Innehållsförteckning
Under Maj 2019 recenserade vi ROG Strix Scope från ASUS och trots många starka aspekter, var det dessvärre en allt för säker produkt, för ett pris som inte var konkurrenskraftigt nog. Nu har ASUS återkommit med en uppföljare; ROG Strix Scope RX som på pappret säger sig ta itu med flera av de aspekter som vi ville se skulle fixas. Därför blir det nu extra intressant när vi sätter oss ner för att skriva, spela och arbeta med denna uppföljare. Succé, flopp eller mittemellan? Dags att ge er svaret!
Känsla, ergonomi & design
Sett till det ytliga håller ASUS på sin redan etablerade design. Samma smått sluttande tangentbord möter samma härligt stora versaler på tangenterna, samt redan inbakade snabbknappar på F-tangenterna. Allt i typsnitt som kommer (med all säkerhet) dela användarbasen då det definitivt är en smaksak huruvida du gillar dess utseende. Vad som däremot är tacksamt är att det nu precis som då är ett avskalat tangentbord utan några dedikerade extraknappar men väl upplyst av RGB belysning. En RGB belysning som dessutom nås direkt från tangentbordet. Med andra ord, du behöver inte ta ner någon programvara för att ändra färgerna om du vill – även om det givetvis finns stöd för ASUS programvara ”Armoury Crate” där du kan ändra makros, RGB belysning eller profilhantering om så faktiskt skulle önskas.
Hur upplevs då brytarna denna gång?
Sist slog vi ner på det gamla Strix Scope då det uppfattades identitetslöst då det använde sig av Cherry MX brytare. En aspekt som i sig absolut inte är fel – då dessa brytare utan tvekan gör jobbet kalasbra, men som gjorde att ASUS då inte kunde konkurrera med andra typer av tangentbord. Nu har de däremot tagit fram en egen brytare (RX Optical Mechanical) som förvisso inte har samma erkända ”klickiga” känsla som Cherry MX, men som däremot ger det en ordentligt skjuts mot att få en egen identitet istället.
Dessa linjära och sett till upplevelsen rena brytare är alltså tystare och framförallt lättare att slå ner. De är definitivt inte något för alla, men de är härliga att skriva på och trots att de inte är helt tysta – ger de en skön rapp upplevelse oavsett om du spelar ett gäng timmar i sträck eller bara skriver/arbetar på datorn. För mig personligen måste jag säga att jag blev glatt överraskad och fann mig själv gå fram och tillbaka mellan olika tangentbord bara för att sedan finna mig själv framför denna Scope RX just på grund av den mjuka och lena upplevelsen i brytarna. Det klassiska motståndet saknas initialt, men blir alltmer överskuggat av den enkelhet som just Scope RX ger.
Interface, användning & installation
Trots den tydligt blaffiga designen, där stora versaler vill skrika ”gaming” och en kontrastrik RGB palett i botten gillar jag alltså detta tangentbord. Har då ASUS fixat till det som saknades senast? För det första har de denna gång tack och lov försett tangentbordet med en USB port, vilket saknades sist. Sedan känns programvaran mer mogen och likaså hela designen vilket bara adderar till att jag känner att ASUS verkligen gjort sin läxa denna gång.
Inte nog med det, tangentbordet har IP56 stöd (d.v.s. vatten och dammskydd), en ”stealth” knapp som minimerar allt på ditt skrivbord och framförallt en rejäl bottenplatta som får hela konstruktionen av tangentbordet att kännas oerhört solitt. Det är med andra ord ett hållbart tangentbord med sköna tangenter – gjort för att användas länge och väl. Bara det faktum att de till och med förlängt bredden på den vänstra ’Ctrl’-knappen, vilket gör den mer åtkomlig för användare gör att jag känner att de (ASUS) tagit sig en funderare över tangentbordet och faktiskt gjort förändringar.
Är allt då bra?
Jag hade gärna sett att priset tagits ner aningen mer – även om det nu faktiskt lägger sig under original Strix Scope sett till pris och då adderar det ändå lite funktioner. Framförallt är det utformningen av vissa tangenter som drar ner betyget. Som jag nämnde tidigare är den vänstra ’Ctrl’ knappen breddad – vilket med säkerhet kommer ogillas av de som söker samma storlek och proportioner. Framförallt är det just lutningen av tangentbordet samt dess utseende som kommer dra ner betyget hos många. Det är ändå ett utseende som kommer splittra användarna… Å andra sidan, om man inte vågar göra förändringar blir det bara säkert och tråkigt. Därför är det i mina ögon i alla fall ett bra steg i rätt riktning. Visst hade jag gärna sett dedikerade snabbknappar, men man kan inte få allt. Oavsett känner jag att det ändå är en bra utveckling och en succé i sig själv.
Brytare: ROG RX RED optisk mekanisk brytare
Anslutning: USB 2.0, Belysning: Per-tangent RGB-lysdioder
AURA Sync: Ja, Anti-Ghosting: 100% Anti-Ghosting
Makrotangenter: Alla tangenter programmerbara On-the-Fly inspelning stöd
USB-rapporthastighet: 1000 Hz
USB port: Ja, full funktion
Profil Snabbtangenter: Fn + 1/2/3/4/5/6 * * 6 är standard
Ljuseffekter Snabbtangenter: Fn + höger eller Fn + vänster
Snabbtangenter för ljusstyrka: Fn + Upp: Ljusstyrka upp Fn + Ned: Ljusstyrka ned
Makrotangenter: On the Fly Macro-inspelning Steg 1: Fn + Höger-ALT för att starta inspelningen Steg 2: Fn + Höger-ALT för att avsluta inspelningen Steg 3: Tilldela makrotangent
Media snabbtangenter:
Spela upp / pausa (F5) Stoppa (F6) Bakåt (F7) Framåt (F8) Stäng av / stäng av ljudet (F9) Volym upp (F10) Volym ner (F11) Stealth-tangent – Visa skrivbord och tystnad (F12)
OS: Windows® 10, Programvara: Armory Crate
Mått: 440x137x39 mm, Vikt: 1,07 kg
ASUS ROG Strix Scope RX. Lägsta pris 1427 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-18.
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.