Razer Kiyo X

av Fredrik Olsson

Dags för en USB webbkamera riktad åt streamers och content creators! Det är i alla fall vad Razer säger att deras nya Kiyo X lämpar sig till – vilket vi nu vill sätta på prov. Hur bra är bild och ljud, särskilt i paritet med ett pris på cirka 900 kronor? Detta och annat ska undersökas. 


Idag är det många som vill prova på sysselsättningen som är content creator och med FullHD webbkameran Kiyo X vill tydligt Razer ta en del av kakan som är dessa potentiella köpare. Med antingen 1080p i 30fps eller 720p i 60fps finns en grundstomme i upplösning och uppdateringsfrekvens, men frågan är om det räcker. Själva bildkvaliteten är högst standardiserad där ett svagt rasterande filter ligger över bilden (tänk ett svagt täcke bestående av prickar/punkter). Mycket av detta har att göra med den högre kontrasten och skärpan som Kiyo X kommer utrustad med. Nåja, ett högre sådant än en del andra webbkameror i alla fall. För överlag är detta en väldigt bekant historia. Bildkvaliteten är som renast under mer ljusa förhållanden och du får möjlighet att själv skruva på inställningarna i programvaran Razer Synapse. Där kan du justera ljusstyrka, kontrast, färgmättnad och även ställa in vitbalansen. Dessutom kommer den med ett par profiler där du får olika varma/kalla toner på bilden och en direkt genväg till mer avancerade inställningar, skulle du vilja gå något mer på djupet. Dessvärre lyser upplösningsinställningar med sin frånvaro, och vill du ändra dessa görs det istället i lämpligt streamingprogram (exempelvis Streamlabs OBS).

Just att Razer ger en del inställningar möjligheten att själv ställa in färgmättnad och vitbalans på ett smidigt sätt är skönt, men att samtidigt inte ta med alla inställningar på en och samma plats, är något märkligt. Privatpersoner som köper webbkameran mer för att använda i exempelvis chattprogram har därför svårare att påverka upplösning. Det är synd för enkelheten i Razer Synapse är lika mycket enkel som överskådlig, men utan inställningar för upplösning och framerate kan nog mindre vana användare finna sig själva kliandes i huvudet efter var detta egentligen kan ändras.

Med allt det sagt kan man åtminstone säga att kameran duger alldeles utmärkt sett till vad man faktiskt får. Bildkvaliteten är som sagt bra, och likaså är ljudkvaliteten även den funktionell, om än aningen svag. Här blir det lite av en paradox på ett sätt då få streamers/youtubers skulle använda webbkamerans inbyggda mikrofon, utan istället sikta in sig på att använda en riktig sådan (exempelvis Blue Yeti X eller Elgato Wave:3) som trumfar det inbyggda ljudet mångfald. Men mikrofonen är hur som helst omnidirektionell och kan därför lätt användas i både mindre konferenssamtal eller rentav små videopodcasts om så önskas.

Kameran kommer med en smidig fot som verkligen gör att den kan placeras smidigt på de flesta platser – om det så är vid en större TV, datorskärm eller bara stående för sig själv. Rudimentärt men överkomligt.

Värt att köpa?

Den stora frågan är snarare om priset på 900 kr är för dyrt… I mitt fall skulle jag varken säga att det är för dyrt eller för billigt, och att den anpassningsbarhet som medföljer, samt den något mer runda designen som får den att upplevas mer modern, gör att det ändå kan kännas acceptabelt. Lägg därtill den redan godkända bildkvaliteten – och en helt okej ljudkvalitet, och du får en bra ingångsprodukt för de mer gröna streamers där ute. Visst finns det webbkameror med fler inställningsmöjligheter eller med liknande bildkvalitet för ett aningen billigare pris, men sett till helheten är detta ändå en alldeles utmärkt produkt för de som är vana vid Razers programvara. Inte en webbkamera som står ut på något alldeles otroligt positivt sätt, men å andra sidan inte heller åt det andra hållet… Helt okej är alltså det tråkiga men sanningsenliga svaret.


Specifikation

VIDEOUPPLÖSNING: 1080p/30fps, 720p/60fps, 480p/30fps, 360p/30fps
SYNFÄLT: 82°
BILDUPPLÖSNING: 2,1 megapixel
STILLBILDSUPPLÖSNING: 1920 x 1080
KOPPLINGSTYP: USB 2.0
FOKUSTYP: Auto
VIDEOKODNING: YUY2 (inte för alla videoupplösningar)/MJPEG
MONTERINGSALTERNATIV: L-formad led och stativ (ingår ej)
BILDKVALITETSINSTÄLLNINGAR ANPASSNING: Ja
KABELLÄNGD: 1,5 meter flätad kabel
LJUDCODEC: 16 bitar 48 KHz
POLAR MÖNSTER: Rundstrålande
KOMPATIBILITET: PC med ledig USB-port
Windows 10 64-bitars stöd
Kompatibel med Open Broadcaster Software och Xsplit

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Finns i nuläget enbart via Razers hemsida – för €89.99.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar