Jaybird Vista 2

av Fredrik Olsson

’Taktil känsla’ är slagorden som Jaybird tycks ha haft i åtanke när de skapade Vista 2. Denna uppföljare till ett redan välgjort par lurar i föregångaren Vista sägs nu sikta än mer mot stjärnorna. Frågan är bara hur långt de når, och om de är värda att köpa över sina föregångare?


Känsla & Design

Sett till utseende och design är mycket sig likt sen föregångaren. De välrundade och svarta (i alla fall vårt recensionsexemplar) ’in-ear’-hörlurarna har samma form, men med en tygliknande utsida, som inte bara agerar estetisk ridå utan även är ’touch’-baserad och ger en skön textur under fingertoppen när du ska pausa musik, höja volym eller svara samtal. De kommer även med totalt tre öronsnibbar (gummibeklädnader) med vilka du lättare kan hitta en passform som passar just dina öron. Att lurarna kommer med IP68-klassat skydd, vilket innebär vatten, svett, damm och fallskydd gör det hela ännu bättre.

Själva lurarna finns tillgängliga i totalt tre färger: redan nämnda svart, men även mörkblått och vitt. Är du därför ute efter att få ett headset som matchar din personlighet, då finns det alltså fler alternativ. Likaså kommer de med en laddningslåda, i samma färg — även den en rundad liten historia, som utan problem får plats i de flesta fickor.

För att summera dess utseende, är det ett snyggt litet par lurar, som definitivt känns både robusta såväl som häftigt texturerade, för det där lilla extra!

Ljudkvalitet & Teknik

Historiskt sett har Jaybird levererat ett fantastiskt ljud, och så även med Vista 2. Trots sin lilla storlek är det ett imponerande spektrum av toner som möter dina öron. Välbalanserat och framförallt urskiljbart, sett till musik och musikinstrument gör att Vista 2 står ut som en av de bättre på marknaden vilket även syns i priset (mer om det senare). Går du även in i Jaybirds app, kan du ladda hem nya EQ:s och till och med göra en själv, utifrån egna preferenser. Att appen även låter dig se batteritid på de två separata hörlurarna och själva laddningslådan, aktivera diverse extra funktioner, och rentav (med hjälp av GPS) kunna se på ett ungefär var dina hörlurar befinner sig, gör detta till ett omfattande paket för den driftige.

På tal om extrafunktioner! Vista 2 kommer med brusreducering (ANC) och SurroundSense, vilket låter omvärlden plockas upp och ”spelas” upp för dig i lurarna (enkelt förklarat). SurroundSense möjliggör helt enkelt att du lättare kan urskilja omvärldens mer distinkta ljud, så som människor som pratar med dig, bussignaler eller andra tydliga ljud, för att göra dig mer uppmärksam på vad som händer runt om dig. Lägg därtill även lurarnas batteritid på åtta timmar, plus extra 16 timmar med hjälp av laddningslådan, gör att det kommer räcka för även den mest strapatsfyllda långpromenaden. För att inte tala om att fem minuters laddning ger ytterligare en timmas batteritid, och du kommer snabbt kunna ta en bensträckare, bara för att sedan lyssna vidare i godan ro.

Just dessa aspekter skapar tillsammans ett bra par hörlurar särskilt för dig som är ute i löpspåret. Med valet att ändra hörlurarnas gummibeklädnad och form, möjlighet att ta in omvärlden med SurroundSense och även en skön brusreducering skapar en skön harmoni. Vad som dock stör denna harmoni är några väldigt små detaljer. T.ex. vad gäller ’touch’-funktionaliteten funkar det bra överlag, men vissa kommandon, som att höja/sänka ljudet upplevs inexakt, och på grund av headsetets mer hårda gummi, är det nödvändigt att ”gå in” hörlurarna då de i början kan ge lite skav i öronen. Nu är förvisso den här senaste aspekten högst individuell, då alla öron är olika, men det är värt att ändå poängtera att det kan komma att krävas.

Pris vs prestanda

Jaybird Vista 2 är lika mycket lyxigt lulllull, som ytterst funktionsdugligt. Dess höga kvalitet visar sig i prislappen på nästan 2 000 kronor. Huruvida detta är för mycket eller ej, blir denna gång väldigt svårt att avgöra, då kvaliteten på det stora hela verkligen är fenomenal. Passform, ljudkvalitet, appen och framförallt de extra funktioner som kommer med, skyltar om ett väldigt ambitiöst par lurar, som riktar sig mot en lika ambitiös användare. Är ni bara ute efter ett par lätta lurar att slänga på då och då, ja då kanske dessa inte är för er. Men ska ni ut i löparspåret, långpromenaden eller bara vill ha ett par lurar som bokstavligen passar i alla väder, då är detta något för er!


Specifikation

LJUD


 • Typ: Hörlur
 • Ljudisolering: Passiv och aktiv brusreducering
 • Impedans: 23 ohm +-15 % vid 1 kHz
 • Högtalarkänslighet: 103,5 +-1,5 dB vid 1 kHz
 • Utgång 12 mW RMS (med nivåbegränsning)
 • Total harmonisk distorsion <3 % (1 kHz, 1 mW)
 • Ljudformat: 16 bitars stereo
 • Kodek: Bluetooth® SBC-implementering och AAC
 • Bandbreddsåtergivning: 20 Hz–20 kHz
 • Enhetsstorlek: 6 mm

BATTERI


 • Speltid: 8 timmar* + 16 timmar i fodralet
 • Laddningstid: 2 timmar
 • Snabbladdning: 5 min = 1 timmes speltid
 • Laddning: Via laddningsfodral med USB-C-anslutning och trådlös Qi-laddning
 • Strömmatning: DC 5 V 500 mA
 • Typ: Litiumjonbatteri
 • * Kan variera beroende på användning, enhet och ålder
 • Batterispänning: 3,8 V
 • Energispänning i wattimmar per batteri: 0,26 Wh

Recensionsex tillhandahållet av Jaybird. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar