Hem RecensionerTillbehörsrecensionerGamingstol/Kontorsstol ADX | Firebase H01 | Firebase Pro V01 | Gamingstolar

ADX | Firebase H01 | Firebase Pro V01 | Gamingstolar

av Redaktionen

Återigen så har stolar från ADX inkommit till Nördliv redaktionen. Två stolar som utgör ADX högre gamingstolssegment. För det är ju faktiskt som så att oavsett hur länge man sitter framför datorn, eller i vilket sammanhang, så är självfallet ergonomi, komfort och utseende viktiga faktorer när man väljer ut sin gamingstol. Oavsett om det är för rent nöje, arbete eller rent av i e-sports syfte. Detta är något vi lägger stort värde i, och därför ska det bli extra intressanta att fördjupa oss i ADX stolarna som vi fått till oss från Elgiganten.

Följande områden kommer att beröras:
Montering & Manual, så ni får en bild av hur pass lätt stolen är att sätta samman.
Komfort & Ergonomi; hur bra är det att sitta i stolen under längre tid, och hur är den rent ergonomiskt.
Funktioner & Inställningar; vilka inställningsmöjligheter finns.


Stol 1 – ADX Firebase H01 gamingstol

Montering & Manual
En av de saker som ej bör vara något problem med stolen är dess montering, visst det är en engångsföreteelse med att sätta ihop stolen (men här bör allt fungera utan problem). Detta var tyvärr inget som jag fick uppleva när jag skulle sätta ihop min recensionsstol. Det första hindret var att hålen i konstlädret för att sätta i skruvar för rygg och sits, inte var stora nog och problematiskt att se om man fått i skruven eller ej. Detta fick då lösas genom att skära upp konstlädret för enklare inspektion på vad man gjorde. Ett annat problem utöver detta var att det fanns en svetsloppa i ett av skruvhålen som gjorde att jag nästan drog sönder en av skruvarna och blev då en skruv kort, lösningen var att använda en rundfil och fila bort svetsloppan och sen skruva ihop stolen. Detta är (förhoppningsvis) nog inget som andra kommer uppleva, då vi säkerligen fått ett måndagsexemplar men ändå värt att nämna just för att de uppvisar hafsigheten i hopsättandet av stolen. När det kom till den resterande delen av hopsättningen av stolen så var det inga problem alls. Den medföljande manualen var tydlig och lättförståelig, alla delar som följde med var bra markerad på sina respektive påsar och då lätt att veta vilken del som skulle vart.

Komfort, Ergonomi & utseende

Komforten i Firebase H01 är riktigt bra, det artificiella lädret är tillräckligt stramt och gör att man sitter riktigt bra i stolen. Vadderingen i stolen är precis lika bra då man sitter bekvämt, men samtidigt så är det ej för mjukt så man sjunker ner i det. Kombinationen av det artificiella lädret och vadderingen gör så att man får en god ergonomisk sittning i stolen. Medföljande är även en nackkudde och ryggslutskudde, även de i samma material som stolen, vilket jag finner mycket givande då jag vet att kuddarna ej kommer ge efter i första taget och inte ge mig det stödet jag behöver t.ex. i ryggslutet.

Om vi tar och tittar vidare på armstöden så har de en bra höjd på sig och gör att du lätt kan matcha armstöden med din sittplats så att armarna ligger optimalt för längre stunder. Armarna i sig är vadderade så att du inte får ont av att sitta länge, utan du vilar dom mjukt emot armstöden. Armstöden går även att vinkla inåt och utåt (beroende på ens preferenser ), dock gör detta så att dom känns lite vobbliga och kan göra så att dom lätt kickar utåt om man kom åt dom. Det är kanske att förvänta då man får så mycket funktioner på ett armstöd att något måste ge med sig, men det är en vanesak och inget man bryr sig om efter ett tag.

Stolen i sig har även den en god höjd och i kombination med armstolshöjden så bör den passa de flesta skrivbord. Hjulen på stolen tyckte jag tyvärr inte rullade särskilt bra, men det kan bero på underlag här (så ta det i åtanke).

Stolen går i svart/grå, med den svarta färgen på de större ytorna och det gråa som en bakgrundsfärg, i kanter och i dess stygn. Stolen gör sig väl i detta färgschema och kan passa in varsomhelst då det ej sticker ut eller skär i ögonen. ADX står även inskrivet på ryggstödet på toppen av stolen med dess eldslogga i brandgul färg.

Mina tankar

En sak som slog mig när jag (Danny) och Fredrik testade på varandras recensionsstol var att den jag arbetade på var både bredare och högre än dess dyrare PRO stol, vilket jag finner konstigt då det brukar vara den större och dyrare stolen så brukar titulera sig som PRO (vad det beror på står ingenstans, väldigt udda). Men utöver detta så fann jag Firebase H01 var en väldigt bekväm och komfortabel stol att sitta i och arbeta under längre sträckor, dels för att det artificiella var stramt och vadderingen precis lagom gjorde det till en fröjd att sitta i den. Armstöden var lite vobbliga, men det kan man ha överseende med. Till skillnad från dess storebror Firebase Pro V01, så känns den här värt sitt pris och då också då den som sagt är både högre och lite bredare än Pro versionen så är den här ett klart ”Bra Köp”!

 

Specifikation

Fakta – Mått & vikt: Höjd: 140 cm Bredd: 69 cm Djup: 71 cm Vikt: 27,2 kg

Cirkapris – 2700 kr
Recensionsex tillhandahållet av Elgiganten/ADX

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.


Stol 2 – ADX Firebase Pro V01 gamingstol

Montering & Manual

När det kom till montering så fick jag direkt hinder. Förvisso bör det nämnas att denna stol vi fick till mycket väl kan vara ett måndagsexemplar, men med tanke på det som hände i monteringen av Firebase H01 stolen, så blir det två av två gånger som vi fått problem vid hopsättning av stolen. I detta fall kom stolen utan hål där man skruvar ihop rygg och sits. Det gick så pass långt att vi var tvungna att med kniv skära upp konstlädret, för att leta upp var skruvhålen var. Det var både tidskrävande och bökigt kan man lugnt säga; och är något som definitivt drar ner betyget, även om monteringen absolut inte är den primära biten när man tittar på en gamingstol. Manualen i sig var förhållandevis tydlig och varje del i förpackningen var även här markerad med bokstäver, så att man lätta hittade rätt del.

Komfort, Ergonomi & utseende

När det kommer till komfort, så är Firebase V01 klart godkänd. Dess artificiella läder är stramt och fast, och du får direkt en god hållning i kroppen. Med de tillhörande tillbehören; nackkudde och ryggslutskudde så får man direkt bra stöd för nacke och svank. Dock bör det nämnas att i.o.m. att detta även är i detta strama konstläder så tar det ett tag innan det mjukats upp. I övrigt om man ser till vaddering, så är en bra stuns i sitsen. Med det menar jag att det lägger sig precis emellan att vara för hårt och för mjukt; du får tillräckligt motstånd för att både sitta bra och länge utan problem.

Om vi ser till stolen i sin helhet, så går det att konstatera att armstöden även är bra om än lite för smala. De är i hårdgummi material med vaddering inuti, så att du böjer sig aningen för dina armbågars tyngd, men utan att på något sätt sjunka in för djupt. Armstöden går även vinklas i flera steg åt höger och vänster, så att du kan få de i en position som passar dig bättre. Förvisso får detta själva armstöden att kännas vobbliga, men det är å andra sidan lite givet med tanke på konstruktionen för denna typ av armstöd.

Det är även bra höjd på både själva stolen, såväl som på armstöden, så att matcha höjden med din arbetsplats/kontorsplats lär funka finfint. På detta sätt kan du alltså sitta i en bra höjd oavsett hur högt eller lågt ditt skrivbord är; samt dessutom kunna vinkla armstöden till att passa just dina behov.

När det kommer till det estetiska så går det direkt att se att denna stol verkligen innefattar ADX numera igenkännbara färgschema. Orange och svart går över stolen, och ger den ett mer unikt utseende, även om det sannerligen kommer vara en smaksak, för de som faktiskt bryr sig om utseendet på sin gamingstol. En intressant detalj var att denna stol som bör vara ADX verkliga topphund (i alla fall om man utgår efter prissättning och dess Pro märkning) i sitt stall av stolar, så är den ändå i princip samma material och konstläder; samt mindre med 1,5 cm i bredd och 3 cm i höjd…och då mindre än lillebror Firebase H01. En stol som kostar 800 kronor mindre! Det hade varit acceptabelt om ADX hade gett med mer information kring de skillnader som finns (eller inte finns) i stolarna, men som det verkar när vi testar de; så är de mer eller mindre identiska med varandra förutom dessa små centimeter samt ytlig mönstring och färg. Vilket får mig att ifrågasätta denna Pro stols existensberättigande; särskilt i kontrast med den billigare stolen.

Mina tankar

ADX Firebase Pro V01 är absolut inte en dålig stol; dess komfort och material känns stadigt och hållbart. Utseendemässigt känns det originellt och följer ADX satta stil. Men då denna stol ligger i ett riktpris på nästan 3500 kronor, och gör i princip samma sak som lillebror Firebase H01 så är det väldigt svårt att rekommendera den för någon användare utifrån priset. I nuläget så finns den för ett sänkt pris på cirka 2500 kronor, vilket gör den betydligt mer slagkraftig. Dock bör det nämnas att priset mycket väl kan vara temporärt; men för denna slant så blir det mer överkomligt.

Specifikation

Fakta – Mått & vikt: Höjd 137 cm Bredd: 67,5 cm Djup: 71 cm – Vikt: 24,2 kg

Cirkapris – 3500 kr
Recensionsex tillhandahållet av Elgiganten/ADX

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar