Astro A40 TR

av Simon Larsen

Astro A40 TR har väldigt mycket att komma med, vad gäller stil, design och ljudbild. Har den allt som krävs av ett gaming headset i den här prisklassen?

Känsla & Design

Astro har fixat alla fel med tidigare generationer; så som bättre kuddar i behagligare material och med mer vaddering i huvudbandet. Samt att man kan köpa till extra kuddar och huvudband om man så vill; även om jag inte tycker det behövs, om det inte är så att man hatar microfiber tyg eller vill ha ett slutet headset.

Headsetets konstruktion är i en blandning av metall och hårdplast. Där dina sidokåpor på headsetet är borttagbara. Dessa så kallade ”Taggs” kan alltså varieras om man vill ha en mer personlig prägel, eller om man för den delen vill släppa in/ut mer ljud. Dessa går alltså att modda, genom att man köper mod kits som finns hos diverse olika handlare. Vilket därför kan resultera i Taggs i olika färger och bilder. Standard för Astro A40 TR är svart-grå med subtil streckad mönstring och på den vita versionen så är dom vit-gråa med en likaledes sparsmakad mönstring.

Ergonomi

Headsetet passar de flesta huvudformer; med ett brett omfång och framförallt en öppen konstruktion som inledningsvis inte känns allt för jobbig att ha på sig. Dock är det så att det kan bli jobbigt att ha på sig headsetet under en längre tid, då de klämmer mot överkanten av öronen. Därför är det att rekommendera att man provar headsetet innan om man kan. Och gärna även funderar på ett annat mod kit, om man vill ha ett annat material i kuddarna runt öronen. Vissa föredrar microfiber versionen som medföljer headsetet i sitt grundutförande; men många kan också känna att det är bättre med t.ex. det gröna Xbox inspirerade mod kitet vars kuddar är i imiterad läder. Detta kan dock vara ett vågspel, då man får helt enkelt testa sig fram, och med tanke på att modkiten kostar ca 700 kr så känns det aningen riskfullt för de med lite pengar i fickan. Även om alla självklart har rätt att reklamera om något inte skulle kännas rätt, så är det ändå vanskligt med tanke på att man många gånger först vet hur det känns efter ett visst antal timmars användning.

Ljudbild & kompatibilitet

Med Astro A40 så medföljer ett extern ljudkort; MixAmpen. På baksidan av mixampen finns en optisk ljud ut/ingång för bättre kvalitet i övergången till eller från dator/konsolen. Sedan finns även en streaming port som gör att man kan välja vad folk ska höra när/om man streamar till Twitch eller liknande tjänster. Något som borgar för en större valfrihet för den som önskar streama i större skala.

Mixampen har även en Micro USB som är strömförsörjning samt att det är en ljud ut/ingång så man kan ges åtkomst till chat såsom Skype, Discord, TeamSpeak eller rent ljud från spelen i sig. Sedan har den på fronten även två portar som kan användas till att koppla ihop flera mixampar i en seriell koppling. Något som är bra om t.ex. ens polare har en mixamp och man är på LAN eller en E-sports turnering. Sedan så finns även en AUX 3,5 mm ingång redo för dig som vill ha ljud från t.ex. en mobil, och slutligen så finns så klart en hörlurs in/utgång för inkoppling av Astro A40 headsetet.

Mixampen kan alltså användas för att till att justera volym mellan spel och chatt med andra personer via Skype, Discord eller TeamSpeak. Man får dock ställa in rätt ljud ut- och ingång för varje individuellt program. Mixampen är också det som gör att man får Surroundljud. Ett klart godkänt sådant, då ljudet upplevs exakt och klart enligt mig.

Vad gäller själva ljudbilden i headsetet, så låter det väldigt bra enligt mig; med en återhållsam bas och helt okej mellan register och likaså en adekvat diskant. Inga konstigheter utan helt enkelt klart godkänt på samtliga fronter. Du ges även tillgång direkt via mixampen möjlighet att växla mellan fyra för-konfigurerade ljudinställningar. På detta sätt så kan du ändra om du vill få mer bas eller diskant/mellanregister genom en enkel knapptryckning. Något som dessutom kan ändras lätt via Astro Command Center, vilket är deras tillhörande programvara. Som dock måste tas ner via Astros hemsida, och inte är något som medföljer från start.

I och med att kablarna som medföljer (t.ex. den 3.5 mm kabel mellan Mixampen och headsetet) faktiskt går att koppla ur, så förenklar det en hel del för om man t.ex. behöver packa ihop inför en transport eller om själva kabeln mot förmodan skulle gå sönder. Det är alltid skönt att slippa skicka in hela headsetet, om exempelvis bara en kabel är sönder. Vilket är ett plus i min bok.

Mikrofon

Mikrofon kvaliteten är helt okej för ett gaming headset, även om den kunde varit bättre med tanke på dess prisklass. Den kan bli något brusig om man har hög volym på micken, men kommer fungera för VOIP program och  för streaming. Men för professionell ljudinspelning är det nog inte att rekommendera, då mikrofonen tar upp väldigt mycket bakgrunds ljud.

En kul detalj här, är att till skillnad från de flesta andra headset jag testat så kan man faktiskt byta sida som mikrofonen sitter på. Så om du vill ha mikrofonen på höger sida istället för vänster så kan du enkelt och smidigt växla sida.

Interface, Användning & installation

För att kunna skräddarsy profiler och/eller ställa in om man vill ha mer/mindre bas och liknande så krävs programvaran ”Astro Command Center”. Något som dock inte behöver vara uppe hela tiden då den kommer ihåg de fastställda ljudinställningarna oavsett om den är aktiv eller inte.

Som sagt så kan man ansluta headsetet till en mobil eller till Xbox One och Playstation 4, men bara om man har en Gen 2 eller senare kontroll som har ett 3,5 mm uttag. En process som är väldigt enkel. Man drar den optiska kabeln mellan mixampen och din valda konsol, och sedan USB kontakten till valfri USB port på konsolen.


Specifikation

Headset 40 mm element – Öppen konstruktion – Vikt: 360g – Stereo 2.0 utan mixamp – Frekvens respons – 20-24,000 Hz – Längd: 200 – 350 cm – Kontakt: 3.5mm 5-polig kontakt
Mixamp Pro TR – Utgångar bak – Optiskt ljud utgång, USB micro-B (ljud/ström), 3.5mm Stream utgång – Ingång fram – Headset ingång/utgång – 3,5mm AUX ingång – 2x Digital Daisy Chain ports

Det här får man med i lådan:

  • 1x optisk kabel
  • 1x 3,5mm kabel
  • 1x Micro USB kabel
  • 1x Mikrofon
  • 1x Daisy Chain Kabel för att länka flera mixampar tillsammans
  • 1x Mixamp Pro TR (Om man köper kombo versionen)
  • 1x Astro A40 TR headset
  • 1x 4-polig till 5-polig 3,5mm kabel som sitter i headsetet (Kabeln har också en knapp som stänger av micken)

Cirkapris – 2800 kr med mixamp, utan 1500kr
Tack till Astro / Tura Scandinavia för att erhållet recensionsexemplar.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar