utbud lagt ribban för var nivån ska vara, och denna produkt känns mer begränsad. Nåja, det finns givetvis ett annat perspektiv till allt detta om batteritid – och specifikt kabelanslutna kameror. Mycket riktigt kommer det med en viss mån av begränsningar, men samtidigt kommer kamerorna åtminstone alltid vara igång. Nu har många av Arlos övriga kameror batteritid på ett halvår, eller rentav ett helt år – men i fallet med denna nya generation av Essential Indoor, blir det snarare ett icke-problem. Åtminstone för de där ute som känner att det är jobbigt att ladda kamerans batteri, en eller två gånger om året. I detta fall är det åtminstone pålitligt sett till att kameran alltid kommer ha ström, givet att det inte blir strömavbrott. Ibland får man se styrkan med vad andra säger är en svaghet antar jag…
Intressant nog kan just denna konstanta tillgänglighet göra kamerorna till bra verktyg för husdjursägare. Skulle du vilja ha koll på vad katten gör om dagarna, eller hunden, skulle du behöva åka iväg. Ja, då kan du inte bara se vad de gör, men även prata med dem via kamerorna. På detta sätt kan du potentiellt lindra deras ensamhet – eller rentav ryta till om du ser att katten är på väg att riva ner en kruka i fönstret. Möjligtvis en smärre detalj, jag vet, men ändå något som kan vara till nytta för många husdjursägare där ute.
Är det då svagt utifrån en helhetsvy? Nej inte alls. Arlo levererar i slutänden en pålitlig uppkoppling, som nu blivit lättare att installera på din mobil. Lägg därtill funktioner såsom tvåvägskommunikation, 2K video och rörelsedetektor, och du får en alldeles utmärkt kameralösning för hemmet. Visst, den spränger inga konventioner, men den duger alldeles tillräckligt för de som nöjer sig med att koppla kameran i väggen. Helt okej alltså!
Specifikationer
Recensionsex tillhandahållet av Arlo.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Arlo Essential Indoor Camera 2nd generation. Lägsta pris 2 190 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-06-06.