Logitech Z407

av Fredrik Olsson

Ett par riktigt bra högtalare ska klara av det mesta du slänger mot dem. Om det så är bastunga Synthwaveband såsom ’The Midnight’, popunder som ’Dua Lipa’ eller vokalistfylliga toner sjungna av ’Eva Cassidy’, Logitech lovar guld och gröna skogar med deras mångfacetterade högtalarset Z407. Dags att ge högtalarna en kavalkad av dansanta låtar att bita tag i, så att vi kommer till botten med hur bra eller dåliga de egentligen är!


Känsla & Design

Med en klassisk fyrkantig bas och två rundade/ovala högtalare går det utan problem säga att detta högtalarset är estetiskt tilltalande på ett diskret men modernt sätt. De rundade högtalarna kan stå antingen på högkant, eller liggandes på sidan, allt genom att enkelt klämma in foten på ett sätt som passar just dig. Allt ackompanjerat av ett runt litet taktfullt trådlöst volymreglage som utan problem kan användas till flera typer av enheter samtidigt (mer om det senare). På det stora hela kommer högtalarsetets utseende passa i de flesta hem – framförallt framför en stationär dator.

Ljudbild & Anslutningsmöjligheter

Med totalt 80W i uteffekt räcker det gott, även om många audiofiler gärna sett högre effekt. I detta fall går det dock alldeles utmärkt, då ljudbilden är oerhört balanserad, för att inte tala om påverkbar! Du kan förvisso inte påverka diskant och mellanregister, men om du håller in det trådlösa volymreglaget mer än två sekunder, byts dess funktion (volym) till att istället ändra hur mycket eller lite bas du vill ha. Smidigt och framförallt väldigt effektivt! Själva ljudbilden är verkligen fantastisk, med ett rikt register trots sin storlek, som utan problem passar allt från actionfyllda datorspel till dramatiska filmepos.

Framförallt står dess kristallklara segregering mellan olika instrument eller ljudeffekter ut – på ett väldigt tillfredsställande sätt. Varje instrument/ljud tillåts andas och lyckas oförskämt bra skapa en tydlig urskiljning mellan såväl toner som olika typer av ljudkällor. Om du dessutom skruvar upp basen lyckas Z407 hålla igång dess överliggande ljudbild på ett sätt som får dess bas att märkligt nog fortfarande upplevas som att den matchas, även om du rentav ökar upp till den högsta nivån av basen (till dina grannars förtret). Ja, det är helt enkelt ett himla bra ljud, som kommer passa dig oavsett om du lyssnar på musik, ser film eller spelar. 

Vilket för oss till anslutningsmöjligheter, där Z407 minsann överraskar mig. Hela högtalarsetet går nämligen att ansluta till din dator (eller andra enheter) på tre olika sätt; Bluetooth, USB eller klassisk 3.5 mm kontakt. Om man använder sig av Bluetooth, kan man uppleva ett visst lägg, särskilt om du tittar på exempelvis Youtube där människor syns prata. Å andra sidan kan du koppla din mobil till det trådlösa volymreglaget, och när som helst spela upp din favoritmusik. Du kan till och med ha flera enheter kopplade samtidigt, för att effektivt göra en övergång från enhet till enhet – om det så är att du vill spela upp musik från mobilen, datorn eller barnens surfplatta exempelvis. 3.5 mm kontakten är den mest klassiska och tillgängliga av kontakter, och gör således jobbet till punkt och pricka. Samma sak gäller USB kontakten. Här kommer vi till det riktigt fina i kråksången: övergångar mellan källor. På undersidan av det trådlösa volymreglaget finns två knappar, en för Bluetooth och en för 3.5mm/USB. Om du vill byta källa, är det bara ett knapptryck ifrån, vilket underlättar en hel del.

I mitt fall blev det väldigt tydligt när jag kopplade mobilen till det trådlösa volymreglaget, USB kontakten till min Playstation 5 och 3.5 mm kontakten till datorn. Vips hade jag samma högtalare för samtliga källor – allt med en väldigt enkel knapptryckning på undersidan av volymreglaget. Ja jisses, att ingen gjort så här tidigare!

Installation, pris & sammanfattning

Ser man till att starta upp med högtalarna är det verkligen en baggis. De färgkodade kablarna är tydliga, Bluetooth-anslutningen är väldigt snabb, effektiv och användandet av högtalarna är relativt tydligt.

Vad kan då vara en blunder i detta annars så härliga högtalarset? Priset är det rakt inte, då man kan komma över denna 2.1 lösning för runt 950 kronor. Ett pris som är oerhört konkurrenskraftigt, särskilt om man ser till den ljudbild och funktionalitet som medföljer. Ärligt talat har jag svårt att hitta nackdelar överhuvudtaget. Dess återhållsamma estetik, goda ljudbild och trevägsanslutning gör det till en dröm att använda, även om en del av mig gärna sett mer stöd för exempelvis THX standarden, eller Dolby Surround. Men trots det, hänger det mer på spelens positionella ljudbild, där många lyfts ändå ett gäng steg med hjälp av dessa högtalare. Med andra ord verkar det som att Logitech faktiskt ger både guld och gröna skogar!


Specifikation
 • MÅTT

  Satellit

  • Höjd: 199.9 mm
  • Bredd: 93.9 mm
  • Djup: 85.2 mm
  • Vikt: 389.6 g

  Baselement

  • Höjd: 240 mm
  • Bredd: 234 mm
  • Djup: 180 mm
  • Vikt: 2450.6 g

  Trådlöst kontrollreglage

  • Diameter: 69.9 mm
  • Höjd: 29.4 mm
  • Vikt: 51.8 g
 • SYSTEMKRAV

  Kompatibel med Windows®, Mac eller Chrome™-baserade på datorer via AUX, USB-A, Bluetooth och iOS eller Android Bluetooth-aktiverad enhet.
 • TEKNISKA SPECIFIKATIONER

  Total uteffekt (toppeffekt): 80W
  Total uteffekt (RMS): 40W
  Baselement: 20W
  Satellithögtalare: 2 x 10W
  3,5 mm-ingång: 1
  Mikro-USB-ingång: 1
  Bluetooth: 5.0
  Reglage: Ström, volym, baskontroll, ljud av, ljud på, nästa spår, spola tillbaka, Bluetooth-parkoppling, växlingsknappar på källan, etc, på trådlös kontroll.

  Ytterligare funktioner

  • 20 meters trådlös räckvidd 
  • 12 månaders batteritid (2 AAA-batterier medföljer) 
 • INNEHÅLL

  • Två satellithögtalare
  • Baselement
  • 3,5 mm-sladd
  • Bruksanvisning
  • *USB-datasladd medföljer inte och måste köpas separat. Använd USB-datasladden när du ansluter till Z407.

Recensionsex tillhandahållet av Logitech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar