Blue Lola

av Fredrik Olsson

Många saker har man sett i sina dagar, men ett par hörlurar för mobil för över tvåtusen spänn! Ja, då kan man lugnt säga att förväntningarna höjs – medan man långsamt sveper ner de slutna hörlurarna över ens små öron. Magnifik ljudbild eller slöseri med pengar? Vi drar på volymen och försvinner in i den ambienta tillvaron som är Blue Lola.

Känsla, Design & Ergonomi

Lyx kan komma i många utföranden. En fenomenal ljudbild, elegant och påkostad konstruktion eller rentav känslan av flärd när man öppnar kartongen. I Blue Lolas fall, så är det i alla fall tydligt att Blue vill ge ett pråligt intryck. Hörlurarna kommer i en stor förpackning, där det medföljer en mjuk tygpåse för förvaring, 1.2 meter audiokabel för mobiltelefoner (optimal för Apple produkter), 3 meter audiokabel och en 3.5 mm till 1/4” adapter.

Sedan att headsetet har en nattsvart finish på öronkåporna, med silverdetaljer gör det hela inte mindre flärdfullt (Obs. Lola finns även i vitt utförande).  Själva öronkuddarna är i imiterad läder, som verkligen stänger ut mycket av ljudet – om än inte allt. Komforten är verkligen bra, så ens öron smidigt åker in i öronkuddarna och mjukt ligger mot skallen. På det hela så är det ett sobert och stilrent utseende, som trots att det inte direkt står ut, ändå känns gediget och proffsigt.

Själva konstruktionen är mer eller mindre identisk med dess syskonlurar Sadie – d.v.s. en passform som kan ändras både till bredd såväl som på längd. Fördelen med dess konstruktion är att den är väldigt flexibel och därigenom kommer passa merparten av huvudtyper.

Hörlurarnas vikt på nästan 400 gram, tillsammans med den speciella konstruktionen samt de väldigt åtsittande och isolerande öronkuddarna kan dock göra att man känner av den totala vikten av headsetet efter ett tags användande. Då bör det ändå påpekas att dessa väger nästan 50 gram mindre än Blue Sadie – men det beror med största säkerhet på att de har en inbyggd Preamp. Hur som helst, trots att den är byggd i lätt men stabil plast, så kan vikten ändå bli något som man bör ha i åtanke innan ett eventuellt köp.

Ljudbild & kompatibilitet

Sett till ljudbilden så är det en mer kall sådan – på ett bra sätt. Varje ljud och ton är tydligt representerat, och ger ett tydligt intryck. Om det så är i hårdrock eller pop; det är inga problem att urskilja varje instrument. De 50 mm stora drivelementen kommer verkligen till sin rätta över hela spektrumet – med fyllig och artikulerad bas och mellanregister/diskant som tar upp vocals och tal bra. Det fanns en liten artificiell klang kände jag i det absolut högsta registret – men detta kan med största sannolikhet vara något hos just mig. Ljudbild och vad man söker i en sådan kan vara högst individuell; vissa vill ha övermäktig bas, andra ”punchig” diskant. Andra bryr sig inte så nämnvärt, så länge helhetsintrycket är okej. Med dessa lurar så är basen välriktad men aldrig överdriven. För många kan den inte stå tillräckligt mycket – men när det kommer till detta headset så är det en fråga om balans. Balanseringen och fokuset på att allt ska höras – och att allt ska höras bra, det märks genom hela registret.

Mobilitet, Mikrofon och min mening!

Vad gör då dessa lurar mer unikt och var står det i paritet med andra Blue hörlurar. Till att börja med så är dessa faktiskt (jo det är sant) de billigaste headphones paret hos Blue på ynka (host host*) 2500 kronor. Ja, smakar det så kostar det. I mångt och mycket så skulle man rentav kunna se dessa som ett av de absolut dyraste mobil-lurarna på marknaden – men tack och lov så går de utan problem att använda till alla möjliga enheter; dator (via Preamp), konsol (med 3.5 mm) och bärbara prylar. Dess mobilmikrofon funkar förvisso, men de bör och kan endast egentligen uteslutande användas till mobilanvändning, och istället så rekommenderas det att man skaffar en separat mikrofon som matchar kvaliteten i hörlurarna.

Så för att summera lite – så får man en ypperlig ljudbild, i ett (för vissa) otympligt utförande som i sig är snyggt format och med smart konstruktion. Mikrofonen funkar väl bra för mobilanvändning, men priset på dryga 2500 kronor gör detta till ett svårt val för många – i alla fall sett som mobil- och gaming. Jag kan tycka att detta headset mer är till för de audiofiler där ute, som vill märka skillnaderna i både omfång och kvalitet primärt i musik. Så för gamers så funkar det bra, och du får såklart ett ypperligt ljud, men det är musik och musicerande som dessa glänser.


Specifikation

Drivelement: 50 mm, fiber-reinforced dynamic drivelement, Impedance: 42 Ohms, Frequency response: 15 Hz-20 kHz, Enclosure details: Sealed enclosure with tuned damping materials
Headphone Specs: Vikt: 397 g, Yttre dimensioner (slutet): 21 cm x 14 cm x 12 cm; Yttre dimensioner (öppet): 18 cm x 29 cm x 12 cm.

Blue Lola. Lägsta pris 2490 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-09-06.

Recensionsex tillhandahållet av Blue.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar