HYTE är ett företag känt för sina datorchassin – ofta stora, färgglada och stilrena. Nu tar de steget in i en ny produktkategori med sitt första tangentbord: HYTE Keeb TKL. Med innovativt synsätt har de skapat en modern, fräsch och framför allt rolig produkt som sticker ut på en marknad där det ofta känns som om alla tangentbord ser likadana ut.
Att skapa ett unikt tangentbord är sannerligen svårt. Visst, tangentbord varierar i utseende, ljud och ibland funktionalitet, men i grund och botten är det samma koncept: bakbelysta tangenter i ett skal av plast eller aluminium. Här tar HYTE ett vågat steg och levererar något som inte bara skiljer sig visuellt, utan också imponerar tekniskt.
Vi börjar med det som fångar allas uppmärksamhet: RGB-belysningen. Det finns naturligtvis bakbelysta tangenter med vibranta färger som lyser tydligt genom knapphattarna – standard för moderna tangentbord. HYTE väljer att kalla LED-lamporna för qRGB, och även om det i praktiken inte skiljer sig radikalt från konkurrenternas RGB-lösningar, gör det sitt jobb väl. Ljuset skiner starkt genom varje knapphatt och kan fritt justeras i mjukvaran Nexus, men mer om den senare. För detta tangentbord har mer än bara bakbelysning…
… Det som verkligen skiljer Keeb TKL från mängden är belysningen som finns undertill. Här finns nämligen en samling RGB-lampor, och det är här som magin händer. Ljuset flödar från botten till toppen tack vare den genomskinliga plastkonstruktionen och skapar ett sannerligen färgsprakande tangentbord. Lamporna här är starka – starkare än jag sett på något annat tangentbord någonsin – och gör Keeb TKL till ett bedårande tangentbord. Jag blir fortfarande förvånad varje gång jag sätter igång datorn och tangentbordets läckra start-up-animation sätts igång. Har du någonsin känt dig lurad när RGB-belysningen på ett tangentbord ser betydligt starkare ut på bild än i verkligheten? Här är det snarare tvärtom. Och om du blir bländad, vilket är ett genuint problem, kan du sänka ljusstyrkan av tangentbordets 155 lampor till en av tio nivåer.
RGB-belysningen är dock bara den ena halvan, och det genomskinliga plastmaterialet är den andra. Vid detta läge är alla vana vid plastiga tangentbord, och oftast fungerar de bra. Plast är lättviktigt, billigt och ger god soliditet. Även detta tangentbord är till stor del gjort i plast – med ett chassit tillverkat av Crystal Bubble Polycarbonate, en transparent plast med en nästan glashärdad estetik. Trots namnet finns inga faktiska luftbubblor, men materialet låter RGB-belysningen spridas jämnt och skapar en verkligt unik look Det gör tangentbordet till konversationsstartare av högsta grad, och något som får även de mest tekniskt ointresserade personerna att häpna.
Plattan där tangenterna sitter är av plast, men den plastskivan i sig sitter på en gasket-mounted aluminiumplåt, vilket ger styrka och förbättrar ljudbilden hos tangenterna. På undersidan återfinns dessutom en härlig aluminiumplatta. Den medför ingen extra funktionalitet eller praktikalitet, men är hursomhaver en snygg och uppskattad detalj som fler tangentbord i denna prisklass borde ha. Tangentbordet väger 1,24 kg, vilket är rejält för ett TKL-format tangentbord, men det bidrar till en stabil känsla – det rör sig inte ur fläcken.
I fortsättning med diskussionen av tangentbordets estetik måste jag ta upp den aningen fulare delen. På vänster sida sitter två snurrande rattar som HYTE kallar Dual Magnetic Rollers. I sitt standardläge styr de volymen och ljusstyrkan, men genom HYTEs mjukvara Nexus kan du ändra deras funktion, exempelvis för att spola framåt i media, zooma in eller justera penselstorlekar i Photoshop. Dessa rattar är enormt fiffiga, responsiva, enkla att nå och roliga att använda. Rattarna är dock något stora och kan upplevas som visuellt distraherande – ett mindre subtilt designval.
Men det mest fantastiska? Rattarna är utbytbara. Det är bara att dra på ratten från sidan så släpper magnetfästet och den vackra innersidan visas. Skulle du bli förvånad om jag sa att det finns RGB även här? Det finns det, och även utan rattarna på ser tangentbordet snyggt ut.I skrivande stund säljer HYTE inga nya rattar, men företaget marknadsför att de ska påbörja försäljningen. För min del föredrar jag tangentbordets utseende utan rattarna på, så de har jag plockat bort. Men valet är ditt!
Direkt under rattarna återfinns fem media-knappar, som HYTE kallar Flappy-Paddle. Dessa är betydligt klickigare än resten av knapparna tack vare Blue-brytare. De känns sköna att trycka ner, är responsiva och gör precis vad du förväntar dig av mediaknappar: spola, pausa och stänga av ljud. Men nästan varje nedtryckning medför ett något störande, högfrekvensigt och metalliskt “pling”. Ljudbilden är därmed inte den bästa, men mediaknapparna levererar ändå med bravur.
Låt oss nu presentera tangentbordets i särklass fulaste del: tangenthattarna. Typsnittet som används är riktigt snyggt, och knapparnas form är såväl unik som retro-aktig (liknar på något sätt gamla Apple Macintosh-tangenter). I vanlig ordning görs tangenterna i hållbar PBT-plast, och är till känsel helt normala. Så vad är felet? Nästan varenda knapp har en ful, mörk prick där ljuset inte riktigt når igenom. De större knapparna lider av detta problem allra mest. Det är givetvis ingenting som påverkar funktionaliteten, och förstör inte estetiken allt för mycket, men det är en detalj som stundtals stör det annars mycket vackra tangentbordet.
Att skriva med Keeb TKL är dock en ren fröjd. Här har HYTE smyckat rejält med deras egna försmorda, linjära Fluffy Lavender-brytare, som har en aktiveringshöjd på 1.5 mm och 36 grams aktiveringskraft. Det är imponerande siffror som ger tangentbordet en väldigt responsiv känsla, trots den aningen långsammare uppdateringsfrekvensen på 1000 Hz. För vissa kan dock de lätta tangenterna innebära en inlärningskurva – det är lätt att råka göra feltryckningar till en början. Detta är dock något du snabbt vänjer sig vid, så länge du föredrar en mjuk och snabb känsla. Brytarna ger ifrån sig ett dämpat och behagligt ljud med låg frekvens, som för tankarna till Cherry Red-brytare – men med en klart högre kvalitetskänsla. Brytarna här ska tåla 60 miljoner knapptryckningar. Smörjoljan som används är den enormt populära Krytox 205g0, som tillsammans med tangentbordets fyra lager ljudisolerande material erbjuder ett härligt ljud och en skön skrivkänsla. I ett förbyggt tangentbord blir det inte mycket bättre än det här.
Och om du mot förmodan inte gillar ljudet? Då går det enkelt att byta. Tangentbordet är nämligen hot-swappable, vilket innebär att varje 5-pin brytare enkelt och lätt går att byta till för att erbjuda en helt ny skrivkänsla och ljudupplevelse. Som du kanske märkt är tangentbordet i TKL-storlek, vilket innebär att det användbara numeriska tangentbordet till höger saknas. Det leder till ett aningen nättare tangentbord, som annars skulle vara alldeles för tungt. Utöver det är min modell av amerikansk layout, men produkten kommer säljas med nordisk layout och knapphattar i den svenska utgåvan.
Anslutning sker via en medföljande flätad USB-C-kabel, som kan kopplas in i en dongle som delas upp till två USB-A. Detta är ofta fallet när tangentbord har USB-pass-through – extra USB-portar på baksidan – men det har inte detta tangentbord. Kanske behövs helt enkelt två USB-A-anslutningar för att hålla alla 155 lampor igång. Fler tangenthattar eller en tangenthatts-borttagare följer inte med i paketet, men du får istället ytterligare gummifötter att montera på undersidan för att ändra tangentbordets lutningsvinkel. Jag skulle önska att det fanns ett smidigare sätt att justera lutningsvinkeln på, men de magnetiska fötterna fungerar och går snabbt att byta ut. De tre lägena som erbjuds är 0, 3.73 och 6.06 grader lutning.
Tangentbordets största brott är dock mjukvaran. HYTEs mjukvara Nexus är enkel men endast stundtals användbar. Vissa funktioner, som att göra tangentbordet reagera till knapptryckningar, fungerar endast i vissa fall. Vill du justera enskilda knappars färg måste du göra det knapp för knapp, och även den funktionen vill stundtals inte fungera för mig. Det är buggigt, och nästintill oanvändbart i nuvarande stund. Färglägena som erbjuds är få, och att skapa egna är inte heller möjligt. HYTE känner dock till dessa problem, och arbetar aktivt med att lösa dem, men förvänta dig inte samma nivå av finjustering som Corsairs iCue eller Razers Chroma erbjuder. Som tur är finns det sex stycken förinbyggda ljusinställningar som går att växla bland genom att trycka på den lysande knappen i mitten av rattarna, och jag är mer än nöjd med dessa. Makron finns också tillgängliga och fungerar väl. Därtill har tangentbordet inbyggt minne för två profiler som sparar dina inställningar och ljuslägen – fint!
Hela recensionen skulle egentligen kunna handla om hur vacker RGB-belysningen är, för det är onekligen anledningen till varför många vänder sig mot detta tangentbord. Men paketet som erbjuds här är mycket mer än bara fina färger. Med en härlig skrivkänsla, intuitiva mediaknappar och två fiffiga rattar är detta ett tangentbord som levererar såväl praktiskt som estetiskt. Prislappen är på den dyrare sidan, men här får du ett sannerligen unikt tangentbord som kan utmana vilket tangentbord som helst i prisklassen.
Med en hög prislapp på 229 Euro (ungefär 2650 kronor) levererar HYTE Keeb TKL ett unikt erbjudande som står ut i en mättad marknad. Det är ett tangentbord som kommer väcka avund och samtal – och framför allt vara en fröjd att använda. HYTE Keeb TKL får därför utmärkelsen ”Bra Köp” för dess nytänkande design och fantastiska exekvering.
Switch Typ | Försmorda HYTE Fluffy Lavender Linear |
---|---|
Nyckelkänsla | Linjär och tyst |
Ungefärlig storlek | TKL |
Belysning | qRGB |
Handledsstöd | Nej |
---|---|
Gasket-mount | Ja |
Ljudisolering | Ja, fyra lager |
Pollingfrekvens | 1000 Hz |
Hot-swappable | Ja, 5-Pin (North Facing) |
Inbyggt minne | Upp till 2 profiler |
Mediatangenter | Dedikerad mediarulle med 5 dedikerade mediaknappar och 2 rattar |
Genomgång | Nej |
Anslutningsmöjligheter | Löstagbar typ C-kabel |
Keycaps | Doubleshot PBT Keycaps, shine-through |
|
Recensionsex tillhandahållet av HYTE.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
HYTE Keeb TKL. Lägsta pris 229 Euro, ungefär 2 650 kronor, enligt HYTE 2024-11-18.