Innehållsförteckning
Efter att ha blivit väldigt positivt överraskad av Fifine AM8s ljudkvalitet och flexibilitet sett till dess valfria anslutning mellan XLR eller USB kommer här nu en ny mikrofon från Fifine – med samma möjligheter! Frågan är bara om den kommer vara lika bra eller rentav bättre än AM8?
Överblick av mikrofonen
Att kunna ha stödet för både XLR och/eller USB gör att denna mikrofon gör att denna Fifine K688 mikrofon kan rikta sig till såväl nybörjare av streaming eller poddande som mer erfarna sådana. När tiden känns rätt kan du som användare uppgradera din ljuduppsättning med en pre-amp och på detta sätt ge dig själv mer flexibilitet sett till hur du justerar din ljudbild. En aspekt vilket är perfekt när du fortfarande kan använda samma mikrofon.
Om vi ser till vad som följer med i förpackningen hittar vi följande; En inbyggd shockmount från start, USB-C-kabel, adapter för fästet av mikrofonen samt en liten tripod. Något som märktes av väldigt snabbt när jag plockade upp mikrofonen var att den var extremt lätt (323g), vilket gör att vi kan tro att den kan användas enkelt av vilken mikrofonarm som helst och inte tynga ner den. Men vissa mikrofonarmar har ett krav på att mikrofonen måste hålla en viss vikt för att armen inte ska åka uppåt p.g.a. en allt för lätt mikrofon, så håll ett öga på vad för krav den mikrofonarmen du kollar på har sett till mikrofonvikt. Precis som med AM8 medföljer det ej någon XLR-kabel, men det är förståeligt då den nog vanligtvis införskaffas som en USB-mikrofon i första hand.
Dess tvådelade cylinderform, där dess övre del är täckt av ett puffskydd och den nedre delen har shockmounten fäst på sig är ett utseende som inte sticker ut allt för mycket. Fördelen att ha ett väldigt neutralt utseende gör att den lättare kommer passa in i användarnas setup utan problem. Ovanför shockmounten finns det en rörelsekänslig knapp som är till för att stänga av ljudupptagningen på mikrofonen, notera att denna funktion fungerar bara om du använder den via USB. På undersidan har du uttagen för XLR, USB-C, volym-, medlyssnings-rattar och även 3.5mm. Dess 3.5mm-uttag är till för medlyssning vilket gör att du snabbt och enkelt kan ändra din volym utan att vara nöd att gå in i datorns inställningar. Du kan enkelt använda medlyssningen genom att plugga in ett ett headset med 3.5mm-kabel och lyssna på dig själv i realtid vilket är smidigt och enkelt. Jag uppskattar att det finns med då jag ibland kan vara osäker på hur jag ligger till i volym och kan då enkelt lyssna och samtidigt ratta dig rätt med volymreglaget på undersidan.
En sak som bör nämnas då detta är en dynamisk mikrofon är att du som användare av den måste sitta ganska nära mikrofonen för att få den bästa ljudbilden på din röst, det går såklart att höja ljudupptagningen (gain) om du vill luta dig tillbaka och prata. Men genom att sitta längre ifrån och höja ljudupptagningen kommer du att oundvikligt plocka upp mer av rumskänslan, få med onödigt ljud som kan förstöra din inspelning och din röst kommer tappa i hur väl den kommer låta. Ett litet tips bara för nybörjare är att alltid använda medlyssning för att hitta den perfekta längden för dig att sitta från mikrofonen.
Ljudkvalitet
Sång & Instrument
Om du ska spela in musik eller sång får du tänka på att testa dig fram med volymen du ska ha på mikrofonen. Bäst är att använda medlyssning och lyssna på dig själv medan du testsjunger lite för att se så att din röst inte ska bli för stark på inspelningen. Att använda XLR för sång skulle vara min rekommendation då du får en mer fyllighet i hur din röst plockas upp och ger rösten en större spektrum och nyans, samma sak blir det om du ska spela in instrument är att ha mikrofonen på rätt avstånd och använda medlyssningen för att få bästa resultat. Överlag lyckas mikrofonen förmedla en god kontroll, och är därför adekvat för musik, om än inte direkt perfekt (med tanke på avståndet som krävs). Sång är att föredra, kanske inte lika mycket instrument. Något som jag märkte av vara att jag kunde ta i ganska hårt utan att ljudet slog igenom och sprack, visst du bör hålla koll på din gain och testa sig fram för att se hur mycket du kan ta i innan du är för högljudd.
Podcasting & det talade ordet
Är det någon skillnad på hur min röst tas upp mellan USB eller XLR, ja det är en liten skillnad mellan dem. XLR har jag märkt på inspelningarna ger en lite mer fyllighet i hur min röst på min röstupptagning, medan USB har ett lite plattare tonläge vilket gör sig väldigt fint om du bara kan samtala med folk. XLR ger min röst lite mer en varmare fyllighet och bredd på tonläge vilket är varför jag använder den om jag ska spela in podcast eller sjunga lite granna. Om det var en som jag rekommenderar mer skulle det såklart vara XLR, men att USB-ljudbilden inte är långt efter i kvalitet om än lite fattigare i dess bredd på ljudbilden.
Ser vi bara till ljudbilden så är det en riktigt god sådan. Du kommer få ett relativt rent ljudspår, allt beroende på om du sitter rätt avstånd från mikrofonen. Den plockar upp ett minimalt litet brus som jag märkte av på mina testinspelningar som inte fanns på min XLR-inspelning. Något som också märktes av var att mikrofonen lyckades plocka upp bas och mellanregister utmärkt, men att de högre frekvenserna var väldigt tunna till hur de egentligen ska låta. Men även med det sagt är det ingen dålig ljudbild bara det att den inte lyckas helt ut med att fånga hela spektrumet på min röst.
Att ha denna som en startmikrofon är en perfekt start för en ny poddare eller streamer, även bara på USB-sidan ger den dig en så mycket bättre ljudbild än om du skulle startar ditt poddande med ett headset som jag gjorde (ej att rekommendera). Det är snabbt och enkelt att bara plugga in, lyssna av din volym via medlyssning och sen är det bara att köra.
Upptagningskänslighet för slag/knuffar
Skulle du ha mikrofonen ståendet på bordet på dess tripod bör du vara medveten om att den kommer plocka upp vibrationer, även med dess shockmount är det mycket av vibrationerna som kommer plockas upp. Jag har väldigt svårt att säga att någon ska använda de fötter eller tripods som följer med de mikrofoner jag har recenserat, utan jag håller stenhårt fast att du bör införskaffa en mikrofonarm snarast om du dels vill kunna hitta bästa avståndet till din mun och minska ner vibrationer som den kan plocka upp.
Popfiltrer som sitter på från start gör ett halvdant okej jobb, men då det är korta avstånd mellan din mun och mikrofonen kommer den oundvikligt plocka upp explosiva konsonantljud (t.ex. B- eller P-ljud). Detta var något som märktes av ganska snabbt när jag satt en kväll i samtal och använde mikrofonen på vår Discord, att den lätt plockade upp dessa explosiva ljud. Men då satt jag även och talade direkt rakt in i mikrofonen på tre till fem centimeters avstånd, genom att sänka mikrofonen och vinkla den uppåt mot min mun och tala lite lätt ovanför den kunde jag eliminera nästan alla plosiva ljud som skulle kunnat uppstå och samtidigt kunna plockas upp mig så jag hördes väl.
Om du då tar klivet upp och vill uppgradera ditt streamingsystem genom att köpa in en pre-amp, ja då kan du tacksamt nog bara behålla mikrofonen och helt enkelt plugga in en XLR-kabel. Bara det att det är väldigt smidigt att kunna ha både USB och XLR inkopplade samtidigt; dels för dig som gillar RGB på dina prylar kan få avnjuta av den (RGB fungerar bara när du har USB inkopplad). Tack vare XLR får du nu ett större och bättre omfång på ditt ljud och med en pre-amp kan du lättare ratta in det perfekta ljudbilden för dig. Det är en ganska fin skillnad mellan ljudbilderna av USB och XLR. Det finns en större fyllighet i din röst med XLR och den plockar inte upp någon rumskänsla eller ambiens från din omgivning (d.v.s. om du sitter nära den för bästa ljudbild). Medan USB har en lite tamare ljudbild som gör sig väldigt väl bara för det talade ordet är det båda en god start. Dess ljudbild skulle många nog föredra än mikrofoner som plockar upp alltför mycket rumskänsla redan från start och som du måste krångla med i ljudinställningar för att höja eller sänka, här kan allt skötas direkt på mikrofonen eller din pre-amp utan något problem.
Det är en intressant kombination att ha både USB och XLR samtidigt i en plug-and-play-mikrofon där du har valet om du bara vill kunna snabbt plugga in och köra, eller om du vill få ut maximal ljudkvalitet från mikrofonen genom att använda dess XLR-anslutning istället. Det är en smart lösning som jag tror att många som letar mikrofon skulle kunna uppskatta, vill du bara ha den för att sitta och spela ihop med kompisar fungerar det helt okej. Vill du streama och få den bästa ljudbilden du kan få av mikrofonen ska du köra på XLR, vilket uppskattas att få valet av här. Sen att vi kan ha båda inkopplade samtidigt och problemfritt byta mellan dem beroende på om du ska streama, podda eller bara sitta och hänga med kompisar på Discord göra att den verkligen fyller sitt syfte.
Köpa eller inte köpa?
Även om K688 har en riktigt fin ljudbild är det svårt att slå genuina XLR som t.ex. Blue Blackout Spark SL (min ordinarie podcast-mikrofon), den fyllighet och det spektrumet som den plockar upp är riktigt bra. Men med det sagt är det här en riktigt fin kombo med både XLR/USB där du kan senare uppgradera med pre-amp och få en bättre kvalitet och koll på din ljudbild. Kollar vi prisbilden så ligger K688 på ca 1000 kronor och Blackout på ca 2000 kronor som billigast, då får vi här möjlighet att börja på USB och sen gå till XLR för en billigare slant vilket alltid kan uppskattas.
Kort och gott kan jag säg att jag skulle rekommendera denna eller AM8:an om du vill börja podda eller streama då de båda har en god ljudbild och valet mellan XLR och USB om du vill börja på USB för att senare uppgradera med en pre-amp. Möjligheten för en välljudande ljudbild finns här, det är upp till dig att ta dig ton och börja.
ANSLUTNING
Anslutning | USB, XLR |
Kompatibilitet | MAC, PC, PS4, PS5 |
EGENSKAPER
Färg | Svart |
FUNKTIONER
Mute-knapp | Ja |
GARANTI
Garanti | 2 års garanti |
MIKROFON
Typ | Dynamisk |
Frekvensomfång | 70-15000 Hz |
Känslighet | -58±3dB dB |
Samplingshastighet | 44.1k-48k Hz |
Polärt mönster | Kardioid |
Recensionsex tillhandahållet av Fifine. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Fifine K688 XLR/USB Dynamic Podcast Microphone. Lägsta pris 999 kronor enligt maxgaming.se 2023-09-12.