LIFX A60 & LIFX Mini Color

av Fredrik Olsson

Som streamer och Youtubers numera kan intyga, så är tiden förbi, då man kunde nöja sig med en halvdassig webbkamera, med ett dåligt ljud och ett motiv som ser ut som några av Blair Witch sämsta ögonblick. Nej idag, så ökar kvaliteten hos streamers presentation alltmer, och då både ljud och bildkvalitet ökat, så är det även dags att skapa en atmosfär och estetik i det som sänds. In på scen kommer då LIFX – som i detta fall har två special ”glödlampor” just för det tillfället! A60 och Mini Color är det alltså som det gäller!

Introduktion

För att vara tydliga, så avser alltså denna recension två produkter; A60, den större av de två glödlamporna (om man vill kalla de så), och Mini Color, en mindre lampa sett till dess storlek. Båda är försedda med den större typen av fot (E26-E27 Edison screw). De läggs samman till viss del på grund av deras likheter, och utifrån deras justeringsmöjligheter. Dessa två innehåller båda mängder med LED lampor, som dels påverkar styrkan, men även hållbarheten. Och hållbarhet är något som bör tas i beaktande i relation till deras pris. För i dessa fall så är deras livslängd istället runt 20-22 år. Ja, år!

Funktionalitet

Men först till det tekniska – hur lätt är de att hantera och få igång. Ja, det är lite trixande som krävdes initialt. Själva processen är lätt i sig. Plugga in de i lamphållaren, ta ner LIFX appen, och starta lampan. Är sedan din mobil kopplad mot Wifi, så tar du bara och söker efter din/dina lampor, och vips så kommer de dyka upp. Detta skedde någorlunda händelsefritt – men med en lampa så tappade jag möjligheten att ändra färgsättning, och en nollställning behövdes. Här stod det inte något om hur man går till väga, utan en googling senare så hittade jag en undersida på deras sajt, där det stod. Men efter nollställningen gjordes, så hittades lampan lätt, och vips så var allt som det skulle.

Så på det stora hela är installationen lätt, även om appen kunde varit mer tydlig – men mer om det senare. Om vi istället kollar på de två lamporna i detta fall; A60 och Mini Color, så är de väldigt lika på flera sätt. Sett till likheter så ser vi att de tar mindre än 0,5W, varierar i färgtemperatur (som refererar till färgomfånget mer än regelrätt värme), livslängd och Wifi standarder. Men sedan börjar det skilja sig.

A60

Den större lampan innebär högre lumen antal; vilket innebär bättre höjd på ljusstyrka. Med det sagt, så är A60s 1100 lumen bara påtagligt bättre för det nakna ögat. Men å andra sidan är det sällan man behöver skruva upp ljusstyrkan till max – då det helt enkelt blir för starkt. Men valet finns där.

Sedan har vi vinkeln som A60 klarar; vilket är på 135 grader, som möjliggör bra upplysning och kan användas som enskild lampa i ett rum, och får belysning över allt. Något som är särskilt förståeligt i kombination med dess höga lumen antal. Vid full effekt så används 11 watt – så det är inte bara hållbart, det är även väldigt strömsnålt.

Mini Color

Den något mindre lampan, tar igen med en 250 graders vinkel. Då den har en mer rundad form, så når den bättre runt sig själv, och därmed kan du använda den för mer effektsökande användningsområden. Lampan har ”bara” 800 lumen, men håller sig bra sett till ljusstyrka ändå. Den drar dessutom mindre energi, då den enbart drar 9 watt vid full styrka.

Båda lamporna skryter med miljontals med färger, och är mycket riktigt väldigt stämningsskapande i sin enkelhet. Men å andra sidan, för dessa priser så ska de minsann göra susen.

En streamer/Youtubers vän?

Men nu till pudelns kärna – är dessa värda att köpa om man vill skapa en viss stämning för t.ex. streaming. Det korta svaret är ja. Om än för en specifik typ av publik…

När man gör en scen, bakgrund eller ”moodpiece” – så handlar det om att med få resurser som verkliggör ens visioner. Och det är här dessa två ”lampor” kommer bra in i bilden. Båda kan nämligen aktiveras och styras via den redan nämnda appen, men även med Homekit, Alexa, Google Assistant, Cortana m.fl. Det vill säga ljudaktivering.

De är båda dimbara, så du kan lätt justera din styrka – eller för den delen skapa scheman, så att lamporna startar, justerar ljusstyrka över dagen och sedan stänger ner sig, vid specifika tider. Till skillnad från Philips Hue, som gör många liknande saker, så behöver du här ingen hubb som lamporna kopplas via. Utan allt sker på individuell basis, vilket är extra bra för de som vill göra mer unika färgsättningar i hemmet.

Hela idén om smarta hem, där du ändrar ljus och färg, efter eget behag är på frammarsch (något ni kommer märka i kommande recensioner) – och där är belysningen en av de första sakerna att ses över; något som är tydligt i detta fall.

LIFX Appen

Men allt görs möjligt med LIFX app, där du skapar olika scener (t.ex. flera lampors uppsättning av färger i ett knapptryck), nya scheman och direkt förändring i lampornas färger. Just A60 och Mini Color är mer restriktiva på det sättet att de, enbart visar en färg i taget – så även om du har tillgång till triljoner med färger, så spelar det inte så värst mycket roll. Men trots det är det en lekfullhet som infinner sig, när man skapar nya sköna scener eller bara ändrar för glatta livet.

Du kan skapa olika grupper – för om du exempelvis har två lampor i vardagsrum och två i hallen. Så kan du reglera de i hallen på en plats, och de i vardagsrummet på en plats; och tilldela de olika scheman, färger etc. Så på detta sätt möjliggör appen betydligt mer än man tror. detta kan lösas i framtiden.

På det stora hela är det en ändå en enkel process, och intuitivt nog för de flesta, även om det är dåligt med FAQ och liknande i pappersform när du öppnar boxen. Ja, det är helt enkelt något som jag definitivt redan sett bli stort bland Youtubers, och LIFX har här levererat två riktigt bra produkter – även om priset är något att fundera på en gång till.

I nuläget får du som billigast A60 för runt 590 kronor och Mini Color för 490 kronor, så det är helt klart en investering. Men till skillnad från ordinarie glödlampor så är det en mångfald av färger och justeringsmöjligheter – där du rentav kan koppla LIFX appen till andra appar (som IFTTT exempelvis), som i sin tur kan känna av när du lämnar eller återvänder till hemmet, och därefter starta eller släcka lamporna. Så sett till detta och framförallt livslängden på 22 år, så är ärligt talat dessa 500-600 kronor styck ändå värda sitt pris.


Specifikation

A60

Ljusstyrka 1100 Lumens
Watt användning
11 Watts vid full styrka
Watt på Standby <0.5W
Volt
AC 100-240V 50/60 Hz
Färgtemperatur 2500K to 9000K.
Strålningsvinkel 135 degrees
Dimming
Mjukvaru dimming 1% – 100%
LED livslängd 22.8 år
Wi-Fi Router krav
802.11b,g,n standard
Säkerhet WPA, WPA2
Produkt dimensioner LxBxH
63 x 63 x 115 mm
Vikt 210 g

Mini Color

Ljusstyrka 800 Lumen
Watt användning
9 Watts vid full styrka
Watt på Standby <0.5W
Volt
AC 100-240V 50/60 Hz
Färgtemperatur 2500K to 9000K.
Strålningsvinkel 250 degrees
Dimming
Mjukvaru dimming 1% – 100%
LED livslängd 22.8 år
Wi-Fi Router krav
802.11b,g,n standard
Säkerhet WPA, WPA2
Produkt dimensioner LxBxH
60 x 60 x 105 mm
Vikt 144 g

LIFX A60. Lägsta pris 590 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-20.
LIFX Mini Color. Lägsta pris 490 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-20.

Recensionsex tillhandahållet av LIFX.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar