Innehållsförteckning
Vid första anblick så ser EpicGears själva paketering ganska medelmåttig ut. Det är en ganska stillös kartong, som tack och lov växer, ju mer man öppnar upp. Men frågan som ändå dyker upp är; kan verkligen detta förhållandevis okända märke göra en skillnad, eller är det bara ytterligare ett gaming headset i den stora gråa massan. Vi djupdyker in i headsetet i fråga, och ser hur det står sig helt enkelt!
Känsla & Design
Trots sin bleka förpackning, så blir det en positiv överraskning, när jag drar ut EpicGears headset SonorouZ X. Den till skillnad från paketeringen skiner betydligt mer. Utöver också den eminenta manualen, som påvisar allt klart och tydligt.
Svart imiterad läder över kåporna, som går i ett texturerat mönster längst ut, med röda linjer runt öronkåporna, gör att den ser stilig ut. Lägg därtill en fast boom mikrofon, som även om den tyvärr är fast, ändå skänker en bättre helhet. Sedan har du huvudbandet som går i en diger fyllig ”memory foam” som verkligen sitter som gjuten på huvudet. Och så slutligen så ser man på headsetets vikbara konstruktion, som t.ex. likt Sennheiser G4me Zero kan snurras och vikas in i sig självt.
Dessa aspekter imponerade verkligen på mig, för ett headset som kostar hälften så mycket som Sennheisers headset så uppvisar det en riktigt stor flexibilitet i hanteringen av headsetet.
Ergonomi
Men utseende är verkligen inte allt. Det måste självklart vara skönt att ha på sig, och under lång tid. Ja menar, som spelare så sitter vi många långa timmar framför våra spel.
Men även här briljerar verkligen EpicGears SonorouZ X, då det är väldigt skönt att ha på sig. Med dess tjocka huvudband, sköna öronkuddar i imiterad läder, och framförallt goda finjusteringsmöjlighet, så är det lätt att hitta en position som passar just dig. Och som gör det i många speltimmar. Jag skulle faktiskt gå så långt att säga att detta är en av de skönaste headset på länge. Vilket säger en hel del.
Jag tror att de flesta oavsett huvudform, kommer finna att detta headset sitter bra.
Ljudbild & kompatibilitet
Men även solen har fläckar, så även detta headset. Inte för att ljudbilden på något sätt är dålig; nej, den är bara okej. Dess bas är tam och mellanregister blöder lätt över i ljudbilden och ger en ganska såsig känsla överlag. Dess diskant försöker hänga med, och gör ett klart godkänt jobb, men även här är det inget som riktigt övertygar.
Helheten ger en ljudbild som bara håller sig över godkänt, men å andra sidan så är headsetet betydligt billigare än många av sina konkurrenter, så jag kan tycka att det är något man ändå måste ta i beaktning.
Vilket för oss in på 7.1 systemet som virtualiseras i dessa lurar. Även den är under all kritik. Den känns i mångt och mycket lite för virtualiserad. Och med det menar jag att den känns artificiell. Du får liksom aldrig den där känslan av att surround systemet känns äkta, utan hela tiden tänker du ”Hmm…ja, det där försöker låta som något långt bort!”. Vilket inte är ett bra betyg. Men visst, jag kan väl även här ge in lite, då ändå funktionen funkar, och ger användaren en positionering som går att följa, även om det lätt kan ta dig ur spelupplevelsen från och till.
Mikrofon
Men om ni tycker att jag var för hård på ljudbilden; nu kommer vi in på den infällbara mikrofonen. Den är verkligen anskrämlig på många sätt. Ett starkt brus, tillsammans med en väldigt tunn radio liknande röst kvalitet, gör att den verkligen inte vinner några priser. Nej, det är rentav en av de mer skrala ljudbilder på en mikrofon som jag varit med om. Verkligen tråkigt med tanke på den goda starten, men kanske kan de rätta upp detta med nästa headset i serien…?
Interface, Användning & installation
Programvaran måste vi prata om; då den verkligen känns förlegad och gammal. Inte nog med att den inledningsvis inte gick att installera, den känns och ser ut som programvara som för tio-femton år sedan följde med inbyggda moderkorts ljudkort. Visst, utseende är inte allt, men med kompatibilitets problem till följd, och känslan av att EpicGear slentrianmässigt slängt med programvaran som ett måste. Så vinner det inga priser.
Visst, programvaran gör sitt jobb; du kan variera rumstypen och starta 7.1 systemet, men i.om att det inte känns så bra hanterat, så tappar det bara mer.
Men, låt oss då vända lite återigen på myntet, när vi kommer in på USB kontrollen som finns tillgänglig mellan headset och USB kontakt. En styrenhet, med tvinnad röd-svart kabel, där du kan styra ljudvolym, på både lyssningsvolym såväl som mikrofonvolym (bra idé där!), men där du även kan välja att ändra ljudprofil från ”game” till ”musik”, och stänga av (mute) ljudet helt (två knappar, en för att stänga av lyssningsljud, en för mic-mute). Och slutligen en knapp för att släcka/starta ljuset på headsetets ena kåpa och mikrofonspets.
Återigen har EpicGear gjort något riktigt bra, då de uppenbarligen tänkt att allt ska kunna styras från styrenheten till datorn. Knapparna är tydliga och lätt åtkomliga, och är taktila i sin känsla.
Headset: Vikt: 410 g, Circumaural, USB baserad, Frekvensrespons: 20 – 20Khz, 50 mm element, Virtuellt 7.1 surround ljud Mikrofon: Frekvensrespons – 100 – 10Khz, Känslighet: -44 dB. Generellt: 3 meters kabel, Infällbar mikrofon,
Cirkapris – 1000 kr
Recensionsex tillhandahållet av EpicGear
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.