Innehållsförteckning
Creative tycks skänka extra många tankar på oss ’gamers’ och PC-användare med sin nya Sound Blaster GS3 – en kompakt liten RGB-soundbar som siktar på att agera frälsare åt oss alla bordsgeneraler där ute. Frågan vi ställer oss är; hur väl står sig denna för dem som önskar få svulstiga ljudeffekter medan de spelar sitt favoritspel? Och är filmtittande vid datorn nu än mer aktuellt än normalt sett?
Inledning
Mycket riktigt är det inte alla som tittar på film och TV framför sin dator – men trots det vill Sound Blaster GS3 fånga upp dessa individer lika mycket som de PC-användare som nöjer sig med gaming och musiklyssnande. Att denna soundbar dessutom bjuder på Bluetooth 5.4-support, USB-anslutning och aux-ingång gör det hela betydligt mer flexibelt för dig som användare… Men vi kommer till det!
Känsla & Design
Sett ur ett estetiskt perspektiv kan vi konstatera att GS3 bjuder på mestadels igenkännbara faktorer, men med en ny insprängd sådan för den goda sakens skull. Creative tycks vilja tillgodose det RGB-behov som finns idag bland PC-användare – oavsett om det är ett påhittat behov är eller ej. Under soundbaren gömmer sig nämligen en väldigt påtaglig RGB-ljusstrip, vilket lätt kan ändras genom en av de knappar som hittas jäms med dess högersida. Regnbågsfärgat, pulserande eller singulära färger – ja allt som du som van RGB-belysningskonnässör önskar, finns här (vilka ni nu är!). Givetvis går det även att stängas av.
Utöver sagda belysning däremot finns det inte allt för mycket – rent visuellt – som står ut med GS3. Dess dimensioner är aningen större än ex. den tidigare recenserade Stage Air från samma tillverkare. 41 cm x 9,2 cm x 7,3 cm är uppenbarligen mindre än merparten av soundbars som kan hittas vid TV-apparater, men för hemdatorer är dessa dimensioner alldeles utmärkta. Dess svarta strömlinjeformade design gör att den platsar framför valfri monitor, och om RGB-belysningen inte är i din smak – ja, det är som sagt en enkel knapptryckning och den försvinner. En tämligen ordinär dator-soundbar i slutänden, åtminstone utifrån utseende och design, men tur är väl det egentligen.
Ljudbild & Anslutningsmöjligheter
Där jag känner att GS3 tar ett och annat kliv framåt jämt emot sina konkurrenter, är anslutningsmöjligheterna – och kvaliteten däri. Det jag uppskattar mest är intressant nog USB-C-anslutningen vilket innebär att du bibehåller goda volymnivåer jämförelsevis mot dess aux-kontakt, och därmed även får ström från sagda anslutning. Det är sant att det borde vara den uppgraderade Bluetooth 5.4-supporten som drar ögonen åt sig mest – och för vissa kanske det också är så – men för mig är det USB-C samt alla dessa anslutningsmöjligheter tillsammans vilket imponerar mest. Det gör det hela till en bättre upplevelse för oss användare, då vi alla föredrar att få välja själv vår väg genom vardagen – och som i detta fall, välja vilken anslutning som passar oss bäst.
När det kommer till just den uppgraderade blåtandssupporten är det ett par aspekter som står ut. Inte så mycket utifrån en ljudmässig eller dataöverföringssynpunkt – utan primärt utifrån säkerhets- och energisynvinkel. Denna nya blåtandsstandard innebär helt enkelt att dina överföringar blir mer säkra, och framförallt att effektiviteten i enheten förbättras. I övrigt är det egentligen detsamma som 5.0, i upp till 50 Mbps och upp till 200-240 meters räckvidd (i goda förhållanden). Men är du en person som just håller säkerhet- och energianvändning som några av dina mest betydelsefulla punkter, ja, då är denna definitivt värt att ta en närmre titt på.
Nåja, nu hör jag hur ni gnisslar lite. ”Men vem bryr sig om de där aspekterna… hur låter den egentligen?” hör jag er säga. Här är det initialt en fråga om kontext. Om du jämför mot en större soundbar-lösning, likt Creative Stage V2 eller rentav Creative Stage 360 – två system riktade mot en betydligt större upplevelse och framförallt för ett större rum för den delen, står sig GS3:an mer platt. Men nu är det är inte det som är i fokus, utan kontexten vi rör oss kring är en mindre miljö – den framför din dator, och på en sådan plats är den mer än tillfredsställande.
Där GS3 främst står ut i min mening är hur bred själva ljudbilden uppfattas, om än specifikt i ett särskilt användarläge. Den kommer nämligen med ett par mer ordinära ljudlägen (tänk film/musik och spellägen), men även ett så kallat ”Wide”-läge, som expanderar ljudbilden på ett för mig tillfredsställande sätt. Mitt initiala intryck var nämligen att den hade en tämligen överdriven bas, där mellanregister och diskant lätt kunde drunkna och bli aningen ofokuserade. Sedan när jag testade mig fram genom de olika lägena, och slutligen landade på ”Wide” så föll allt mer på plats. Styrkan i diskanten ökade tydligt – även om mellanregister förhöll sig relativt mycket detsamma, men överlag breddades ljudbilden och blev till att – intressant nog – uppfattas än mer dynamisk och detaljerad. Film, musik och spel – särskilt det senare, gör sig i detta läge ovanligt väl, och enkelheten med att bara koppla en USB-C-kabel till datorn istället för att ha ett mer ordinärt datorhögtalarpaket med ett gäng kablar hit och dit, är en tydlig styrka. Den är alltså en användarupplevelse, som redan ur lådan är enkel och intuitiv.
”Liten på jorden, stor i orden…?”
Ser vi till funktionalitet ser vi inget direkt unikt här, men vi ser något kompetent. GS3 har en varierad upplevelse när det kommer till det audiella. Det finns vissa ljudlägen som inte riktigt uppskattas av mina sargade gamla gubböron – men banne mig om det inte på det stora hela ändå imponerar i slutänden. Film, musik och spellägena är nämligen dugliga även om de nog uppskattas mer av personer som vill ha mer bas i sin ljudbild. I mitt fall gillar jag däremot ’Wide’-läget som driver ut ljudet på ett oväntat tillfredsställande sätt. Jag säger oväntat, då detta i ärlighetens namn är en mer enkel soundbar i kontext med andra mer avancerade sådana, och trots 24W i drivkraft faktiskt levererar en alldeles utmärkt stund framför datorn – i ljudväg. Jag skulle inte säga att den står sig väl framför din 65” TV, men framför din datorskärm – där den siktar på att leverera en stunds spelande, ja där kan den duga alldeles utmärkt. Den kommer med valfrihet i anslutningar, blåtandskoppling som är laggfri och för de som önskar ha mer belysning framför sig – ja, då finns ju RGB där som en räddare i nöden. Creative har med GS3 lyckats utveckla sina datorfokuserade soundbars, till att vara mer än bara en nödlösning. Detta är en genuint användbar och välljudande soundbar, som många ’mainstream gamers’ nog kan komma att uppskatta. Inte illa pinkat!
- Högtalarkonfiguration: Ljudbar
- Kontakttyp: Bluetooth®, USB-ljud, 3,5 mm AUX-in, Hörlursutgång
- Driftstemperatur: 0 °C till 45 °C
- Rekommenderad användning: Film/musik, Spel
- Mått (L x B x H): 410 x 92,7 x 73,7 mm
- Vikt: Soundbar: 1,037 kg
- Kabellängd (från slut till slut): USB-C till USB-C kabel: 1,5 m
- Frekvensrespons: 100–20,000 Hz
- Signal-till-brusförhållande (SNR): >75 dB
- Uteffekt: Effektutgång för soundbar: 2 x 6 W RMS, Systemets totala uteffekt: Upp till 12W RMS, Toppeffekt: 24W
Recensionsex tillhandahållet av Creative.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Creative Sound Blaster GS3. Lägsta pris 799 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-03-22.