Creative Outlier Air V3

av Emil Levin

Bra ljud för en relativt låg peng är en dröm att sukta efter. Kan Creative leverera, eller blir det en audiell mardröm?


När jag skriver detta utgår jag från att folk i allmänhet använder olika hörlurar lika mycket som jag gör i vardagen. Olika lurar är bra för olika saker. Sitter jag hemma där jag för det mesta spelar, klipper eller lyssnar på film så spelar inte form eller portabilitet superstor roll, även om det är skönt att inte behöva tänka på hur jag rör mig, men det är sekundärt som sagt. Istället får ren ljudkvalité och möjlighet till surroundljud framsätet i de lägena. Däremot blir smidighet och komfort prio ett när jag ger mig ut på snabba ärenden eller längre resor. Då vill jag kunna njuta av musik, poddar eller film, i lugn och ro, utan att nödvändigtvis tumma alltför mycket på kvalitén.

Mitt förstahandsval blir ofta då mindre in-ear-lurar. Dessvärre är dessa modeller ofta ökända för sitt burkiga ljud och dåliga isolering. Flera saker har skapats genom åren för att försöka minimera effekterna av dessa mer eller mindre inbyggda laster, som kommer av kompromissen gällande storleken och smidigheten, likt ett brev på posten.

Vad som förvånar mig är hur svårt det är att ge en gedigen recension av särskilt lurar som dessa. Mängder av faktorer spelar roll; såsom miljö, typ av ljudfil och inställningar i mjukvaran. Därför så har jag testat ett så brett spektra jag kunnat – från telefonsamtal till ljuddesign. Redan nu kan jag erkänna att jag är positivt överraskad.

Creative tillverkar bra grejer, i alla fall i min egen, kanske något begränsade, erfarenhet. Dessa lurar är absolut inget undantag och vad in-ear-lurar inom rimlig prisklass beträffar så vill jag ändå våga påstå att dessa ligger högt i topp för en vardagsanvändare. Den första vore just att vi snackar små hörlurar man ”trycker in”/placerar i örat. Man kan inte förvänta sig den absoluta toppen av ljudkvalité i något så litet anser jag. Förstå då min förvåning då jag, efter lite pill i Creatives egen app hittade min sweet spot, där allting, från diskant till bas, kändes balanserat och fylligt. Det är givetvis inte på den nivån man kan förvänta sig av on-ear-lurar i en högre prisklass, med inbyggd surround-funktion. Jag vill endast understryka detta så ingen förväntar sig det när jag säger att jag tycker att dessa lurar är smått fantastiska.

Lurarnas förpackning marknadsför sig inte heller till en specifik grupp, såsom joggare eller spelare, etc. Istället är det en ren design (som ändå understryker att lurarna är svettåliga) som kan tilltala vem som helst. Det kan uppfattas fattigt, men jag anser det vara rent och snyggt för en bredare marknad, än om de hade använt sig av en bild av en aktiv joggare, en flitig spelare eller liknande. Helt enkelt passar de majoriteten av de behov jag kan komma på och själv testade.

Från avslappnat lyssnande i sängen till telefonsamtal på ett aktivt gym så tillfredsställer Outlier dessa behov, till en över absolut godkänd nivå.

Dessutom kan man anpassa ens lyssnande till den miljö man befinner sig i, detta med ett par enkla klick, med hjälp av “noise canceling mode” eller “ambient mode”. Behöver man höra sin omgivning bättre så kan man aktivera ambient mode som tillåter mikrofonen att plocka upp miljöljud runt omkring användaren. Vill man istället stänga ute så mycket ljud som möjligt kan man aktivera noise canceling för en lugnare tur på pendeln. Inget av dessa lägen är felfria eller klarar av att utföra sina uppgifter till fullo, men definitivt till en nivå där de gör skillnad mot om man inte hade valet att använda dessa alls. Självklart kan man välja att använda lurarna helt utan några “filter”, något som är bäst för kvalitén på musiken. Detta är värt att påpekas då dessa lägen påverkar vad man än lyssnar på till det sämre, om än knappt märkbart. Det är absolut inte till en nivå där jag skulle avråda någon från att införskaffa dessa lurar.

Oavsett när jag använde lurarna så fokuserade jag först och främst på att framhäva röster, då jag är en frekvent lyssnare av diverse podcasts av varierande ljudkvalité. Efter att ha växlat till ”röstläge” bland alla olika EQ-möjligheter trädde definitivt vissa röster fram. Inte tillräckligt för att egentligen behöva vara en funktion, men detta beror nog mer på kvalitén av podcasten i fråga än lurarna i sig. Konstigt vore det dessutom att utesluta något som ett röstläge när appen kommer med så många olika förprogrammerade lägen att man nästan storknar. Varför behöver lurar specifika förinställningar för vissa specifika spel? Så bra är inte lurarna att dessa nischade inställningar utgör en stor skillnad nog mot standardläge. Gällande spel. Även om någon skulle argumentera för att vissa spel kräver en väldigt specifik typ av ljudinställning så skulle jag kalla det onödigt fluff, överambitiöst och alldeles för pretentiöst.

Att ha möjligheten till att ställa in EQ efter genre eller vad man ska ha dem till förstår jag absolut och använder mig själv av, men det räcker gott med inställningar för vad man ska använda dem till. Vad kommer näst? Förinställningar för specifika album? En preset för just Reise, Reise av Rammstein, som absolut inte passar deras senare album Liebe ist für alle da? Nej, det vore onödigt och väldigt nischat, om man ändå vänder sig till den breda massan. Hörlurarnas grundinställningar gör ett tillräckligt bra jobb för att representera de flesta register någorlunda ändå. Extra lyx är överflödigt som sagt.

En lyx jag dock älskar med dessa lurar är att efter ett tag så sitter de så bra att man nästan glömmer bort dem. Höll själv på att glömma ta ur dem på väg in i duschen efter att ha haft dem i under ett joggingpass, och även om de är svettåliga och någorlunda säkra att tvätta av efter ett särskilt intensivt träningspass, så bör man nog inte ta med dem in i duschen.

Känslan av frihet när man inte behöver akta eller tänka på en sladd när man byter om eller löper är en jag aldrig kommer kunna släppa på helt igen. Dessutom finner lurarna snabbt en bekväm plats i öronen att den oron man kanske har över att de kan råka falla ur när som helst snabbt är ett minne blott. Silikonkuddarna är bekväma, och även om jag numera är van vid “memory foam”/skumgummi, så satt dessa som en smäck efter en liten stund. Dessutom kommer förpackningen med ett par alternativa storlekar som vanligt, om inte den som sitter på från början skulle passa.

Hörlurarna kommer med en fiffig “liten” laddningsstation där hörlurarna fästs via magnetism vid sina respektive kontakter. I teorin är denna station väldigt smidig, men dess storlek kan uppfattas som smått otymplig, särskilt om man inte har fickor av större storlek eller inte bär någon typ av väska till vardag. Personligen blev jag lite förtjust i att ha en portabel laddningsstation, likt en powerbank, som även fungerar bra för förvaring när lurarna inte används, eftersom de annars lätt skulle kunna försvinna in i fodret via en reva i den trogna jackfickan.

Slutligen kan jag bara säga att jag är otroligt nöjd med dessa lurar. De sitter väldigt bra (på mig i alla fall), har en förvånansvärt bra ljudbild – med tanke på storleken – och kommer inte bränna hål i plånboken. För den gedigne ljudentusiasten kanske de faller ett par strå kort, men för den som endast vill ha ett schysst ljud för en schysst peng så kan det inte gå fel.


Specifikation

– Högtalarstorlek: 6 mm

– Frekvensomfång: högtalare 20–20,000 Hz/mikrofon 100–10,000 Hz

– Ljudcodec: AAC, SBC

– Batterityp- och tid: Lithiumpolymer i laddningsstation, 450 mAh/ detsamma i öronsnäckor, 55 mAh

– Total battertid: 40 timmar

– Speltid per laddning: 10 timmar

– Laddningstid: 2-3 timmar

– Anslutningsbarhet: 5,2

– Väderbeständig: IPX5

Creative Outlier Air V3. Lägsta ordinarie pris ca. 700 kronor enligt Creative 2021-11-24.

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar