HyperX QuadCast

av Danny Larsen

HyperX QuadCast är det senaste tillskottet vi på Nördliv har fått till oss i mikrofonväg. QuadCast är HyperX första försök till en bordsmikrofon, nu är frågan bara hur bra den kommer falla oss i smaken och om den kan lysa upp vår tillvaro?


När man säger HyperX så kanske man först tänker på headset, möss eller tangentbord, men här får vi nu deras första USB bordsmikrofon. Vid en första anblick så möts vi av en glödande mikrofon, i en cylinderform upphängd i sin egen shockmount. Men vi kan gå lite mer in på de olika delarna som jag vill belysa på mikrofonen.

Mikrofonens utseende är som en avlång cylinder, där den övre biten av den har ett rutnät där det glöder rött bakom. Färgschemat på mikrofonen är såklart i HyperX egna färger, svart/röd. Jag gillar verkligen dess utseende, det är lagom mycket umf men samtidigt diskret i dess design. Ett utseende som lätt passar in hos de flesta användare och dess glödande röda färg agerar grädden på moset (vilket är ett högt betyg från mig då jag ej är så förtjust i LED-belysning i vanliga fall).

Den sitter monterad från start i ett eget stativ, där man kan luta mikrofonen bakåt efter eget behag eller beroende på hur man har den ståendes. Medföljer gör även en adapter för att kunna montera den i en mikrofonarm, så valmöjligheter för att ha mikrofonen som man själv vill finns där från start.

Mikrofonen sitter i en shockmount från start i dess stativ, allt för att vibrationer (som exempelvis kan uppstå om du rör vid bordet den står på) inte ska plockas upp i inspelningen. Undersidan av mikrofonen går att snurra på, här ställer du in vilken Gain du vill ha (känsligheten på hur mycket ljud den plockar upp). Ovansidan är helt enkelt bara on/off knappen – med fiffigt nog via touch-funktion. En bra och intressant sak är att när du stänger av upptagningen av mikrofonen så släcks ljuset på mikrofonen, så man lätt kan se om man har ljudupptagning på eller av. Känsligheten på knappen är enorm då man kan stänga av ljudet utan att ens röra ovansidan på mikrofonen; om man så håller fingret millimeter ovanför så reagerar den.

På dess baksida så pluggar man in usb sladden och man kan även plugga in ett headset för medlyssning, vilket alltid är uppskattat om man spelar in och vill höra efter hur man låter. De har underlättat inkopplingen av ström och headset genom att ha skurit ut en skåra som man kan dra sladdarna igenom stativets baksida.

Sladden är tillräckligt lång vilket är tacksamt om man vill plugga in mikrofonen till sitt Playstation 4, för vilket den har stöd för.

Glow baby, glow . . .

Quadcasten har ett inbyggt popfilter, vilket motverkar p-ljud på normalt avstånd, men trots det så rekommenderar jag att man införskaffar ett popfilter om man mer ingående vill bli av med de typerna av ljud.

Om vi istället ska kolla in ljudet på den, det är ju en mikrofon och ljudet är det som vi är här för. Det finns fyra olika ljudlägen som vi kan byta efter beroende på vad vi ska använda mikrofonen för. Dessa fyra är Stereo, Omnidirectional (upptagning runtomkring), Cardioid (framifrån), Bidirectional (framifrån och på motsatt sida). För mig personligen så är såklart Cardioid det viktigaste läget då jag är med i våran podd, och jag kan inte klaga på ljudet som jag får på mina testinspelningar. Ljudet är rent och allt jag säger plockas upp utan några artefakter eller brus.

De olika lägena är alla lika rena när det kommer till ljudbilden, man får bara tänka på vilken inställning man har beroende på vad man ska göra. Vill du spela in musik så är det Stereo man ska använda, vill du istället spela in en intervju så är det Bidirectional som gäller. Alla har aningen olika ljudbilder beroende på hur de olika lägena agerar när de plockar upp ljudet runt mikrofonen. Jag har tack och lov inte fått den att plocka upp något bakgrundsljud på nära avstånd, och den gör ett bra jobb med att bara plocka upp min röst.

QuadCast är HyperX första bordsmikrofonen och jag måste säga att den gör ett väldigt bra jobb. Ljudet från den är kristallklart och du ges många val beroende på vad du kommer använda den till, om det så är podcast eller spela in musik. Den har eget inbyggt popfilter, men det är mest för syns skull och man bör skaffa ett extra så man får bort dessa jobbiga p-ljud som lätt kan uppstå. I jämförelse med min egna setup som jag har vid podcastinspelning (Blue Blackout Spark SL och Behringer UMC22) så står den sig väldigt bra, och även om den inte har en lika mustig ljudbild precis, så är den ändå nära nog, vilket gör att jag definitivt tycker man bör kolla upp denna om man vill ha en enkel och kvalitativ ljudlösning..


Specifikation

Microphone

Power consumption: 5V 125mA
Sample/bit rate: 48 kHz/16-bit
Element: Electret condenser microphone
Condenser type: Three 14 mm condensers
Polar patterns: Stereo, Omnidirectional, Cardioid, Bidirectional
Frequency response: 20 Hz–20 kHz
Sensitivity: -36 dB (1V/Pa at 1 kHz)
Cable length: 3 m
Weight: Microphone: 254 g
Shock mount and stand: 364 g
Total with USB cable: 710 g

Headphone Output

Impedance: 32 Ω
Frequency response: 20 Hz – 20 kHz
Maximum power output: 7 mW
THD: ≤ 0.05% (1 kHz/0 dBFS)
SNR: ≥ 90 dB (1 kHZ, RL=∞)

HyperX QuadCast. Lägsta pris 1489 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-03-16.

Recensionsex tillhandahållet av HyperX.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar