Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Sennheiser Momentum In-Ear Wireless

Sennheiser Momentum In-Ear Wireless

av Carl Holmer

Jag har personligen alltid varit lite skeptisk Bluetooth lurar och fördelarna med trådfri musik kontra ljudkvaliteten över en Bluetooth länk och behovet av att hålla kolla på batteriet på ännu en till enhet. Men efter många timmars förundersökning kände jag mig bekväm med att ta hoppet över till trådlösa klubben. Häng med så kikar vi på Sennheiser Momentum In-Ear Wireless!

I lådan 

Medföljande i paketeringen har vi givetvis hörlurarna i sig, men också en manual, snabbstart guide, Micro-USB sladd, silikon spetsar i olika storlekar och slutligen en förvaringsväska i tyg och hårdplast. Installationen är väldigt simpel, speciellt om du har en smartphone med stöd för NFC (Near Field Communication) så är det så lätt som att hålla bygelns högra sida mot NFC ytan på din telefon så synkar de båda med varandra på några enstaka sekunder. Skulle du inte ha NFC på din telefon så kan man givetvis ansluta hörlurarna som vilken annan Bluetooth enhet som helst.

Design och konstruktion

Hela designen av dessa hörlurar utgår från en nackbygel i hårdplast täckt av konstläder. På bygelns vänster sida finner vi fyra knappar för att styra enheten, av och på, batteristatus, höja och sänka volymen, paus och svara på samtal plus lite till. Bygelns vänstra del huserar även en mikrofon, vibrationsmotor och Micro-USB uttag för laddning. Högra sidan är betydligt mer sparsmakad där vi endast finner den tidigare nämnda NFC-taggen. På vardera ände av bygeln hänger de vinklade öronsnäckorna i varsin tillplattad svart/röd kabel.

 

Hela konstruktionen är sannerligen högkvalitativ. Bygeln känns på samma gång både tålig men också tillräckligt flexibel för att kunna stoppas undan i t.ex. en jackficka. De röda/svarta färgtemat gör hela design väldigt subtil och stilren. Det enda negativa jag har att säga om designen är att öronsnäckorna sticker ut ur öronen så pass långt att eventuella huvudbonader kommer trycka och skrapa emot dem, vilket skapar oljud och är lite smått oskönt.

Ljudbild

Om jag var tvungen att beskriva ljudbilden i dessa lurar med ett ord hade de ordet varit ”välbalanserat”. Hade jag fått ett till ord att jobba med hade jag också kallat det ”stabilt”. Vad jag menar med detta är att ljudbilden varken lutar sig mot överdrivet diskant eller skallskakande bas, utan arbetar mer i harmoni med varandra. Även i det mest överlastade låtar håller sig ljudet skarpt och förvrängs inte på något sätt, något som ljudet i mina Sennheiser CX2.0 hade förmågan att göra i det mest bombastiska partierna. In-Ear konstruktionen ger lurarna också lagom bra ljudisolering, tillräckligt för att hålla bullret från bussen eller tunnelbanan ute, men inte allt för mycket så att folk i din omgivning inte kan få din uppmärksamhet.

En liten extra detalj jag märkt är att hörlurarna har en egen intern ljudvolym separat från din telefon. Ingenting som på något sätt stör då det aldrig varit problem att höja och sänka volymen där det passar bäst för stunden. Om du så har mobilen i handen eller nedstoppad i fickan.

Personliga tankar och synpunkter

Innan jag införskaffade mig hörlurarna stod jag och vägde mellan dessa och Sennheiser Momentum Free. Priset är det samma och utifrån lite tid med det recensionsexemplaret vi har tillgängligt vara ljudbilden ungefär den samma, om något tyngre i basen. Det två stora punkter där dessa två då skiljer är batteristorleken (~85 mAh kontra 170 mAh) och den fysiska storleken. Frågan som då uppstår är om man föredrar längre batteritid eller ett mindre format. Personligen tar jag de större batteriet i alla dagar, speciellt då jag funnit mig glömma bort att jag har lurarna runt halsen när jag inte använder dem aktivt.

På tal om batteritiden så finns det inte mycket att klaga om här. Så som min rutin sett ut laddar jag dem över natten, slår på dem på morgonen vid halv sju snåret, lyssnar hela vägen till jobbet och sedan har jag på mig dem och lyssnar lite sporadiskt under dagen, lyssnar hela vägen hem från jobbet och gärna lite till när jag lagar mat och sedan stänger jag oftast av lurarna vid sju tiden på kvällen. Med denna rutin landar jag på ca 3-4 timmars aktivt lyssnande per dag och resten standby tid och då håller batteriet två dagar och lite till. Skulle man behöva fylla på under dagen går det också väldigt snabbt, strax över en timmes laddning för fylla batteriet.

Den trådlösa räckvidden är stundtals väldigt imponerande och stundtals lite av en besvikelse. Jag kan till exempel lämna mobilen på laddning och gå och städa hela min lägenhet utan att tappa förbindelse. Skulle jag däremot stoppa ner telefonen i jeansfickan och ta på mig vinterjackan kommer en del hack och stopp uppstå. Den enklare lösningen är ju givetvis att använda en närmre ficka, och så i slutändan kan man inte klandra hörlurarna allt för mycket.

En liten finess är att om man vill så kan man ansluta enheten till en dator via USB-kabel och använda dem som vilka hörlurar som helst. Funkar bättre än vad man tror och ljudet i lurarna är fortfarande helt superbt och fungerar strålande till spel.

En aspekt som jag dock ogillar är att lurarna piper irriterande högt om man försöker höja volymen för högt med den inbyggda volymkontrollen. Så för att varna dig att volymen är för hög så piper det högt i örnen på dig. Lite av en tankevurpa i designstadiet där.


Specifikation

Sennheiser Momentum In-Ear Wireless. Lägsta pris enligt Prisjakt.nu 1890kr 2018-01-04

Bluetooth profiler A2DP + AVRCP + HSP + HFP
Anslutning Bluetooth 4.1, NFC

Laddtid Ca 1,5 timmar
Batterispecifikation Lithium-ion Polymer (170 mAh)
Batteritid 10 timmar (A2DP/HFP)

Frekvensåtergivning 15 Hz – 22,000 Hz
Sound pressure level (SPL) 112 dB (1 kHz/0 dBFS)
THD, total harmonic distortion <0.5% (1 kHz/100 dB SPL)

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar