Som med allt i vår vardag så handlar det om att vi vill få det så enkelt och smidigt som möjligt. Det är där ASUS kommer in med sin nya Dual-band router – en enhet väl värd dina ’gaming’-timmar framför datorn, spelkonsolen eller surfplattan. Med löften om starka tekniska aspekter, så är egentligen den enda frågan… men är den värd sitt relativt höga pris?
Precis om med andra ASUS routrar, så ger GT-AC2900 mängder med inställningsmöjligheter, statistik och extra finesser. Routern som i sig har stöd för en kombinerad styrka av 750+2167 Mbps, markerar från start att för de med höghastighetsinternet eller ett sjuhelsikes intranät, verkligen kan njuta av väldigt bra hastigheter. Sedan att MU-MIMO funktionaliteten gör att mer data kan skickas/tas emot samtidigt över routerns tre antenner, gör att de simultana åtgärder som routern ger sig ut att göra, utan problem tas hand om.
Men det som ASUS framförallt trycker på med GT-AC2900, så är det prestandan – och framförallt fokuset på ”gaming”. Latens har skruvats åt extra, vilket är tydligt i det officiella stödet för molntjänsten Geforce Now. Ja, molnlagring i sig finns egentligen tillgänglig på routern, för de som aktiverar och använder dess USB kontakter (1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0) så finns både IPTV, media server och AiCloud (privat molntjänst) funktioner att använda sig av.
Men latensen än en gång är det som ASUS säger sig ha minimerat alltmer – och ärligt talat så märks det. I de två testriggar med wifi-kort, så testade vi det interna pinget samt överföringshastigheter, för att se hur väl routern presterar, och det går inte annat än att tippa hatten.
Sett till spelande, så landade vi mellan 3-6 ms för ping, vilket för ett trådlöst nätverk är fantastiskt. Självklart kan det variera beroende på miljö och avstånd, men under dessa omständigheter så är det utan tvivel riktigt bra resultat. Sedan vad gäller bredbandshastighet som går lite hand i hand med det, så är det givetvis aningen svårare – då det utgår från vilket hastighet som kommer in till ditt boende eller jobb. Men utan att säga för mycket, så maximeras t.ex. en 100 Mbit lina utan problem över routern, och sett till intranätshastigheter så når den betydligt högre, vilket är härligt att se.
Det är i spelandet, som dessutom ASUS ”spelacceleration” bäst kan aktiveras. Man kan aktivera ”Game Boost” som ASUS kallar det, och vad det gör är att routern kommer prioritera nätverkstrafiken till de enheter som aktivt spelar spel helt enkelt. En funktion som kanske ligger till grund för den låga ping – men som oavsett är ett välkommet tillägg, till en router som lika gärna kan fungera i en flerbarnsfamilj, såväl som för en singelvuxen. Just adresseringen av data, och prioritering är något som utan tvivel hjälper, även om vi har svårt att just benchmarka den här biten.
Lull-lull!
Då GT-AC2900 vill ses som en helhetslösning, så finns det givetvis mängder med fler funktioner; med allt från inbyggd brandvägg, kanalstatistik och spelradar (?). Där den senare förser dig med ping-status till några av de största spelens servrar. Givetvis kan du även sätta upp begränsade gästnätverk, föräldrakontroll för schemaläggning av tider, portforward möjligheter och givetvis möjligheten att ställa in säkerheten för din router. Med dessutom möjligheten att använda Smart anslutning, som automatiskt känner av bästa tänkbara hastighet från de två frekvensbanden (2.4 och 5.0 GHz) så går det inte förneka alla de kvaliteter som faktiskt följer med routern.
Sett till prisbild, så är det dock något som börjar bli diskutabelt. Alla är givetvis inte i behov av alla dessa funktioner och lösningar – så frågan blir snarare, är den värd att köpa? Här skulle jag säga både ja och nej, och varför är egentligen att du mer än väl kan hitta billigare routers som resulterar i nära nog liknande resultat på ett generellt plan. Men om du spelar mycket, eller har en familj där du eller dina barn spelar mycket, så är själva idén om att prioritera och kunna övervaka aktiviteter en bra aspekt för alla ansvarsfulla föräldrar (och även de som bara vill ha koll på sitt spelande).
Som billigast så kan du hitta GT-AC2900 för precis under 3000 kr – vilket är en redig investering. Men å andra sidan, istället för att utrusta dig med vidarekopplingar, flertalet svaga wifi-routers, så kan det rentav vara en sund investering för de större hushållen. ASUS levererar nämligen en router som ger betydligt mer än bara speloptimering; utan även statistik, molntjänst för de som vill skapa det, mobilappstyrning, inbyggd brandvägg och till och med Alexa stöd. Ja, den kanske inte är för alla, men för de som vill ha en stark router för hela familjen, då är det en rekommendation! PS. Den har dessutom RGB belysning…(?!), är inte det ”gaming” så vet jag inte vad…
- Network Standard
IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6
- Product Segment
AC2900 ultimate AC performance : 750+2167 Mbps
- Coverage
Very large homes
- Data Rate
802.11a : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
802.11b : 1, 2, 5.5, 11 Mbps
802.11g : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
802.11n : up to 450 Mbps
802.11ac : up to 1733 Mbps
1024QAM (2.4GHz) : up to 750 Mbps
1024QAM (5GHz) : up to2167 Mbps - Antenna
External detachable antenna x 3
Internal antenna x 1 - Transmit/Receive
MIMO technology
2.4 GHz 3 x 3
5 GHz 4 x 4 - Processor
1.8 GHz 64 bit dual-core processor
- Memory
256 MB Flash
512 MB RAM - Wi-Fi Technology
Beamforming: standard-based and universal
1024-QAM high data rate
20/40/80/160 MHz bandwidth
Up to 15 DFS channels supported - Operating Frequency
2.4 GHz / 5 GHz
- Encryption
64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , Radius with 802.1x, WPS support
- Firewall & Access Control
Firewall:SPI intrusion detection,DoS protection
Access control:Parental control, Network service filter, URL filter, Port filter - Management
UPnP, IGMP v1/v2/v3, DNS Proxy, DHCP, NTP Client, DDNS, Port Trigger, Port Forwarding, DMZ, System Event Log
- VPN Support
IPSec Pass-Through
PPTP Pass-Through
L2TP Pass-Through
PPTP server
OpenVPN server
PPTP client
L2TP client
OpenVPN client - WAN Connection Type
Internet connection type : Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE supported), PPTP, L2TP
- Utilities
Router setup wizard; Firmware restoration; Device discovery; printer setup utility
- Ports
RJ45 for 10/100/1000/Gigabits BaseT for WAN x 1, RJ45 for 10/100/1000/Gigabits BaseT for LAN x 4
USB 2.0 x 1
USB 3.0 x 1 - Features
Range Boost
Router app
Link Aggregation
– 802.3ad
MU-MIMO
Airtime Fairness
Smart Connect
Traffic Analyzer
Adaptive QoS
WTFast Gamers Private Network
AiProtection Pro
Parental Control
Guest Network : 2.4 GHz x 3, 5 GHz x 3
Mac OS Backup
Enhanced media server (AiPlayer app compatible)
– Image : Jpeg
– Audio : mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
– Video : asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
AiCloud personal cloud service
3G/4G data sharing
Printer Server
– Multifunctional printer support (Windows only)
– LPR protocol support
Download Master
– Support bt, nzb, http, ed2k
– Support encryption, DHT, PEX and magnet link
– Upload and download bandwidth control
– Download scheduling
AiDisk file server
– Samba and FTP server with account management
IPTV support
Roaming Assist
Bandwidth Limiter - Button
WPS Button, Reset Button, Power Button, Wireless on/off Button, LED on/off Button, Boost Key
- LED Indicator
Wi-Fi x 2
WAN x 1 - Power Supply
AC Input : 110 V~240 V(50~60 Hz)
DC Output : 19 V with max. 1.75 A current - OS Support
Windows® 10
Windows® 8
Windows® 7
Mac OS X 10.6 or Above
Linux
ASUS ROG GT-AC2900. Lägsta pris 2990 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-03-24.
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.