Asus ROG Falchion Ace

Charmigare tangentbord får du nästan leta efter.

av Martin "Fyghar" Johansson

Jag har fått testa på tangentbord i olika storlekar, både större, mindre och de mittemellan. Nu får jag testa på ett av de mindre och undrar ju då hur mina stora händer, där en täcker ca 45-50% av tangentbordets yta när jag lägger på den, kan hantera tangentbordet? Bara att testa och se!


Redan när jag packar upp tangentbordet blir jag charmerad av dess design. Den rena vita färgen (finns även i svart) med ett typsnitt på tangenterna som direkt står ut från alla andra jag har testat. Visst, det är en liten detalj att byta typsnitt men eftersom majoriteten verkar köra på samma sort är det en bris av frisk luft med något nytt. En annan intressant grej de har lag till är en touchsensor på tangentbordets vänstra sida, som jag går in på lite mer längre fram. Med i lådan finns även en USB-C-kabel för ström som jag kan koppla in i två olika portar på tangentbordet och det sitter ett plastskal runt tangentbordet. Skalet är till för att skydda tangentbordet under förvaring eller när du ska ta med sig det till lan eller andra evenemang där du behöver ha det. Lätt att ta både av och på, känns hållbart och har en gummimatta på botten som ska hindra tangentbordet från att glida ur. Känns lite skumt att andra tillverkare inte skickar med såna här skal egentligen, men det kanske är något som blir standard i framtiden?

Det här är ett mindre tangentbord, 65% av standardstorleken vilket innebär att numpaden till höger är bort och funktionstangenterna (F1-F12) delar yta med siffertangenterna. Jag älskar mina numpads och har en tendens att svära över att de inte finns tillgängliga när jag sitter med tangentbord. Det är en vanesak och jag förstår att den inte kan vara med på mindre tangentbord men jag saknar den ändock. Som jag nämnde tidigare har de satt in en touchsensor på tangentbordets vänstra sida som kan användas för olika funktioner du kan programmera in via mjukvaran Armoury Crate. Jag använder den främst för volymkontroll då det är en av de grejer jag oftast behöver ändra när jag sitter vid datorn. Men det går ju även att öppna en hemsida, lägga in en genväg eller ett makro bara för att nämna några funktioner. Jag har dock ett litet bekymmer med vart de har valt att placera sensorn, mestadels för att mina tjocka fingrar alltid lyckas komma åt den och ger mig själv en smärre hjärtattack när volymen plötsligt ökar från 8 till 24! Kunde de inte ha satt den riktad mot mig istället eller på ifrån mig på tangentbordet? Det kanske bara är ett jag-problem men det har irriterat mig en hel del när jag har velat flytta lite på tangentbordet.

På tal om Armoury Crate finns det lite mer att göra där än att bara programmera in funktioner till touch sensorn. Det går ju även att programmera in vad de olika tangenterna ska göra med olika kommandon och makron samt få tangentbordet att lysa som du vill. Alla de här sakerna kan sparas in i sex olika profiler för att snabbt kunna byta inställningar, men det måste göras via mjukvaran. En intressant belysning är att tangentbordet matchar färgerna som visas på skärmen, om du till exempel har en helt röd skärm kommer även tangentbordet att lysa rött. När jag spelade tyckte jag det var kul att se hur tangentbordet ändrade ljusstyrka och färg beroende på vad det var som hände men jag upptäckte snabbt att tangentbordet utgick från färgerna som visas på den vänstra sidan av skärmen. När jag gick i en grotta och såg ljuset från utgången reagerade inte tangentbordet på ljuset om det inte kom från den vänstra sidan av skärmen, vilket fick min entusiasm för den här funktionen att snabbt sjunka. Om de får till funktionen så att tangentbordet ändrar färg baserat på hela tangentbordet kommer jag bli oerhört glad. Men utöver den här inställningen finns det även belysning som reagerar på tangenttryck, en regnbåge som sakteliga far över tangentbordet samt regndroppar som skiner över de mörka tangenterna för att nämna några. 

Att faktiskt använda tangentbordet är något som tar tid för mig att vänja mig vid. Det är ju uppenbarligen mindre men om du främst använder det för att spela gör det faktiskt ingen större skillnad. När jag har vant mig vid storleken är det faktiskt rätt bekvämt att skriva med också, plus att det ligger ett lager skum som dämpar ljudet från de mekaniska brytarna gör det hela till en trivsam upplevelse. På det här exemplaret sitter det ROG NX Red Mechanical Switches, alltså deras egna röda brytare. De är responsiva och kräver inte mycket kraft för få respons från tangenten jag trycker på. Det finns även blåa samt bruna brytare som båda kräver lite mer kraft från fingrarna innan de registrerar ett tryck, vilket kan vara bra om du inte vill råka komma åt något av misstag när du spelar eller skriver. Vissa tangenter, som Home, End, funktionstangenterna, Print Screen samt några andra delar tangenter med andra, för att kunna använda dessa behöver jag först trycka ned Fn-tangenten och sedan den jag vill använda. Det är dock lite klumpigt att komma åt vissa tangenter, åtminstone för mig, när jag använder Fn-tangenten och ska även använda End för att hoppa till slutet av en mening. De sitter på samma sida av tangentbordet och mina stora händer kommer att få kramp till slut om jag fortsätter använda mig utav dem.

På det stora hela gillar jag tangentbordet, när jag spelar med det. Det tog mig ett litet tag innan jag vande mig vid ett mindre tangentbord då tangenterna sitter lite annorlunda i jämförelse med vad jag brukar använda. Jag lär själv inte använda mig utav ett tangentbord i den här storleken, men för de med mindre händer kan jag mycket väl tänka mig att det här kommer vara ett perfekt tangentbord att spela med.


Specifikation
Bakgrundsbelyst: Ja
Färg på bakgrundsbelysning: RGB (16.8 miljoner nyanser)
Typ av brytare: ROG NX: Red
Programmerbar: Ja
Layout: Nordisk/svensk-layout (med ÅÄÖ)
Anti-Ghosting: Ja
N-key Rollover: Ja

Anslutning

Anslutning: USB
Trådlös: Nej
Kabellängd: 1.8 m

Mått

Bredd: 305 mm
Djup: 101 mm
Höjd: 37 mm
Vikt: 593 g
Formfaktor: 60%

Recensionsex tillhandahållet av Asus. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar