Innehållsförteckning
Nu är det dags att ta av sig studiohörlurarna, vika undan mikrofonarmen och ta på sig ett par lätta och nätta gaminghörlurar från Asus. Kan de överhuvudtaget mäta sig med komforten och ljudkvaliteten av de HiFi hörlurar som jag är van vid? Häng med så ska jag förklara hur det ligger till!
Audiofil är en stämpel som kanske hade kunnat appliceras på mig, mitt favoritmärke av ljudprodukter är ju ändå Beyerdynamic och jag har betat av en orimlig mängd olika hörlurar i mitt liv. Får jag bestämma helt själv så hade jag gärna valt ett annat epitet, då audiofil framkallar bilder av guldpläterade RCA-kablar, specialanpassade nätverkskablar och skräddarsydda strömkablar som inte bara kostar skjortan men förmodligen inte har så stor påverkan på ljudet. Jag råkade bara köpa ett par öppna studiolurar för ett par år sedan och dess ljudbild och komfort föll mig verkligen i smaken. Med allt detta sagt förstår du som läser lite vilket perspektiv jag tog mig an Asus ROG Pelta med, som någonstans är antitesen till den typen av hörlur jag vanligtvis använder till vardags.
Design och funktionalitet
Headsetet har en minimalistisk over-ear design där den svarta plasten står i centrum. Faktum är att den enda gnutta färg som finns att erbjuda kommer från den RGB bestyckade logotypen som sitter på vardera hörlurskåpa, samt den lilla indikatorlampan på mikrofonen. Formen är avrundad med svepande böjda linjer i hjässbygeln och i dess mekanism kopplad till vardera kåpa. Kåporna i sig är platta med avrundade kanter. Det hela ger ett litet blockigt intryck, särskilt när hörlurarna sitter på huvudet och dessa mer rundade former försvinner.
På den vänstra kåpan finner vi alla knappar och kontroller som headsetet har att erbjuda. Om vi tittar uppifrån och går nedåt finns det först en mute-knapp för mikrofonen, ett volymreglage som styr systemvolymen i Windows, en funktionsknapp som spelar och pausar, och sedan ett reglage där man väljer om headsetet ska vara avstängt, inställt på Bluetooth eller på 2,4 GHz. Längre ner finns en USB-C-kontakt för laddning och direktanslutning till din dator och sist men inte minst den löstagbara 3,5 mm-mikrofonen.
Ergonomi och komfort
Det som slår en omedelbart kring den ergonomiska designen är det elastiska bandet som headsetet hänger i över hjässan. Detta inslag är på inget sätt något nytt i headsetvärlden men det är nytt för min del. Bandet kan justeras i två olika lägen eller plockas bort helt för att anpassa hörlurarna för olika huvudstorlekar. Jag var lite rädd att det inte skulle kunna gå att anpassa granulärt nog för att hitta bästa komfort men kan med glädje meddela att headsetet hittade rätt plats över huvudet automatiskt. Ytterligare en fördel som det elastiska bandet ger är att headsetet hänger väldigt bekvämt över hjässan och ger aldrig någon form av obehag eller tryck, även efter många timmar med dem på. Headsetets ynka vikt på 309 g bidrar också till att man kan ha det på sig under långa stunder. Skulle det inte vara tillräckligt så går det som sagt även att ta bort bandet helt, och bygeln över hjässan är vadderad så det kommer att gå att använda även på detta vis. Märk väl dock att jag inte har testat med denna konfiguration mer än någon kort stund, då headsetet blir för stort för mig. Jag bad även min bättre hälft att testa headsetet på minsta inställningen och hon meddelar att headsetet passade henne huvud bara bra också.
Nästa viktiga aspekt är då så klart själva kuddarna, och där kan jag direkt meddela att jag är nöjd och positivt överraskad av komforten. Jag har en sån där liten lustig avvikelse att mina öronmusslor är olika stora, och när det kommer till hörlurar så brukar det alltid vara ett öra som protesterar mot komforten. Men på detta headset ser vi väl tilltagna avrundade rektangulära kuddar med ordentligt djup. Så att det inte finns någon risk att örat ligger emot högtalarelementet eller den inre sidan av kuddarna. Kuddarna är även väldigt mjuka och klädda i ett syntetiskt tyg som vore dumt att beskriva som strävt, men jag har känt mjukare tyg på hörlurar, dock på snäppet dyrare hörlurar.
Ljudkvalitet och mikrofon
Nu kommer vi till punkten som jag var mest orolig över och det är så klart det viktigaste av allt när det kommer till hörlurar. Ljudbilden! Onekligen så är ljudet som dessa hörlurar producerar finjusterat för att lyfta fram alla avgörande ljud i datorspel. Jag testade hörlurarna i framförallt Counter-Strike 2, men också Escape from Tarkov och jag kan meddela att dessa lurar lyfter fram ljud som jag inte riktigt visste fanns i dessa spel. Studiolurarna jag är van att använda är ju optimerade för en så platt ljudbild som möjligt och då är det inte konstigt att vissa ljud försvinner bakom andra.
Fotsteg och vapenljud som befinner sig mellanregistret och uppåt är riktigt skarpa och klara, och som konsekvens av detta gör det att ljudet låter lite tunt och svagt när man lyssnar på musik genom dessa hörlurar. Det ska dock poängteras att detta lätt kan åtgärdas i mjukvaran, om man slår på Bass Boost funktionen så låter musiken genast mer fyllig.
Mikrofonen är ju alltid akilleshälen på dessa headset. Ljudkvaliteten som mikrofonen producerar är inte dålig någonstans, men den saknar ljup och särskilt bas, men rösten kommer fortfarande igenom klar och tydligt genom Discord. Det är nog bara mina vänner som är bortskämda att de alltid hör mig genom en professionell SM7B-mikrofon, och det är ju sällan en rättvis jämförelse. En väldigt smart liten designdetalj som jag verkligen kommit att uppskatta är statuslampan som sitter precis där puffskyddet börjar. Den lyser rött om du har tystat mikrofonen via den tidigare nämnda knappen, så man ser alltid lampan i periferin och kan sällan glömma bort att slå på mikrofonen igen när det är dags att tala.
Programvara och batteritid
Med en Asus–produkt som denna hade du kanske förväntat dig att dessa lurar skulle vara integrerade i Asus Armoury Crate-programvaran, men i skrivande stund är så inte fallet. På headsetets produktsida hittar man en nedladdningslänk till en avskalad version av Armoury Crate som endast är till för att styra dessa hörlurar. Väl inne i programvaran möts vi av alla inställningar kan man förvänta sig: EQ för ljudet, inställningar för mikrofonen så som aktiveringsnivå och ekoreducering, anpassning av RGB belysningen och standby tid i minuter.
Egentligen skulle man kunna koppla in dessa och köra på utan någon programvara, vilket var precis det jag gjorde den första dagen jag använde headsetet. Men man behöver ha lite koll på batteritiden så det kan nog vara lika bra att installera mjukvaran i alla fall. Min största besvikelse när det kommer till alla olika funktioner är sidetone-funktionaliteten. Det vill säga medhörning av mikrofonen, en funktion som jag använt i många år. Slår man på denna funktion så hörs direkt ett extra brus i hörlurarna, som inte går att trolla bort på något sätt. Så jag fick helt enkelt vänja mig vid att inte ha någon medhörning.
När det kommer till batteritiden ska jag vara ärlig och säga att jag inte kan ge en exakt siffra hur länge batteriet håller. Asus lovar 70 timmar (utan RGB och med mikrofonen tystad) vilket låter lite som önsketänk. I skrivande stund laddade jag headsetet för en vecka och två dagar sedan, och jag skulle tippa på att jag använt dem i snitt 2 timmar om dagen (vissa dagar mer, vissa dagar mindre) och just nu ligger batteriet på 53%. Med lite extrapolering så torde hörlurarna klara sig någonstans runt 35-40 timmar med mikrofon och RGB på, vilket i mina öron helt klart är godkänt, särskilt med den nätta vikten i åtanke.
Summa summarum
Jag kan inte annat säga att jag är mäkta imponerad över vad som erbjuds för priset. Vi fick inte rekommenderat pris från Asus för ens efter att jag hade haft headsetet några dagar, och jag var beredd på att Asus skulle begära mer pengar för dessa. Kristallklart ljud, bra mikrofon, räckvidd som täcker hela min lägenhet plus lite utanför också. Härligt med Bluetooth också så i fall ens bättre hälft ringer när man sitter vid datorn så kan man enkelt flippa över lurarna till Bluetooth-läge och svara i telefon direkt. Konkurrensen är stor i denna produktkategori, det finns både billigare och dyrare headset men jag tycker att Asus har hittat en väldigt rimlig mittpunkt sett till pris och kvalitet. Med allt detta sagt så får den av mig utmärkelsen ”Bra Köp”!
Anslutning: 2.4 GHz, Bluetooth, USB-C
Trådlös: Ja
Kompatibilitet: PC, Mac, PlayStation® 4, PlayStation® 5, Nintendo Switch, iPad, iOS, Android, Bluetooth-enheter
Batterikapacitet: 900 mAh
Membranstorlek: 50 mm
Akustisk konstruktion: Sluten
Formfaktor: Over-ear
Belysning: RGB logga
Färg: Svart
Mute-knapp: Ja
Volymkontroll: Ja
Frekvensomfång (hörlurar): 20-20000 Hz
Impedans: 32 Ω
Känslighet (mikrofon): -40 dB
Frekvensomfång (mikrofon): 100-10000 Hz
Löstagbar mikrofon: Ja
Vikt: 309 g
Recensionsex tillhandahållet av Asus.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Asus ROG Pelta, rekommenderat pris 1 790 SEK. Svenskt riktpris, när denna väl introduceras på den svenska marknaden. Pris via amazon.se i nuläget 1 826 SEK.