Elgato Wave:3

av Fredrik Olsson

Elgato Wave:3 må vara ett märkligt namn, men där det kanske upplevs krystat, tar det igen så det både räcker och blir över inom andra områden. Äntligen en USB-mikrofon som faktiskt går över och bortom vad som förväntas inom sitt segment!


På pappret har vi sett det förut: en frontmatad mikrofon med 24-bits upplösning, samplingsfrekvens på 48/96 kHz och upp till 20 000 Hz i frekvensomfång. Men när man pluggar in den svarta strömlinjeformade USB-mikrofonen (USB-C till USB-A) i datorn är det direkt två saker som står ut…

Programvaran Wave Link förser dig som användare med möjligheter som länge saknats för USB-mikrofoner. Här kan du inte bara justera enkelt mikrofonens ljudnivå, men även addera upp till åtta ytterligare kanaler som alla är justerbara i Windows. Vill du att en kanal är för Spotify, en för ditt spel och en för en röstchatt; då är det bara att fixa detta. Dessutom får du två outputs: en för den lokala mixen (som du hör i dina lurar), samt en ”Stream Mix”, som kan ledas ut i ett streamingprogram. På detta sätt kan du själv ha vänner som pratar eller licensierad musik som bara du vill höra, medan de källor du väljer ska höras ut mot en publik kan vara helt annorlunda. Du kan givetvis provlyssna på ”Local Mix” och ”Stream Mix” om du vill leta efter ev. felljud dessutom – och få en ännu bättre upplevelse, om det så är för dig personligen eller människor du pratar med/lyssnar på dig.

Sedan har vi Elgatos ClipGuard som måste prisas omgående; denna teknologi är lika enkel som den är genialisk. För att undvika distortion (exempelvis om du ropar till extra högt rakt in i mikrofonen) plockar mikrofonen upp två olika signaler samtidigt. Om du till exempel tar i extra mycket byter Wave:3 automatiskt till en annan upptagning som är betydligt lägre i ljudupptagning. Vad detta innebär i slutändan är att du får ett otroligt konsekvent ljud som alltid är utan någon form av distortion! Just denna teknik är ärligt talat något som övriga mikrofontillverkare behöver anamma, då det hjälper människor som är ovana med mikrofoner ofantligt.

Allt detta går hand i hand med fokuset på streaming, även om mikrofonen utan tvekan kan användas till podcasts och sång om så önskas. Men med denna teknik så möjliggör den att ovana streamers från start får ett rent ljud, utan att det skär när de febrilt skriker i Minecraft eller Fortnite (eller vad de nu huserar i), vilket i sig gör att denna mikrofon snarare är ett måste.

Att sedan ljudbilden i sig är fyllig och varm, med ett fokus på mellanregistret, gör att det står ut som en perfekt samtalsmikrofon. Den kommer för övrigt med mikrofonfot och adapter för stativ vilket borgar för en direkt upplevelse. Med andra ord, släng den på bordet och koppla in den och du är redo att köra mer eller mindre. En detalj som möjligen är ett minus är att mikrofonen enbart är i kardiodläge (njure) – och att den saknar Omni-directional upptagning. Men då den marknadsförs som en mikrofon för streamers och poddare känner jag att det är helt okej, då många sällan använder upptagning av flera personer i ett rum. Särskilt inte med denna typ av mikrofon – och då används i regel individuella mikrofoner och mer påfläskad utrustning, så det köper jag att de skalat bort.

Några roliga detaljer är att mikrofonen har en ’touch’-knapp på ovansidan, vilket oerhört lätt kan stänga av dess ljudupptagning, utan att det framkallar något ljud. Lägg därtill en bra medlyssning via dess 3.5 mm kontakt på mikrofonen (vilket ger noll latens ljud) och du får en rejäl mikrofon, egentligen för både nybörjare som veteran.

Just alla dessa beståndsdelar resulterar i en mikrofon med en härlig helhet till sig. Förvisso hade jag gärna sett att den haft bättre tyngd, och givetvis förespråkar jag att man omedelbums skaffar en mikrofonarm, då den plockar upp ljud runtomkring (och genom exempelvis bord) väldigt lätt – men trots det är det svårt att hitta några direkta svagheter. Dess diskreta svarta utseende passar i de flesta sammanhang, och priset för själva mikrofonen ligger ’on par’ med exempelvis Blue Yeti X vilket tillsammans med bara ClipGuard och Wave Link programvaran gör den till det självklara valet för streamers eller poddare. Förvisso tar Elgato i min mening lite för saftig slant för tillbehör (Shock mount, Pop filter och förlängningsstativ), men det är å andra sidan inget nytt för någon tillverkare. Nä, ärligt talat känner jag att Elgato Wave:3 är en fräsch ny mikrofon på marknaden som lär leda utvecklingen för många andra framöver. Kul där Elgato… kul!


Specifikation
KAPSEL

17 mm Electret

RIKTNINGSKARAKTERISTIK

Kardioid

UPPLÖSNING

24-bit

SAMPLINGSFREKVENS

48 / 96 kHz

FREKVENSOMFÅNG

70 – 20000 Hz

KÄNSLIGHET

-25dBFS (min gain) | 15dBFS (max gain)

HÖGSTA SPL

120dB (140dB med Clipguard på)

DYNAMISKT OMFÅNG

95dB (115dB med Clipguard på)

GRÄNSSNITT

USB-C

MÅTT

153 x 66 x 40 mm

VIKT

Mick och U-fäste 280 g | Fot 305 g

I LÅDAN

Wave:3, USB-C Cable, Skrivbordshållare, Adapter till stativ, Kom igång

Recensionsex tillhandahållet av Elgato. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar