Hem RecensionerTillbehörsrecensionerTangentbord Corsair K70 RGB TKL Champion Series

Corsair K70 RGB TKL Champion Series

av Fredrik Olsson

Precis som när vi recenserade dess lillebror K65 RGB Mini, saknar K70 RGB TKL ’numpad’-området och därigenom det mer alldagliga ’fullsize’-utseendet. Trots detta bjuder det ändå på förvånansvärt mycket ’punch’, sett till dess stora mängd funktioner och tydliga stil. Frågan är om det ”knapp(r)ar” ända in i mål?


Återigen får vi bekanta oss med ett tangentbord där Cherry MX Speed brytare möter tenkeyless design i ett väldigt typiskt Corsairmässigt utseende. De raka, nästan spetsiga kanterna för tankarna till en tydligt funktionell stil, där balansen utseende och funktion möts. Än en gång står Cherry MX Speed brytarna ut extra mycket med sitt mjuka motstånd och tystare profil. En otroligt tillfredsställande upplevelse helt enkelt, som ackompanjeras av snyggt borstad aluminiumyta, avtagbar USB-C kontakt och en knapp på baksidan som byter mellan två lägen; statisk belysning utan makroinställningar och ett med allt igång! För att vara mindre än genomsnittet är det knappast utan funktioner alltså.

Till skillnad från dess lillebror K65 RGB Mini har storleken utökats och nu finns dedikerade knappar för mediaspelare, låsning av tangentbord, skrollhjul för att öka/sänka volym m.fl. Just detta fokus på att få en bra helhetsbild får tangentbordet att stå ut extra mycket, och jag uppskattar även dess simpla portabilitet i och med den avtagbara USB-C kontakten. Oavsett om du spelar mer vardagsmässigt eller är ute i turneringar, kommer tangentbordet serva dig riktigt väl — särskilt om man har i åtanke dess väldigt sköna tangenter, som med Cherry MX Speedbrytare under, känns skönt linjära och direkta i sina registreringar. Du praktiskt taget flyger fram över tangentbordet medan du antingen spelar eller bara skriver!

Apropå tangenterna medföljer det ett gäng kit av annorlunda tangenter som du kan byta till för WASD-knapparna exempelvis. De har inte bara en annan texturering, utan är annorlunda formade, för att greppet under spelande är extra tydligt. En kul detalj för de som söker det där lilla extra.

Corsairs programvara iCUE är även den pålitlig, och framförallt väldigt tydlig i vad du kan göra, om det så är att justera ’polling rate’ (som når ända upp till 8000 Hz!), ändra mappningen av knapparna, skapa makros eller bara ändra prestandan då går det att göra här. Just den höga polling rate som finns möjliggör ännu bättre eliminering av input lag, d.v.s. registreringarna av knapptryckningarna är mer responsiva; något som gör sig bäst medan man spelar. Dock kommer denna höga polling rate med en nackdel; har du ett svagare datorsystem, kan du helt enkelt inte driva det. Det kräver en bättre prestanda, vilket är värt att ha i åtanke innan ett köp.

Att spela eller inte spela, det är frågan!

Som ett TKL (tenkeyless) tangentbord är fokuset många gånger på spelande, men här känner jag att Corsair bryggar övergången mot generellt användande riktigt bra. Tangentbordet må sakna numlock-tangenterna men dess större format, vilket inkluderar piltangenter, mediakontroller och skönt tydliga tecken på tangenterna gör att K70 RGB TKL verkligen kan hamna i de flesta användares hem. Om inte prislappen avskräcker på nästan 1 600 kronor! Smakar det så kostar det brukar man säga, och här stämmer det in. Tangentbord i denna prisklass brukar vara rejält utsmyckade med funktioner, men här saknas då ’fullsize’-upplevelsen som kan fås i andra tangentbord. Detta blir ett minus som växer ju mer man tänker på det, även om tacksamt nog K70 RGB TKL:s kvalitet övervinner det i slutänden. Men nog är det ändå något som kunde fixas genom att justera priset något (vilket förvisso tiden i slutänden gör åt oss med reor och liknande längre fram), som jag hoppas Corsair ser över mer framöver, och lyckas hitta en bättre avvägning kring.

Med allt det sagt, är pris en fånig sak att fastna på i detta fall, där den genuina och framförallt goda kvaliteten lyser igenom. Inte minst genom dess RGB men även i allt från brytare (som för övrigt även finns i Cherry MX Red utförande om så önskas), redig konstruktion som håller, inställningsmöjligheter och framförallt funktioner, funktioner och åter funktioner. För att vara ett TKL tangentbord är det alltså så nära ’fullsize’ som det kan bli – vilket i min bok bara är av godo, även om inte alla gillar den mindre formen kanske!

Avslutningsvis är det många beståndsdelar som gör det till ett gediget om än lite för ”säkert” tangentbord. Detaljerna med turneringsläge på baksidan är bra men räcker inte hela vägen och även om brytarna är sköna vinner de inte några priser sett till nyskapande. Fast å andra sidan behöver inte allt vara nytt och fräscht utan bara pålitligt, vilket jag definitivt tror att K70 RGB TKL kommer vara för de som väljer att köpa det, och det är väl ändå skönt i sig.


Specifikation
Producentens garanti (månader) 24
Typ av enhet Tangentbord
Bakgrundsbelyst RGB
Gränssnitt USB
Inmatningsenhet
Antal tangenter 88
Snabbtangentsfunktion Multimedia, volym, spela upp(paus, föregående spår, nästa spår, bakgrundsbelysningskontroll, volym -, volym +, Windows tangentlås
Lokalisering och layout Nordisk
Tangentbordsteknologi Mekanisk
Nyckellåstyp CHERRY MX Red/SPEED
Anti-ghosting Ja
Justerbar höjd Ja
Avtagbar kabel Ja
Vikt 900 g
Diverse
Kabellängd 1.8 m
Inkluderade tillbehör Tangenthättdragare, FPS och MOBA tangenthättesatser
Knapparnas livstid 100 miljoner klick

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar